Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Fagyos hétfő Szegeden

A nagycsoportos Babos Dzsesszika ma dupla pulcsiba öltözött és hosszú kabátjára mellényt vett föl – mégis didergett hazafelé. Az ovisok vastagon öltöztek, a bakfisok azonban a divatra is figyelnek: velük már nehezebb. Az újságkihordó tegnap gyorsabban biciklizett, a vízszerelő a földhőnél melegedett – mindnyájan dolgoznak kint a hidegben.

– Szokás szerint hajnali fél kettőkor indultam útnak. Számítottam rá, hogy nagyon hideg lesz kinn, mégis meglepett a jeges szembeszél. Iszonyú volt a fagy – mondta kollégánk, Andirkó Krisztián, aki, míg mások még az igazak álmát alusszák, már útra kel, hogy lapunk reggelre az alsóvárosi, gyálaréti és Dorozsmai úti postaládákba kerüljön.

Negyven kilométer – kerékpáron

– Durva volt a negyven kilométer kerékpáron. Mindenből duplán húztam magamra: a cipőmbe két zoknit, a nadrág fölé síoverallt. Három pulóverre kabátot, a többi szokásos: sapka, sál. Kesztyűből a bal kezemre kettőt, a jobb kezemre csak az ujjatlan „újságos" kesztyűt, hogy meg tudjam fogni a lapot. Elgémberedett az ujjam vége, mire körbeértem. Vittem magammal vizet, de az is belefagyott félúton a flakonba. Ahogy hazaértem, langyos zuhany alá álltam, hogy kiengedjek.

A Tisza Lajos körúton, a klinikáknál reggel nyolckor kezdődött a műszak a vizesek árkában.
– A hibás fűtéscsőből a sebészeti klinika pincéjébe szivárog a víz, ezért igyekszünk hárítani a hibát, és egyfolytában szivattyúzunk – adott helyzetjelentést füles sapkában és gumikesztyűben az egyik szerelő. Zsikó Benő megjegyezte: lent a munkagödörben jobb az idő, mint az utcaszinten, de ha vastagabban öltözik, akkor mozogni nem bír.

Az ovisokra annyi ruhát adtak tegnap, amennyi csak rájuk fért. Fotó: Karnok Csaba
Étvágygerjesztő mínuszok

A Nádor utcai óvoda udvarán hangos zsivajjal kergették a nagycsoportosok szállingózó hópelyheket, nagyítóval ellenőrizték csillagformájukat. – Étvágygerjesztőnek fél órát töltöttünk kint. Mínusz 15 fokot mértünk az udvari hőmérőn – mutatta ebéd előtt az óvónő. Polgár Kálmánné Hajnalka úgy látta, reggel a szülők elővették a gyerekek melegebbik síoverallját, mellényét, és a cipőváltáskor pluszzoknikat kellett lehámozni a lábukról. Babos Dzsesszika a Clarisseumban nagycsoportos, ma dupla pulcsiba öltözött és hosszú kabátjára mellényt vett fel kívülre, mégis didergett hazafelé.

Inkább divatos, mint meleg

Szabó Éva óvodás kisfiát zokszó nélkül bújtatta vastag harisnyába, bélelt nadrágba, felül pluszgarbóval szigetelte. Hetedikes lányával nem boldogult ilyen könnyen: mínuszok ide vagy oda, Petra vacogva tiltakozott a tavalyi télikabátja ellen, mondván, nagy rá, pedig csak kiment a divatból.


Négy százalék plusz – mínuszonként

Aki panelben lakik, szurkolhat, hogy a májusi éves összesítésig legyenek meleg napok. Most ugyanis harminc-negyven százalékkal is nő az energiafelhasználás. A panellakások néhány órával a hideg beköszönte után már hűlni kezdenek. Minden további egy Celsius-fokos hőmérséklet-csökkenés három-négy százalékos többlet hőfelhasználással jár a központi fűtéses lakásokban. Básthy Gábor, a Szegedi Hőszolgáltató kft. ügyvezetője elmondta: ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a fűtésszámla is magasabb lesz, később a jó idő miatt „visszajöhet" a mostani pluszköltség.

Bikázás: ezer forint

A szegedi taxitársaságok diszpécsereihez a szokásosnál jóval több telefonhívás érkezett tegnap – az autósok nem tudták beindítani a kocsi motorját. Társaságonként tíz-tizenkét esetben kérték a taxisok segítségét, hogy hidegindítással leheljenek új életet a lefagyott akkumulátorba. A legtöbb bejelentés dízelautó-tulajdonosoktól érkezett. A szolgáltatásért, társaságtól függően, 1000-1200 forintot kell fizetni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem fizették ki a vakoknak az utolsó munkabért

Megindult a felszámolási eljárás a gödöllői cég ellen, amely országszerte több mint kétezer vaknak… Tovább olvasom