Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Fecskeház lett az útépítéshez használt homok

Madarak otthona lett a dorozsmai útépítéshez felhalmozott homok: partifecskék költöztek bele. Az apró termetű szárnyasok valószínűleg háborítatlanul költhetnek, az építkezés ugyanis leállt, és őszig – a fecskék kiköltözéséig – valószínűleg nem is indul újra.
A partifecskék lyukakat vájtak a homokdombba, és ott költenek. Fotó: Karnok Csaba
Partifecskék költöztek be a dorozsmai körforgalom utáni útépítéshez felhalmozott homokdombba. Több tucat apró lyuk jelzi a madarak otthonát, melyet néhány nap alatt rendeztek be maguknak. A homokrakás mellett futó, zsákutcába torkolló betoncsíkon autók nem járnak, a szomszédos oldalon épült Szilva utcai házak pedig kellő távolságban vannak, így háborítatlanul fészkelhetnek. Nem csoda, hogy hatalmas riadalmat keltettünk, amikor megközelítettük fészkeiket.

Az addig néptelennek tűnő, lyukas homokdombból pillanatok alatt madarak tucatjai repültek ki, majd a nagy csivitelésre a környéken repkedő többi madár is odagyűlt, és fejünk felett körözve próbáltak elriasztani bennünket. Amint tisztes távolságba húzódtunk, ismét lenyugodtak, és visszatértek apró lyukaikba.

A városiasodó madár

A parti fecske Európa leginkább veszélyeztetett fecskefaja. Az alig tíz grammos madarak hagyományosan a folyók szakadó partjában fészkelnek, de az általános folyószabályozás miatt egyre gyakrabban kényszerülnek arra, hogy homokbányákban vagy építkezéseken költsék ki tojásaikat. A parti fecske májustól augusztusig fészkel, de ez idő alatt egyedülálló módon kétszer rak tojásokat. Napközben fiókáikkal együtt elhagyják fészküket, s csak este térnek vissza oda.

A madarak nyilvánvalóan zavarják az útépítést, ezért felkerestük az illetékeseket. – Abból a homokdombból lesz az új út! – kiáltott fel meglepődve Rigó Mihály, a Magyar Közút Kht. területi főmérnöke. Mint mondta, nem tudott az építkezésen berendezkedett madarakról, de nem is akar velük hadakozni. Így azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy mit kezdenek a kialakult új helyzettel, a kivitelezőhöz irányított bennünket.

Slyuch György, a Hódút Kft. területi igazgatója viszont azt mondta: a debreceni partnercég vezetője az illetékes, az építendő szakasz ugyanis az ő beruházásuk lesz. Annyit azonban még elmondott: a dorozsmai eset nem egyedi, rendszeresen találkoznak az útépítéseken hasonló jelenséggel. – Ilyenkor az a gyakorlat, hogy nem bolygatjuk őket, szeptemberben ugyanis úgyis kiköltöznek, és elrepülnek délre.

Máár Ferenctől, a Debmut Zrt. területi főmérnökétől végül megtudtuk: a probléma jelenleg nem is probléma. Az útépítést ugyanis egyelőre felfüggesztették különféle tervmódosítások miatt, és valószínűleg el sem kezdik őszig. – Ha mégis hamarabb szükségünk lenne a homokhalomra, mint ahogy a partifecskék kiköltöznének belőle, mindenképpen megpróbálunk valamiféle kompromisszumos megoldást kitalálni – tette még hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Júliustól új vényeket írnak

Új, uniós receptre írhatják fel mától az orvosok a gyógyszereket. A régi vényeket még egy hónapig… Tovább olvasom