Délmagyar logó

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Fagyoskodás miatt elmaradtak az órák a Ságváriban

Szeged - Hazaküldték a diákokat a harmadik óra után hétfő délelőtt a szegedi Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumból. Bár a maximumon ment, az elavult rendszer mégsem tudta felfűteni az épületet. A korszerűtlen nyílászárókon dől be a hideg a termekbe. Majd egymilliárdra lenne szükség az elitiskola felújításhoz.
– Az első emeleten annyira hideg volt, hogy a németórán kabátban ültünk a teremben – hallottuk Szűcs Bálinttól, a Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium végzősétől. Nem meglepő, hogy osztálytársaihoz hasonlóan Bálint sem bánta, hogy a harmadik óra után a tanárok hazaküldték a diákokat. Nem annak örültek, hogy nem kell tanulniuk, hanem annak, hogy nem kell tovább a fagyos tantermekben ücsörögniük. A Ságváriban ugyanis hétfő reggel akadtak olyan helyiségek, amelyekben 6 Celsius-fokot sem mértek.

– Folyamatos problémát jelent az épület felfűtése – tudtuk meg Dobi Jánostól, az iskola igazgatójától, aki elmondta: az épület szerkezete hőtechnikai szempontból elavult. Bár hétvégente sem kapcsolják le teljesen a rendszert, a kétnapos temperáló fűtés után – a mínusz 14 Celsius-fokos kinti éjszakai hőmérséklet mellett – vasárnap este hiába csavarták maximumra a fűtőtesteket, hétfő reggelre nem tudták felmelegíteni a termeket. Ezért döntöttek úgy, hogy a harmadik óra után hazaküldik a gyerekeket. Így a hétfő is rendes tanítási napnak számít, nem kell később bepótolniuk az órákat.

Délben is mindössze 8–10 Celsius-fokot mutatott a hőmérő a Ságvári-gimnázium termeiben. Fotó: Schmidt Andrea
Hétfő délben is mindössze 8–10 Celsius-fokot mutatott a hőmérő a Ságvári-gimnázium termeiben.
Fotó: Schmidt Andrea

Hétfőn ottjártunkkor egy férfi a termek hőmérsékletét ellenőrizte: délben is mindössze 8 Celsius-fokot mutatott a hőmérő. A radiátorok melegek voltak, ám az ablakok alatt érezni lehetett a beáramló jéghideg levegőt. Hogy a probléma megoldódjon, elengedhetetlen lenne a nyílászárók cseréje, a hőszigetelés megoldása. A múlt század eleji épületben a nyílászárókon kívül egyébként a csatorna- és a vízvezetékrendszert, a gépészeti berendezéseket is fel kellene újítani, ehhez azonban milliárdos nagyságrendű összegre lenne szükség. Az igazgató elmondta: bár az iskola pályázott uniós támogatásra, nem sikerült nyerniük. Igaz, tavaly a tetőt felújították, ám az elmúlt években mindössze a falak tisztasági festésére és a parketta felcsiszolására futotta, hat-hét éve pedig a világítást korszerűsítették, és néhány széket vásároltak.

A korszerűtlen nyílászárókon dől be a hideg a termekbe. Fotó: Schmidt Andrea
A korszerűtlen nyílászárókon dől be a hideg a termekbe. A radiátorok nem sokat érnek.
Fotó: Schmidt Andrea

50 millióba kerülne az ablakok cseréje

– Mivel a gimnázium épülete műemlékvédelmi felügyelet alatt áll, a nyílászárók cseréjének terveit a hivatal engedélyezi. Jelenleg a hozzájárulásukra várunk – tudtuk meg Tráser Ferenctől, az SZTE gazdasági és műszaki főigazgatójától. Az ablakok cseréje egyébként körülbelül 50 millió forintba kerülne. Nem biztos azonban, hogy elvégzik a felújítást, mert az egyetemen még nem fogadták el a költségvetést.

