Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Február 15-én választják meg a színház új főigazgatóját

Szeged - Herczeg Tamás és Maczelka Noémi személyesen beadott dolgozata után Gyüdi Sándor és Korcsmáros György postán feladott pályázata is megérkezett az önkormányzathoz, újabb jelentkező pedig nem akadt, így négyük közül választja meg a közgyűlés február 15-én a Szegedi Nemzeti Színház új főigazgatóját.
Postán sem adott fel újabb pályázatot senki a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói posztjára, így maradt az a négy jelentkező, akiről lapunk múlt csütörtöki számában már hírt adtunk. Herczeg Tamás, a szabadtéri igazgatóhelyettese és Maczelka Noémi zongoraművész, az SZTE JGYPK Ének-zene Tanszékének vezetője személyesen benyújtott dolgozata után információink szerint tegnapig Gyüdi Sándornak, a szimfonikusok igazgató-karnagyának és Korcsmáros György rendezőnek, a győri teátrum korábbi direktorának postán feladott pályázata is megérkezett az önkormányzathoz.

A színház mostani vezetője, Székhelyi József tavaly novemberben lapunkban jelentette be, hogy nem indul újra a főigazgatói posztért. Mandátuma eredetileg 2008. április 25-éig tartott volna, és az önkormányzat pályázati felhívásában is az szerepelt eredetileg: 2008. április 26-ától 2012 július 31-éig szól majd az új vezető megbízatása. Botka László polgármester azonban bejelentette: a kormány december 23-án – azaz a szegedi pályázat közzététele után – hozott rendelete alapján színidirektort váltani csak az évadzárást követően, július 1-jétől lehetséges. Ezért Székhelyi József megbízatását is meghosszabbították, és az új főigazgató mandátuma is pontosan öt évig, 2008 júliusától 2013 júliusáig tart majd.

A pályázatok értékelésére az önkormányzat szakmai bíráló bizottságot kért fel. A grémium munkájában részt vesz Vass Lajos, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Selmeczi György zeneszerző, karmester, a Színház és Filmművészeti Egyetem tanszékvezető tanára, valamint Körmendy Ferenc kulturális szaktanácsadó, aki korábban a fővárosi közgyűlés kulturális bizottságának elnöke volt.

Solymos László alpolgármester lapunk kérdésére tegnap elmondta: mindhárman önálló szakmai véleményüket közlik az önkormányzat kulturális bizottságával, amelynek a színházban működő szakszervezet és a közalkalmazotti tanács véleményét is be kell szereznie. A pályázatok és a szakvélemények ismeretében a kulturális bizottság egyenként meghallgatja a jelölteket, és ez alapján tesz javaslatot a közgyűlésnek. Az új főigazgatót a közgyűlés február 15-én választja meg.

Székhelyi favoritja titok– Azt tervezem, hogy az új főigazgatóval a megválasztását követő napon összeülünk az irodámban, előkészítjük a szerződtetési tárgyalásokat és a következő szezont. Bár megbízatása csak július 1-jétől szól majd, az átadás-átvételt csak így tartom etikusnak. Ha másként járnék el, egy évadot ellopnék az utódom futamidejéből – mondta tegnap a június 30-án leköszönő direktor, Székhelyi József. – A pályázókat ismerem, van személyes favoritom is közülük, de erről nem nyilatkozom. Érdeklődéssel várom a fejleményeket.

Olvasóink írták

 • 6. nyikhaj 2008. január 18. 21:51
  „akinek meg tele van a hócipője azzal, h a színházba belepofázik a politika, az itt tiltakozhat:

