Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Fagynak a kistavak - jégre lépni még veszélyes

Szeged - Szegeden elkezdtek fagyni a tavak, ám jelenleg nincs olyan szabad víz, ahol a jégvastagság megengedné a korcsolyázást. Aki a jégre merészkedik, ne feledje: a befagyott tavakon tilos és rendkívül balesetveszélyes tartózkodni.
A tartós hideg beálltával egyre többen várják, hogy befagyjanak a szegedi kistavak. Az emberek ilyenkor a figyelmeztetés ellenére is rámennek a jégre korcsolyázni, csúszkálni – a befagyott tavakon pedig tilos tartózkodni. Aki a tiltótábla ellenére jégre lép, szabálysértést követ el és akár feljelentést is tehetnek ellene.

Péntek délelőtt körbejártuk a kistavakat: a Búvár-tón és a Vértón már egybefüggő – de még vékony – a vizet borító jég, a legmasszívabb, körülbelül 2-3 centiméter vastagságú jégréteget a tarjáni Zápor-tónál láttunk. Korisokkal, csúszkálókkal nem találkoztunk. Tiltó táblát csak a Zápor-tónál láttunk.

Fotó: Domonkos Sándor (galéria)

Minden évben hírt adunk egy-egy olyan esetről, amikor beszakad valaki alatt a jég. Ha a jégre merészkedünk, és gyanús ropogást, recsegést hallunk, azonnal feküdjünk a jégre, hogy nagyobb felületen oszoljon szét a teher. Ezután hason csúszva meg kell próbálni elérni a legközelebbi biztos pontot. Ha megtörténik a baj, és a jégréteg beszakad, meg kell próbálni a jég szélébe kapaszkodni és a part felé mozogni. A felesleges mozdulatokat mindig kerülni kell, hogy megmaradjon a ruházatban a szigetelő légréteg. Partot érve meleg helyre kell menni és azonnal megszárítkozni.

Aki jégbe szakadt embert lát, ne kezdjen felelőtlen mentésbe, mert ezzel akár nagyobb bajt is okozhat. Segítséget kell kérni és biztonságos talajról, egy hosszú bot, vagy kötél segítségével, társakkal biztosítva lehet megkezdeni a mentést. Végső esetben, ha több segítő van, egymás lábába kapaszkodva, a jégre fekve lehet kihúzni a bajba jutottat, akihez mindenképpen mentőt is kell hívni.

Mikor elég vastag a jégpáncél?

A gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága meghaladja a 10 centimétert. Számos tényezőtől függ, hogy mikor éri el a jég ezt a vastagságot, többek között függ a víz szennyezettségétől és a tömegétől is.

Olvasóink írták

  • 3. Zsoltee0716 2010. december 17. 22:38
    „Fagynak a a kis tavak jégre lépni még nem szabad.De aki jégre lép annak töke szakad.”
  • 2. ~FRANZVON~ 2010. december 17. 17:45
    „Sokat csúszkáltam anno a Zápor tavon.”
  • 1. Pres 2010. december 17. 15:35
    „Úgyis mindig lesz egy "Jani".”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fokozott ellenőrzés a biztonságos közlekedésért Szegeden

Szombaton 8 órától Szeged több pontján fokozott közlekedésbiztonsági ellenőrzést tart majd a rendőrség. Tovább olvasom