Olvasóink írták

73 hozzászólás
 • 73. kispacni 2010. január 27. 13:45
  „71. Dehogynem lehet, most újítják majd a Dóm téri műemlék épületeket is szép sorjában. Lehet, csak macerásabb, és kétségkívül többe kerül.”
 • 72. Dema 2010. január 27. 12:01
  „Emberek gyüjtsünk manit a sulinak. Egy tekercs szigetelő szivacs 1300.-ft és már zárna is az ablak. Meg a TMK-s mit csinál egész nyáron ha tudta már évek óta, hogy úgycsinál az ablak mint a feje, ? szelel.
  De természetesen fel vagyok háborodva, mert ilyen a mi századunkba nem történhetne meg. Lóvéság id, oda. a gyerekeken nem sórolunk!! Aki ezt nem tudja az nem a mai világra való. Vagy ebből is politikát varázsolunk???”
 • 71. lyd 2010. január 27. 11:06
  „1: gyerekek! haho! a sulira ráhúzták a "műemlék" jelzőt -> nem lehet felújítani
  2: abszolút nem magolós suli, csak gondolkodni kell, ez sokaknak nem tetszik ezért fikázzák. szerintem maradjunk annyiban, hogy amikor műteni kell valakit, vagy az orvosnál ül a váróteremben, na akkor ossza a sulit! olyankor bezzeg jól jön ha a ságváriba járt! abban azért egyetértünk, hogy inkább egy ságváris szikéje alá fekszik le az ember, mint egy hatkilóséba (pl)!”
 • 70. kispacni 2010. január 26. 19:56
  „69.
  hát szégyen, nem kicsit de nagyon.”
 • 69. mon10 2010. január 26. 18:59
  „Nem csak a Ságvári ilyen ahova én járok középiskola ott reggel 9fok van rendszeresen az eggyik teremben télen, a radiátorok szinte sütnek, de az ablakon meg jön a hideg.”
 • 68. frakk 2010. január 26. 16:19
  „moderálva off”
 • 67. SzuSzi 2010. január 26. 15:29
  „Néhány éve végeztem a Ságváriban, és most az orvosira járok itt Szegeden. Az egész évfolyamból több mint húsz embert, csak az osztályomból kb. 10 embert vettek fel ugyanide, amiből többen még most is egyenletes, kitűnő teljesítményt nyújtunk. Azt hiszem ez magáért beszél, de akik azt gondolják, hogy a Ságvári a magolásról szól tévednek(bár biztos van, aki ezt a taktikát választja). A leghasznosabb, amit a gimiben tanultam az maga a tanulás, az összefüggések átlátása, enélkül semmire se mennék! Persze mindenki különböző, más a teherbíró képessége, és aki nincs felkészülve a hajtásra, annak tényleg nehéz dolga van.
  Rektor úr védelmében pedig csak annyit mondanék, végre valaki, akinek a keze közül nem csúszik ki az irányítás, az egyetemen eddig soha nem látott mértékű felújításokra - korszerűsítésekre került sor.”
 • 66. mokuseger 2010. január 26. 15:07
  „Nem kell bepótolni az órákat mivel rendes tanítási nap volt.
  Arról pedig, hogy nem kell az egekig emelni a SÁgvárit csak annyit modnanék, hoyg lehet h itt meg kell küzdeni azért h jó jegyet kapjunk , DE ITT humánusak a tanárok és reálisan osztályoznak minden diákot TAPASZTALATBL modnom, ebben az iskolában nem jellemző sőt inkább nem is létezik a beskatulyázás, persze aki arra vágyik hogy kevesebbet tanuljon jobb jegyeket kapjon annak csak annyit mondanék h nem kötelező a Ságvárit választani természetesen, lehet egy gyengébb iskolát is az ott tett érettségi is érettségi , annyi külömbséggel hogy itt a jegyek mögött TUDÁS áll, és ha valakinek nekem elhihetik, hoyg ez nem az az iskola ahol minden nap halálra kell tanulni magunkat, persze készülni kell tisztességesen , de nem kell azét túlozni h TÖNKRETESZI ez a gyereket. én még egyetlen egy lelkisérült ságváris diákról sem hallottam, és nem hiszem hogy valaha is fogok.A diákok nem azért járnak ide mert ez egy úgynevezett elit iskola, hanem azért mert itt a diákokat tisztességesen felkészítik az életre. Nem szakmát ad mert nem szakközép , aki azt akar tanulni az menjen oda. Ez gimnázium. Teljes tévhit hogy ez az iskola nem ad kompetenciákat, más "elit" iskolákról nem tudok nyilatkozni mivel azokat nem simerem , de én büszkén gondolok rá ho9yg ebbe az iskolában tanltam és büszke vagyok mindarra amiket itt elértem.
  UI: nem a Ságvárit védem ezzel, hiszen egy szakmát is lehet tanulni semmi de semmi baj nincs vele az ég világon az is kell lehet még több is, de nem szabad elfeledkezni arról hogy ez is fontos nem is kicsit”
 • 65. kispacni 2010. január 26. 15:03
