Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Február 15-én döntenek a színház igazgatói posztjáról

Szeged - Három pályázat érkezett péntekig az önkormányzathoz a Szegedi Nemzeti Színház igazgatói posztjára. A kormány rendelete alapján direktort váltani csak július 1-től lehetséges, így Székhelyi József megbízatását addig meghosszabbítják.
Herczeg Tamásnak, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatóhelyettesének, Maczelka Noémi zongoraművésznek és Gyüdi Sándornak, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgató-karnagyának munkája már a városházán van.

Korcsmáros György rendező úgy nyilatkozott, hogy a beadási határidő napján, azaz szerdán este ő is postára adta pályázatát; anyaga még nem érkezett meg. A színház jelenlegi vezetője, Székhelyi József tavaly novemberben sajtótájékoztatón jelentette be, hogy nem indul újra az igazgatói posztért. Megbízatása eredetileg 2008. április 25-ig szól.

Botka László azonban pénteken újságíróknak elmondta: a kormány december 23-án hozott rendelete alapján direktort váltani csak július 1-től lehetséges, ezért Székhelyi József megbízatását addig meghosszabbítják. Erről már tájékoztatták a vezetőt.

A szocialista polgármester megnevezte a pályázatok értékelésére felkért szakmai zsűri tagjait: a grémium munkájában részt vesz Vass Lajos, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Selmeczi György, a Színház és Filmművészeti Egyetem tanszékvezető tanára, és Körmendy Ferenc kulturális szaktanácsadó, aki a Fővárosi Közgyűlés kulturális bizottságának az elnöki pozícióját töltötte be hosszú ideig.

A testület véleményezését követően az önkormányzat kulturális bizottsága meghallgatja a jelölteket. Végső lépésként pedig a közgyűlés február 15-én választja meg a következő öt évre, azaz a 2008 júliusától 2013 júliusáig terjedő időszakra a színház igazgatóját.

Olvasóink írták

 • 7. nemethantal 2008. január 13. 11:19
  „Nem Herczeg nem kellet az Operának, hanem Herczegnek az Opera, a többi stimmel! (Osztogatják, fosztogatják!) Herczeg hagyta elsőnek ott, Hegyi Árpád Jutocsa dilettáns operai igazgatását. A többi stimmel! Nem is akarnék vitázni, Gyüdi vitán felül áll, neki fúj a szél, a többiek csak nézik, ahogy befogja vitorlájába a városvezetői fuvallatot...”
 • 6. Árpi 2008. január 12. 11:24
  „Milyen hülyének kell ahhoz születni, hogy egy síkon kezeljem a Nemzetit a Pinceszínházzal? Elmagyarázza nekem "másik vélemény"?”
 • 5. tuti 2008. január 12. 07:56
  „Hogy érted azt, hogy Botka elkötelezte magát Gyüdinek? Sztem a pályázók közül magasan ő a legalkalmasabb! Maczelka egy olyan tanszék élén van, ahol a képzés már megszűnőben van, egyszerű megélhetési előremenekülés ez a részéről, arról nem beszélve, hogy baromira nem ért máshoz a zongorázáson kívül. Korcsmárosról már írtak ezen a fórumon. Na, akkor marad Herczeg és Gyüdi. Herczeg pályfutásában is van bukta rendesen (miért is nem kellett az Operaháznak tovább??) Én Gyüdinek drukkolok, s annak, hogy valamikor 1979 körül Vass Lajos a JGYTF ének szakán végzett itt Szegeden, s tudja mit tett le az asztalra Gyüdi.
  Ez egy szubjektív vélemény volt, nem vitaidító! :)”
 • 4. másik vélemény 2008. január 12. 03:56
  „Az lenne a jó igazgató aki a szegedi színház költségvetését levinné a felére. Ha szegedi színházi ember lennék égne az arcom a szégyentől amiért a város+kormány évente több mint 1 milliárd Ft-ot költ el a színházra a városban miközben a kultúra más ágai nem kapják meg a töredékét sem. Ja, és színházi előadást lehet olcsóbban is csinálni, lsd. pince színház, régi zsinagóga, stb.”
 • 3. nemethantaldr 2008. január 11. 22:49
  „Igen! A győri önkormányzat ellen indította, az eltávolítása ügyében! Ha valaki megnézné a jegyzőkönyveket, az interneten megtalálható, nem is engedné őt pályázni, azok után, amit ott tett! Kár, hogy Botka úr elkötelezte magát Gyüdi bácsinak, ismét 5 év elvesztegetve szakmai szempontból! De a politikusokat ez sosem zavarja, sem Szikora, sem Korognai, sem Székhelyi, politikailag kell simulni, a szakmai, kit érdekel?!”
 • 2. Mese 2008. január 11. 20:27
  „Munkaügyi per? O_O”
 • 1. nemethantaldr 2008. január 11. 18:44
  „Valaki nem veti fel a kérdést, miképpen pályázhat Korcsmáros György, ha őneki folyamatban lévő munkaügyi pere van Győr városában?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pótszilveszter a Delmagyar.hu nap szépeivel

A Delmagyar.hu 2007-es nap szépe lányainak részvételével rendezi meg pótszilveszteri buliját a… Tovább olvasom