Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Falfirkák tengerében fuldoklik az egész város

Egyetlen graffitimentes szegedi utcára sem leltünk falfirkaszemléző és -számláló körutunkon, pedig jó néhány utcán és sugárúton sétáltunk végig. A József Attila sugárút eleje és a Szent György tér között álló házak falát teljesen elcsúfították a mázolók. Az emberek már beletörődtek a városképet romboló falfirkák látványába.
Nem tudni, mekkora művészi értékkel bír a „Szeretlek Bea" felirat a József Attila sugárúti társasház utcára, forgalomra és emberekre néző oldalán, de legalább van értelme. Szemben azzal a több ezer, szintén a forgalmas sugárutak házfalaira felfújt – talán a művészek falfújási berkekben elhíresült beceneveiről lehet szó – krikszkrakszokkal, amelyek az emberek többségének már fel sem tűnnek.

„Nem hagyjuk"

„Az emberek rendszeresen találkoznak közintézményeket elcsúfító falfirkákkal vagy a játszótéri vandalizmus nyomaival. Ezeket nem fogjuk hagyni. Mindent megteszünk, hogy egyre kevesebb ilyen, a közvéleményt jogosan felháborító eset történjen" – nyilatkozta éppen lapunk pénteki számában Zélity László, Szeged új rendőrkapitánya.

– Ma már nem idegesít fel egy-egy firka látványa a falon. Szerintem itt a József Attila sugárúton is minimum vagy ezer lehet belőlük. A graffiti látványa szinte már olyan számomra, mint az eldobott cigarettacsikkeké. Nem lehet mit tenni ellenük – magyarázta Kocsis Antalné. A Szent György téren megkérdezett emberek egyébként kivétel nélkül osztották a nyugdíjas asszony véleményét: csúnya, csúnya, de védekezni a rongálók ellen lehetetlen. Kocsis Antalné egyébként alábecsülte a falakat elcsúfító firkálmányok számát: csak a József Attila sugárút elejétől a Szent György térig majdnem 1200 különböző mázolmányt számoltunk össze. Ezen szakaszon egyébként egyetlen „makulátlan" házat sem találtunk. Amit még megállapítottunk: az átlagos falfirka betűmérete 15 centiméter, vastag vonalvezetésű, és kizárólag fekete színű. Így aztán többségük a túlsó oldalról, gépkocsiból, villamosról is gond nélkül elolvasható. Ami alkotóik lélektanát illeti: a falfirkálók se kisboltot, se iskolát, se bér- és magánházat nem kíméltek saját maguknak vélhetően nagyon tetsző alkotásaikkal.

A József Attila sugárúti firkadzsungelből a Tisza Lajos körútra fordulva legalább annak lehet örülni, hogy akadnak olyan épületek, amiket érintetlenül hagytak a „művészkezek". A Radnóti gimnázium körútra néző részén nem találtunk falfirkákat – igaz, mint arról korábban lapunk is beszámolt, az épületet olyan speciális anyaggal festették le, amiről a rárajzolt graffiti eltüntethető –, és az Anna fürdő fehér színű épületét is rendben találtuk. Utóbbit térfigyelő kamera is védi. A többi épület az Anna-kútig azonban nem úszta meg. A körúti házak mégis szerencsésebbek: ha a falrajzok darabszámát nézzük, akkor kevesebb van belőlük, mint amennyit a sugárúton számoltunk össze.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kórház vagy klinika: hová utalják a szegedieket?

Lapzártánk után ért véget az a tárgyalás, amelyen a betegbeutalási rend módosításáról egyeztettek a… Tovább olvasom