Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Fagyos karácsony várható idén

Mindössze kilenc fehér karácsony volt Szegeden az elmúlt ötven évben. A meteorológusok azzal kecsegtetnek, hogy ismét taposhatjuk a havat szenteste és az ünnepek alatt. Az is előfordult már, hogy tavaszi kabátban várhattuk a Jézuskát.
Fotó: Frank Yvette
Az elmúlt ötven évben összesen kilenc fehér karácsony volt Szegeden. Az időjósok a légköri viszonyok alakulását alkalmasnak találják arra, hogy az idén ismét legyen olyan szenteste, amikor szánkón szállíthatjuk a szeretetnapi ajándékokat. Az előrejelzések szerint hétfőn eső várható, majd egyre hidegebbre fordul az idő. Kedden már havas eső, sőt hószállingózás is előfordulhat. A hét közepétől az égbolt kitisztul, de erőteljes lehűlés következik. Szerdán már alig emelkedik a nappali legmagasabb hőmérséklet fagypont fölé. A hét vége felé éjszakánként farkasordító hideg lesz: a mínusz tízfokos hajnal után napközben is jó, ha mínusz egy fokig felmerészkedik a hőmérő higanyszála. Mivel péntekig a környező országok hegységeiben erős havazásra számítanak, ezért feltételezhető, hogy a Kárpát-medencébe is jut néhány centiméter.

Jelenleg a szlovákiai Lomnici-csúcson 112 centiméter a hótakaró vastagsága, de a Csorba-tónál már csak 8 centiméter. A szerbiai nemzeti parkban, Kopaonikon 10 centimétert mértek, de kiadós havazásra számítanak a következő napokban. Az ausztriai Kitzbühelben is csak 12 centiméteres a hó, míg Villachban 35, Söldenben pedig néhol 80 centi. Magyarországon egyelőre szürke a táj, sehol sincs hó.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint 1963-ban volt a legvastagabb a hótakaró karácsonykor. Ekkor harminc centimétert mértek. A statisztikából kiderült: ha karácsonykor esett a hó, akkor – a tavalyi kivételével – mindig lehetett az ünnepekben szánkózni. Tavaly sajnos csak „megmutatta" magát a hólepel és gyorsan elolvadt.

Öt évvel ezelőtt ettől nem kellett tartani, hiszen karácsony éjszaka mínusz 24,9 fokot mértek a szegedi meteorológiai állomáson, és nappal is csak mínusz 7,6 fokig emelkedett a hőmérséklet. Ekkor a 15 centiméteres hó az év végéig megmaradt. Tíz évvel ezelőtt viszont mínusz 11 fokot is mértek nappal.

Az elmúlt ötven évből negyvenegy esztendőt hó nélkül kellett eltölteniük a Szegeden karácsonyozóknak. Két éve karácsonykor tavaszi kabátot lehetett felvenni, hiszen este is nyolc fok körül volt a hőmérséklet. 1958-ban napközben 15 fokban csicseregtek a madarak. Az ezredfordulón a napi középhőmérséklet 8 fok volt és még az eső is esett. Az ilyen időnek, azonban az idén kicsi az esélye. A meteorológusok szerint inkább fagyos karácsony várható, azért pedig csak szurkolni lehet, hogy még hó is essen. Bár a karácsonyi hó nem az első lenne Szegeden, hiszen ebben a szezonban november 3-án két centiméteres hólepel borította a város környéki földeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aranyhétvége, fahéjillatban

Hullámzott a tömeg szombaton Szegeden, tömve volt minden bolt és karácsonyi piactér. Másnapra mintha… Tovább olvasom