  „Nem izzadság kellett ehhez, hanem egy kis józanság. Szeged város két legpatinásabb és legeredményesebb lözoktatási intézménye a Ságváris és 1. Gyakorló. Mindkettő az SZTE intézménye tehaát elvileg és gyakorlatilagg OKM fenntartású. De mindkettő Szegedi iskola, mindkettőbee zömével szegedi gyerekek járnak, akknek oktatása állami és önkormányzati kötelezettség. És mindkét iskola eredményeire a polgármester hivatkozik, amikor legyezi magát. És számomra must kurvára érdektelen, hogy Botka melyik párt tagja. Tehát szégyen, ha Szeged é s az ország egyik legpatinásabb iskoája -10-12 Celsius foknál bezár. Nem azt mondtam, hogy Botkának a hibája, de az már felháborító, ha csak annyitmond, hogy miért nem pályáztak jobban, és hogy neki semmi köze hozzzá. Ez pont olyan, mint ahogy most megvonja a vállát, ha összeomlik a szegedi egészségügy. Arra is azt mondja, hogy az SZTE dolga. Nem egészen úgy van az önkormányzati törvény szerint az önkormányzat felelős a területén levő oktatási és egészségügyi intézmények működéséért, mert oda is szegedi gyerekek járnak iskolába.
  Csak példának mondtam hogy esetleg annyit tehetne, hogy segít az önerő biztisításával, mert az SZTE nem tud önerőt összeszedni (normatív támogatásból), és hitelt sem tud felvenni, mint a város. Ez nem MSZP ellenes beszéd részemről, hanem szégyennek tartom ha -12 foknál bezár az ország és város legjobb intézménye és nincs felelős, sem a város,, sem az SZTE részéről. Csak azt olvasom, hogy Botka jó polgármester, és Szabó Gábor jó rektor (legalábbis ezt olvassuk a párhutamos topikban). Közben a gyerekeket hazaküldik az iskolából, mert most olyan tél van, amikor véletlenül hideg van.”
 • 64. bélás 2010. január 26. 14:21
  „És az elmaradt órákat bepótólják nyáron? Csóri kölykök, de legalább nem az utcán dühöng”
 • 63. Léni 2010. január 26. 14:07
  „Csak, hogy a sok vádaskodó tudja: A SÁGVÁRI GYAKORLÓ GIMNÁZIUM NEM A VÁROSHOZ, HANEM AZ
  EGYETEMHEZ TARTOZIK!!!!!!!!!!!
  A Ságvári Gyak. Ált.Iskolában is a szülők szokták a szőnyegre, a nyílászáróra ,sok mindenre összeadni a
  pénzt.
  Az egyetem nem túl nagy gondot fordít ennek az intézménynek az üzemeltetésére.”
 • 62. azigazitrebitsch 2010. január 26. 12:18
  „Húúúú,mekkora izzadság van,hogy bele legyen valahogy kavarva az önkori+ botka.
  Ami nem is volna baj,de valami újat,nem lehetne kitalálni?
  Mindig ugyanazok a sablonok,semmi kreativitás.
  Mondok neked egy jobbat,a jereváni rádió bemondta a deles hírekben,hogy nincs is tél magyarisztánban,csak botka+szabó találta ki,hogy fázzanak a gyerekek a komenista nevű ságváriban.
  Na ugye mennyivel izgibb így.
  Hajrá fiúk!”
 • 61. kispacni 2010. január 26. 12:05
  „Önkormányzat vagy SZTE (tehát Oktatási minisztérium) teljesen mindegy. A lényeg, hogy szégyen. Itt nem -35 volt mint a Székelyföldön meg Ukrajnában, hanem -12 Celsius, és már öszerogyott a Ságvári. Egyszerűen elképesztő. Lehet mondani, hogy a Ságvári nem önkormányzati fenntartású iskola, de a ygerekek akik odajárnak zömében Szegediek, tehát az önkormányzatnak asegiteni kell, és nem kioktatni, hogy nem tudtak pályázni. Pl a legkevesebb, hogy mondjuk az önkormányzat beszál az önrészben amely sajnos feltétele minden nagy összegű pályázatnak és az egyetmenek nincs önrésze, a városnak viszont van. Nem mellékesen köztudom (Tigris után szabadon), hogy Botka és Szabó Gábor nagy haverok.”
 • 60. török 2010. január 26. 12:03
  „57. vagy sok gyereknél kellő pszichés károdosást adhatnak. :) de komolyan. csomó gyereket tesznek tönkre a versenyistálló mentalitásukkal, a 0 dícsérettel de sokszoros baszogatással. megfelelési kényszeres kockafejek kerülnek ki, akik lehet, hogy hasznára vannak a társadalomnak, de önálló gondolatuk nincs, önmegvalósításról nem hallanak. tapasztalatból mondom, mivel jártam bp-en a ságvárinál sokkal erősebb gimibe, hogy a szülő legrosszabb döntése ilyen helyre küldeni a gyereket. kivéve, ha egy számítógépet akar belőle nevelni. persze a másik véglet is rossz, a gyenge suli. én azt mondom, arany középút a jó: ahol hagyják a gyereket gyereknek lenni, de mégis kap tudást is. elvégre nem a rohadt sok lexikális tudással tudunk jól boldogulni az életben, hanem a kompetenciákkal, amiket az elit sulik elhanyagolnak.”
 • 59. török 2010. január 26. 11:57
  „flex: de neked bejön, mert minden cikkhez kommentelsz. :)”
 • 58. FIexsnake 2010. január 26. 10:54
  „mignon,itt Szegeden már csak a cégek járatják az ujságot,a lakosság sorra mondja le az elöfizetést! Ez a szetey-vonal nem jön be a konzervativ lakosságnak!”
 • 57. theseus 2010. január 26. 10:51
  „Régebben nagyobb hidegek is voltak, de ilyen probléma nem volt, amikor odajártam. Igaz, hogy azóta nem is újították fel, a rezsi meg sokkal drágább lett. Így lehet, hogy most tényleg csak az volt a probléma, hogy a hétvégére hagyták nagyon lehülni, aztán meg későn kezdték el felfűteni. Hátha ennek a cikknek hatása lesz, és végre lesz pénz a felújításra.

