Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Faggyal sokat drágulhat az emlékezés

Ma és holnap érdemes még megvenni a halottak napjára szánt virágokat, vágott virágos koszorúkat – derült ki tegnapi körutunkon. A krizantém és a fagy a legfontosabb tényező az árak alakulásában, de az már most látszik: háromezer forintnál olcsóbban nem kapunk élővirág-koszorút a hét végétől.
Fotó: Frank Yvette
Hatalmas nyüzsgés volt a Mars téren tegnap délelőtt: sokan nézelődtek, válogattak már most a felduzzadt koszorú- és élővirág-kínálatból. A legtöbben egyelőre csak azt mérték fel, mennyiből hozható ki a rokonok, barátok sírjainak alkalmi díszítése.

A műanyag koszorúk közül válogatott Szalai Józsefné, aki már most megvette férje és szülei sírjára a sosem hervadó díszítést. Háromezer forintot tudott áldozni az emlékezés művirágaira nyugdíjából, a tartósság ugyanis szerinte fontosabb, mint a szépség. Végül két koszorúval a kezében és 2400 forinttal rövidebben indult körtét és paprikát venni.

Ennél kevesebbet korábban sem fizetett volna, árulta el a portékáját közelben kínáló Ekő Sándorné. Selyemkálával, -rózsával díszített, viszonylag ízléses koszorúi 2500-3000 forintba kerülnek, viszont nála közvetlenül az ünnep előtt sem lesz áremelés – ezek a virágok ugyanis nincsenek fagyveszélyben. A megkérdezett kofák szerint viszont nehéz megjósolni mennyivel megy föl a „kulcsvirág" krizantém ára – és így a vágott virágból készülő koszorúké –, egy hirtelen fagy ugyanis jelentősen leapaszthatja a kínálatot. Ezért ajánlotta nekünk Kósa Erzsébet, hogy most vegyünk tőle cserepes krizantémot ötszázért, ami biztosan átvészeli a következő napokat – sláger lévén pedig gyorsan elfogyhat. Becslése szerint az élővirágból készített koszorú hét végén háromezerről indul majd – hiszen csak a fenyőalap ezerötszáz forint.

Egy távolabbi asztalon 350 és 750 forint közti árakon sorakoztak a szebbnél szebb szárazvirág-kompozíciókkal díszített, toboz- és mohaalapú koszorúk. Máshol rendelést vettek fel vágott virágos változatra: egy öt szál krizantémmal díszített valódi koszorúért egyelőre négy és fél ezret kértek volna, szombatig. Akkortól ugyanis minden virágos áremelést ígért – tíztől-ötven százalékig.

A Belvárosi temető virágboltjában is hét végére várják a rohamot, eddig csendes volt a forgalom, tudtuk meg az üzletvezetőtől. Most az árak is szolidabbak, közvetlenül ünnep előtt viszont akár húsz százalékot is drágulhatnak az élővirágos koszorúk árai. A roham miatt kevés idejük lesz a koszorúk azonnali elkészítésére – bár a vidékről érkezők többnyire erre tartanak igényt. A dömpingmunkát kiegészítő munkatársakkal próbálják ellátni.

Az egyik Tisza Lajos körúti virágboltban szintén úgy látják: az emberek az utolsó pillanatra hagynak mindent, hét végétől jön a legtöbb vásárló. Emiatt viszont az élő virágos koszorúk összeállításához nem foghattak még hozzá. Ha nagyon fontos, fél óra alatt is el tudják készíteni, de előnyösebb az előrendelés. Az alap nagyságától és a felhasznált virágok számától, fajtájától függően két-háromezertől akár hétezerig is kínálnak koszorúkat. A legtöbbször használt krizantém náluk most még kétszáz forint – az üzletvezető szerint ez azonban jövő hétre a duplájára is drágulhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüntetések, gyűlések Párizstól Belgrádig

A zavargásokba fulladt október 23-i budapesti tüntetés adta az alkalmat, hogy kitekintsünk a… Tovább olvasom