Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Fecske-látogatóközpontot tervezett a vadasparknak, de lehet, hogy hiába

Fecske-látogatóközpontot tervezett a vadasparknak, de lehet, hogy hiába
Fecskeházat álmodott meg a Szegedi Vadaspark tavához Tóth Bence Péter. A szegedi születésű építészmérnök elmondása szerint a parti-, a füsti- és a molnárfecskét is szemügyre vehetnénk, sőt fészket is gyárthatnánk nekik. A park vezetősége egyelőre nem tart igényt az épületre.
A szegedi születésű Tóth Bence Péter építészmérnök álmodott egy nagyot, amelyből mesterdiplomájához készített anyagot: fecske-látogatóközpontot tervezett a Szegedi Vadaspark tavához. Azt mondja, két éve jött az ötlet, amikor a Népi Építészeti Tudományos Diákkör egyik táborában mért fel egy pincét és fölötte repkedtek a madarak.

– A diplomámat a halak mesterséges megsegítéséről készítettem, úgy gondoltam, hasonló módon a fecskéknek is segíthetek, aztán a Magyar Madártani Egyesület két munkatársa, Orbán Zoltán és Halmos Gergő közölte, hogy ezt ilyen egyszerűen nem lehet. Ők végig támogatták a munkámat. Több gondolat is volt, például egy madármentő ház megalkotása és a fecskeház is, végül az utóbbit választottuk. Alapvetően a vadasparkban lévő tavat választottam, hiszen úgy látom, hogy ez nincs teljes mértékben kihasználva. Januárban kezdődött el a munka, mindenképp olyan diplomamunkát szerettem volna, ami nem marad fikció, mint az ese­­tek 98 százaléka, hanem megvalósulhat hazánkban. Ez egy organikus épület, vagyis a Makovecz-vonalat képviseli – avat be a részletekbe.

Tóth Bence Péter azt mondja, egy szilvamag alakú, kétszintes építményt tervezett meg, így körbejárható lehet a tó, ahol a partifecske lehetne látható egy karnyújtásnyira, míg a füsti- és a molnárfecske a tó másik, erdősebb részén élhetne. Téglából és agyagból, vagyis az Alföld jellegzetes anyagaiból készülne a fecskeház, amire nádtető kerülne. Az óriásereszek alatt fészkek lehetnének, míg az épületen belül oktató- és műhelytermek helyezkednének el, ahol a látogatók pontos képet kapnának a költöző madár életéről, tulajdonságairól, illetve fészket is készíthetnének számukra, amit vagy a központ ere­­sze alá, vagy otthon a ház falára tehetnének fel. A mérnök a téli időszakra is gondolt, amikor a fecskék melegebb vidékre költöznek, ekkor a téli énekesmadaraknak adnának otthont.

A szegedi mérnök szerint a vadaspark vezetősége egyelőre nem harapott rá az ötletére, de bízik benne, hogy lesz olyan település, amelynek el­­nyeri a tetszését.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

71 áldozat, köztük 4 gyerek: életfogytiglan várhat a halálkamion-ügy vádlottjaira

71 áldozat, köztük 4 gyerek: életfogytiglan várhat a halálkamion-ügy vádlottjaira
Az ügyészi perbeszéddel folytatódott a halálkamion-ügy tárgyalása a Szegedi Ítélőtáblán pénteken. A… Tovább olvasom