  Érdekes egyéb hozzászólások születtek. Ha valakinek csak az a célja, hogy leérettségizzen a gyerek, utána meg felvegyék valahová, akkor nem muszáj a Ságváriba járatnia, mert az tényleg elég hajtós suli, és ma már szinte mindenkit felvesznek egyetemre, más középiskolákból is, legfeljebb nem a legmenőbb szakokra. A Ságváriban a jó képességű diákoknak sem könnyű jó eredményt elérni, mindenkinek meg kell küzdeni az ötösért. Az ottani élmények - akár a negatív élmények is - viszont kellő alapot adhatnak a későbbi hajtás, stressz elviseléséhez.”
 • 56. FIexsnake 2010. január 26. 10:49
  „De már csak minusz 5 van!”
 • 55. FIexsnake 2010. január 26. 10:49
  „Inkabb arrol kellene megkérdezni az önkormányzatokat,hogy miért fizettek sulyos milliokat tanácsadóknak? Ezért nincs pénz az iskolákra!”
 • 54. ClarkGriswald 2010. január 26. 10:38
  „53: az, hogy sikertelenül pályáztak energetikai korszerűsítésre, azért nem a rektort kell hibáztatni , hanem az iskolaigazgatót kell megkérdezni.”
73 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állandó otthonná váltak a víkendházak

Szeged - Sziksóstón hétvégi nyaralókból váltak sok ember állandó otthonává a víkendházak. A… Tovább olvasom