Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Ezután számlázzanak a papok is?

Még szocialista körökben is hihetetlennek tartják az MSZP hívő tagozatának ötletét, miszerint a lelkipásztori tevékenység minősüljön szolgáltatásnak és adóztassák meg. Ez minden bizonnyal az esketés, a temetés, a misemondatás díjának drasztikus emelésével járna.
Tavaly közel hatvanezer katolikus temetést tartottak. Illusztráció: Karnok Csaba
Az MSZP hívő tagozatának javaslata szerint meg kell szüntetni az egyházakra és egyházi személyekre vonatkozó, az általánostól eltérő adózási szabályokat. Ez azt jelentené, hogy a keresztelés, az esketés, a temetés, a misemondatás is bekerülne a számlaköteles tevékenységek közé. Bán János Zsolt, az alsóvárosi ferences templom plébánosa azt mondta, nem szeretne foglalkozni az üggyel, de annyit megjegyzett: jó lenne, ha az MSZP hívőtagozata először tájékozódna, hiszen a keresztelés – ugyanúgy, mint a gyónás vagy a szentáldozás – ingyenes szolgáltatás.

– Rettenetesen meglepődnék, ha a javaslat eljutna akár a parlamenti előterjesztésig. Hihetetlen ez a felvetés, mely az MSZP-n belül egy nem igazán fajsúlyos tagozat ötlete – lepődött meg Szalay István, aki a szocialista Medgyessy-kormány idején, 2002-től szűk egy évig egyházügyi államtitkár volt. A Szegedi Tudományegyetem főiskolai kar matematika tanszéke vezetője azt sem tudná elképzelni, hogy az APEH a plébániákon ellenőrizne.

Kalmár Ferenc, a KDNP országos alelnöke szerint már a felvetés is mélyen sérti az egyházakat. – A kormány kétségbeesésében mindenhez hozzányúl, ahol pénzforrást fedez fel – mondta a szegedi önkormányzati képviselő, aki attól tart, ha a javaslat zöld utat kap, akkor a plébániáknak nagyobb apparátust kell alkalmazniuk. Ez további költségekkel jár, és a következménye a szolgáltatások árának emelése. A plébániákon eltérő tarifákat határoztak meg. A fogadalmi templomban az esketés 40 ezer, a temetői temetés 12, az altemplomi 17 ezer forint. Megtudtuk, ezekért a szolgáltatásokért a hívők számlát is kaphatnak. Bármilyen szándékra felajánlott reggeli és esti mise tarifája 800, illetve 1500 forint, de erről eddig nem állítottak ki számlát, csak naplóba jegyezték be.

Szondi Ildikó MSZP-s helyi képviselő úgy gondolja, óvatosan kell kezelni az ügyet. A sajátosságokat mindenképpen figyelembe kell venni, és csak az egyházakkal egyeztetve szabad döntést hozni.


Hitéleti leltár

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkársága által kiadott közlemény szerint tavaly többen bérmálkoztak és kötöttek házasságot, mint egy évvel korábban valamint nőtt az egyházi temetések száma is. A bérmálásban 2005-ben az előző évinél 5,6 százalékkal többen 22435-en részesültek, és 13128 pár kötött egyházi házasságot, ami 2 százalékos növekedést jelent. A katolikus szertartás szerinti temetések száma tavaly 59326 volt. Ez 2,6 százalékkal több, mint 2004-ben.
Ugyanakkor 2005-ben kis mértékben csökkent a keresztelések, az elsőáldozások, míg jelentősebben a hitoktatásban részesülők száma. A templomokban tavaly 46414 keresztelő és 30810 elsőáldozás volt, egy, illetve két százalékkal kevesebb, mint 2004-ben. A hittanosok száma egy év alatt több mint 20 ezerrel, 5,7 százalékkal csökkent. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz titkolja megyei listáját

A Fidesz is eldöntötte, kiket indít a megyei önkormányzati választásokon, a listát azonban később… Tovább olvasom