  http://www.szinhaz.hu/index.php?id=1272&cid=30485”
 • 5. Lajos 2008. január 16. 22:16
  „Annyira elegem van már hogy fröcsögő, csúsztató, és burkoltan gyalázkodó hozzászólásával próbál átlagvéleményt látszattatni néhány lelkes jobboldali érzelmű fórumozó. EMBEREK, látogassátok inkább a kurucoldalatokat, ne a DM fórumot szennyezzétek a demagóg populista böffeneteitekkel!”
 • 4. Lajos 2008. január 16. 22:13
  „hogy jön ez ide te barom?”
 • 3. dondongó 2008. január 15. 09:13
  „´A fénymásolás veszélyes üzem
  Alföldi és Balikó mellett Hudi László és Szűcs Miklós adta be november végén a nemzeti vezérigazgatói posztjára a pályázatot, és a bírálóbizottság gyors munkát végezve, december közepére már ki is választotta a neki tetsző jelöltet.
  Dolgukat megkönnyítette, hogy a pályázatok egy része csonka formában jutott el hozzájuk: a pécsi színházigazgató, Balikó Tamás 41 oldalas pályázatából például csupán kilenc oldalt kaptak meg egy fénymásolási malőr következtében.
  A problémát a jelölt kiválasztása után, ám még az eredményhirdetés előtt észlelték, és a bizottság tagjai az eredményhirdetés előtti hétvégén áttanulmányozhatták a hiányzó oldalakat is. Korábbi véleményükön mindez nem változtatott: továbbra is Alföldi Róbertet javasolták a Nemzeti Színház élére. A Nemzeti társulata ezzel szemben nagy többséggel Balikó pályázatát támogatta, igaz, ők is csak az első körben megismerhető kilenc oldal alapján.
  Balikó egy másnap megjelent interjúban az eljárás egész módját kifogásolta: mint mondta, véleménye szerint új pályázatot kellett volna kiírni a hiba kiderülése után, mivel a történtek akár csalásnak is nevezhetőek.
  A színész-szakember szerint egyébként előre lehetett tudni Alföldi győzelmét, ez azonban nem mentség a pályázati botrányra, főleg úgy, hogy a tárca akár azt is megtehette volna, hogy nem ír ki pályázatot a részvénytársasági formában működő színház élére.
  Balikó szavainak súlyát növeli, hogy egy másik pályázó, Szűcs Miklós, a Budapesti Kamaraszínház igazgatója is hasonlóan vélekedik. Szűcs a Hírszerzőnek leszögezte: semmi kétsége sincs afelől, hogy a fénymásolási kavarás szándékosan történt, elmondása szerint vele azt közölték, hogy a kihagyott részekre semmi szükség sincsen.
  Arról Szűcs is meg van győződve, hogy a pályázatot "levajazták", legalábbis csupán így tartja elképzelhetőnek azt a parajelenséget, hogy a Heti Hetes című tv műsorban már az eredményhirdetés előtt ünnepelték Alföldi győzelmét - más kérdés, hogy mindezt akár ártatlan poénkodásként is lehetett értelmezni.
  Színházigazgató-választás magyar módra
  Ami azt illeti, az általunk megkeresett színházi szakemberek közül senki sem lepődött meg túlságosan a pályázat lebonyolításán, miután az leginkább a "business as usual" kifejezéssel jellemezhető.
  Egyikük megfogalmazása szerint a vidéki színházak esetében régóta tudott, hogy az igazgatók kiválasztása minden esetben anyagi vagy politikai szempontok alapján történik, a szakmaiság semmilyen szerepet sem játszik.
  Mindez bizonyos szempontból nem is meglepő: az elmúlt évek során az önkormányzati fenntartású színházak folyamatos megszorításokkal szembesültek, így a pénzszűkében lévő önkormányzatok érthető módon azon pályázók mellett döntenek, akik kevesebb pénzből tudják továbbvinni a színházakat. ´hirszerzo.hu
  A nem éppen jobboldali portál riportjához - no comment.”
 • 2. dondongó 2008. január 15. 08:36
  „Székhelyi Úr jó érzékkel dobja be a törülközőt, mert tisztában van azzal, hogy a kultúra finanszírozásának a helyzete egyre rosszabb. Annak a politikának a következményeképpen, melyet mint közéleti ember Ő is teljes gőzzel támogatott.”
 • 1. viola 2008. január 15. 05:29
  „himnuszgyalázóból elég lett volna áprils 25-ig.
  himnuszgyalázó fogja diktálni, ki legyen az utód? (lásd: favorit)
  Akkor kár a pályázati cirkuszért.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kocsmából lett a deszki családi napközi

Deszk - A legtöbb tízezer lakos alatti településen nincs bölcsőde. Deszken a közelmúltban egy kocsmát alakítottak át, így megnyithatta kapuit egy újabb családi napközi. Tovább olvasom