Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Fantomépületek Szegeden

Szeged - Nem tudni, kibírják-e Szegeden az egykori állami ingatlanok, hogy az új vagyonkezelő hivatal végre döntsön a sorsukról. A Csaba utcai napsugaras ház már romjaiba dőlt, az ÁNTSZ volt városi intézetét szétlopták.
Komoly listát megtöltene azoknak az állami tulajdonú épületeknek a felsorolása, amelyeket a rendszerváltás óta eladott az állam. És azoké is, amelyeket nem. A Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) tartotta kezében az ügyeket több-kevesebb sikerrel. A Csaba utcai – egyetlen felsővárosi – műemlék napsugaras házra például 1990-ben kezelői jogot adott. Megírtuk: az akkori jogi kiskapukat kihasználva egy újdonsült civil szervezet, a Mozgáskorlátozott Fiatalok Rehabilitációs és Sportcentruma Alapítványa jutott hozzá. Vadul építkezni kezdtek, de 2002-ben tönkrementek, helyükre a Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesülete lépett. A kezelői jog mint kategória azóta megszűnt, ezért a KVI kezdeményezte, hogy a földhivatal törölje. Az egyesület fellebbezett és megtarthatta, mert látott az épületben fantáziát. Pályázni akartak vele, mert pénzük az nem volt még a fenntartására sem. A KVI-nál tavaly ősszel bedugultak az információk. A hivatal megszűnt. Átszervezték; Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ZRt. (MNV) lett belőle a Földalappal és az ÁPV Rt.-vel együtt.

Lehet, hogy teleknek lesz jó a Csaba utcai műemlék helye?
Fotó: Miskolczi Róbert

Jelenleg az MNV rendezi a sorait. Száraz Gábor szóvivő tájékoztatása szerint Szegeden az exföldalapos Nyári Károly vezeti a Kossuth Lajos sugárút 29. alatti irodát. A Csaba utcai műemlék „nem élte túl" a telet; megint feltörték, szétlopták, felgyújtották, és beszakadt a teteje. Az örökségvédelmi hivatal egy hónapja kötelezte az egyesületet a födém aládúcolására, a tető rendbetételére. Tóth Margit, az egyesület elnöke megkeresésünkre elmondta: hivatalosan lemondtak a napokban a kezelői jogukról.

A labda tehát megint az MNV-nél pattog. Ők még nem kaptak értesítést, de ha meglesz, akkor megint vizsgálni kezdik, kinek a feladata az állagmegóvás. A szóvivő elmondta, van egy magánszemély, aki szóban megerősítette három évvel ezelőtti vételi szándékát, ha a műemlék „eladó sorba kerül". Kétséges, hogy kibírja-e addig a ház, vagy le kell bontani és értékes telek marad a helyén.

Sólyom utcai maradvány

Ebek harmincadjára jutott a tisztiorvosi szolgálat városi intézetének Sólyom utcai épülete. A régiósításnak esett tavaly áldozatul, üresen áll. Sőt egyre üresebben, mert az ÁNTSZ kiköltözése óta még azt is kilopták belőle, ami le volt betonozva. A 4101 négyzetméter gazdája most ugyancsak az MNV. Száraz Gábor elmondta, egyelőre az aktákat rendezik portfolióba. Ez konkrétabban azt jelenti, hogy háromféle sorsa lehet a fantomépületnek: haszonbérletbe adja az állam, eladja vagy megtartja és rendbe hozza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétfőtől változik a patikai ügyelet

Szeged - Mint lapunkban megírtuk, az ÁNTSZ döntése értelmében március 3-tól, hétfőtől a Szeged… Tovább olvasom