Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Fatolvajok az erdőkben

Minden korábbinál nagyobb mérvű fatolvajlásra készültek az erdészek az ősszel a fatüzeléses fűtés terjedése, s a tűzifadrágulás miatt – a jó időben azonban még nem indultak be a tolvajok. De a helyzet egyik napról a másikra változhat – az erdészetek tehát megerősített erdővédelmi szolgálatot tartanak fönn. A résztvevők hétvégenként és este sem pihennek.
Az elhúzódó enyhe idő miatt a vártnál sokkal kevesebb tűzifára van szükség. Fotó: Frank Yvette
Aki tűzifalopást tervezett be a következő szombat–vasárnapra, jobb, ha leteszi a fejszét; ha már elindult az erdő felé, forduljon vissza.

Mezőőröktől vadászokig

Hétvégenként, s este is járják az erdészek a Dalerd Zrt. területeit. S nemcsak arról szereznek tudomást, ami ott van, vagy nincs, ahol ők járnak – falopást észlelve a mezőőröktől a természetvédelmi őrökön át a vadászokig és a településeken működő különböző civil szervezetek tagjaiig mindenkinek első dolga fölhívni az erdészt. Azonban a jó idő miatt, az elmúlt évekhez képest kevés falopás történt, eddig legalábbis – ezt Tuczakov Szilvána, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője is megerősíti.

Erdei „Szedd magad"!

Az erdészet, ahol teheti, továbbra is fönntartja a kedvezményes ágfagyűjtési lehetőséget.

Ez ott lehetséges, ahol az erdő nem természetvédelmi területen van, s a fakitermeléskor képződött hulladék fát nem kell otthagyni – fenyőerdő esetében pedig, tűzvédelmi okok miatt, kimondottan szükséges is az ágfa összegyűjtése. Ilyen, „Szedd magad!"-jellegű lehetőség a fenyvesekkel bőven ellátott ásotthalmi erdészet területén sokfelé akad, Ásotthalom, Ruzsa, Kistelek, Pusztamérges környékén. A fa köbmétere itt 1500-4000 forintba kerül – tudtuk meg Juhász Páltól, a Dalerd ásotthalmi erdészetének igazgatójától.

Fenyőfatolvajok

Az ásotthalmi erdészet erdővédelmi szolgálata azért is járőrözik egyre sűrűbben, mert kezdődik a fenyőlopás időszaka is. A legveszélyeztetettebbek a két-három méteres, tíz-tizenöt éves fenyőfák.

A szegedi erdészet területén jórészt megszűnt az ágfagyűjtési lehetőség, az itteni erdők elsősorban természetvédelmi területen találhatók – mondja Vízhányó László erdészeti igazgató. Itt tehát csak az eleve árusításra szánt fát lehet beszerezni; a keményfa nettó ára köbméterenként 12 ezer, a puhafáé 6 ezer forint; tavaly még 8500 forint volt a keményfa ára, a puháé 3500. Jelenleg Árpádhalom, Nagymágocs, Deszk, Felgyő környékén szerezhetnek be fakitermeléseken tűzrevalót az emberek –, s januártól sok más helyen ott is újraindul a kitermelés, ahol idei lehetőségeit már kimerítette az erdészet.

A pellet is drágul

Aki nem akar erdőkitermelés-helyeket fölkeresni, Tüzépre megy. Itt nem köbméterre, hanem mázsára mérik a fát; egyébként egy-egy köbméterben mintegy 6-7 mázsa fa van. Az akác mázsája a rókusi Tüzép-telepen 2290–2990 forint, vastagságtól függően. Tavaly 1700-1900 forint körüli volt az ár – tudtuk meg Kása Zsuzsanna telepvezetőtől. Mint mondja, Szegeden egyre inkább terjed a pellettel – granulált fával – való fűtés is; már magát a Tüzép-telepet is pelletkazánnal fűtik. De a pellet ára is növekszik. A fenyőpellet 69, a keményfa 79 forinba került kilónként, majdnem duplaannyi, mint tavaly. – A pellet korábban olcsóbb volt, mint a gáz, ma már ott tartunk, pellettel fűteni szinte annyiba kerül, mintha gázzal fűtenénk – mondja a telepvezető. – De ha januárban bejön az újabb gázáremelés, megint a pellet lesz az olcsóbb.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búcsú hatvan közalkalmazottól

A városi fenntartású bölcsődékben, óvodákban és iskolákban 8 százalékkal kell többet fizetni jövőre… Tovább olvasom