Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Fancsikai Péter nem tartja magát színésznek

A szerepeket a szerencsének tudom be, az meg vagy van, vagy nincs – mondja Fancsikai Péter, akit a rendezés és a fotózás is érdekel. A 19 éves fiatalemberrel a Mansfeld forgatásának „szívatásairól", az általa játszott történelmi alakról kérdeztük.
Fancsikai Mansfeld szerepére erősített, és hét kilót hízott. Fotó: Karnok Csaba
Hősnek vagy áldozatnak tartja az általa megformált Mansfeld Pétert? – kérdeztük a 19 éves színészt, Fancsikai Pétert a Mansfeld című film szegedi díszbemutatóján.

– Ha az a hős, aki eltökélten képviseli az általa fontosnak tartott értékeket, akkor ő hős. Ha az az áldozat, aki a maga feje szerint végigcsinál valamit, tudva, hogy mi lesz a vége, akkor ő áldozat. De nem hiszem, hogy ezt feketén-fehéren meg lehet ítélni. Mansfeld? Egy srácnak képzelem, egy – a szó jó értelmében vett – egyszerű fiúnak, akit a fiatalos hév, és egyszersmind egy furcsa tudatosság visz előre.

Fancsikai elveti azt az értelmezést, hogy Mansfeld élete kudarc lett volna. A filmben a kihallgató tiszt megkérdezi Pétert, hogy tényleg a börtönben akar-e megfeketedni, ott akarja-e elásni magát. De most, 50 évvel később – mondja Fancsikai – úgy tűnik, mégsem ő az, akit az utókor „elásott".

A dráma werkfilmjében Pindroch Csaba (a filmben Blaski) úgy nyilatkozott, a fiúk sokat „szívatták" a forgatáson. Fancsikai szerint természetes, hogy kellett az oldás – pláne a komorabb jelenetek után –, de nem vitték túlzásba, hiszen akkor kiestek volna a ritmusból.
– Csaba angolul tanul, és forgatáson kívül sokszor angolul próbált megszólalni. Egy-egy félresikerült próbálkozásán jókat mulattunk – részletezte a „szívatást" Péter. Elmesélte azt is: az egyik jelenetben egy Kóré Misi nevű fiú pisztolyát vásárolják meg. Közben Csaba arról beszél, hogy kiskorában leesett a góréról, ezért megsérült a feje. A színészek a próbák alatt a névhasonlóságból olyan messzire mentek, hogy hamarosan már nem tudták az eredeti szöveget. A forgatásra aztán helyre tették a górét és Kórét.

A díszbemutató után a szegedi lányok sorban álltak Péter autogramjáért, ezért adódott a kérdés: felismerik-e civilben is. Nem sűrűn – válaszolta, hiszen jellemzően a filmekben másképp néz ki, mint az életben. A Mansfeldhez például hét kilót hízott, erősített, és a hajszíne is más. Egész más karaktert próbált létrehozni, mint a sajátja.

A Tibor vagyok, de hódítani akarok Tiborja, és a mostani főszerep ellenére Fancsikai hangsúlyozza: ő nem színész.
– Mindig lekötelez az irántam való bizalom, ha valaki megkeres egy szereppel. Ilyenkor teljes odaadással, örömmel csinálom a feladatom, de a szerepeket a szerencsének tudom be, az meg vagy van, vagy nincs.

A fiú nem mindenhez áll ilyen könnyedén. Azt mondja, ha érzi, hogy valami elsősorban rajta múlik, akkor küzd. Legyen szó tanulásról, vagy a nagy szerelemről, a rendezésről.
– Készül egy forgatókönyv, és szeretném, ha megvalósulna. Egy kisjátékfilmről van szó, egy barátommal közösen dolgozunk rajta, de semmit sem szeretnénk elkapkodni. Konkrétumot nem mondok, egy feldolgozásról van szó, a visszaemlékezés problematikájáról.
De nem csak ezzel foglalkozik a frissen érettségizett leendő rendező. Sokat és szívesen fényképez, most például egy fotósiskolába is beiratkozott.

A fiatalembert tolakodó módon arról is kérdeztük: ha már történelmi alakot játszik, hányas volt történelemből. Ötösre érettségizett, de a középiskolában a jegyei aszerint alakultak, hogy az adott korszak mennyire érdekelte. A huszadik század, de különösen Magyarország elmúlt ötven évének története különösen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mese a szegedi belvárosban

Szinte hihetetlen eset történt csütörtök este a szegedi belvárosban: egy idősebb hölgy… Tovább olvasom