Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Fedett uszodát terveznek Szegeden

Uszoda helyét keresi a szegedi önkormányzat. A város egy kormányprogram keretében fedett uszodát építene. A beruházásban és az üzemeltetésben magánbefektető is részt venne.
A megyében a legkorszerűbb uszoda jelenleg Hódmezővásárhelyen működik Fotó: Tésik Attila
Biztosan nem Újszegeden lesz a város új fedett uszodája – mondta Botka László. A polgármester szerint most aránytalan a létesítmények eloszlása, hiszen egymás közelében, a liget két végénél két uszoda is található. Botka hangsúlyozta: építésre csak most adódik lehetőség, a ciklus elején az volt a feladatuk, hogy a meglévő fürdőket korszerűsítsék; a hároméves programban az Anna és a Ligetfürdő teljesen megújult.

Milliárdos beruházás

Hódmezővásárhelyen 2003-ban avattak fedett sportuszodát, akkor a létesítmény 1 milliárd 200 millió forintba került. Három medencét alakítottak ki, a vízfelület összesen 1493 négyzetméternyi. A sportolóké az 50X25 m-es medence, a kezdőké a 21X11 m-es tanmedence, a pihenni vágyóké a pezsgőfürdő; szauna, szolárium is igénybe vehető. Az uszoda akadálymentesített, 700 fős nézőteret építettek, sportversenyekhez közvetítőhelyek, kommentátori állások, technikai berendezések állnak rendelkezésre. Egy ilyen uszoda működtetése évi százmillió forintba is belekerül.  
Még az előző városvezetés kezdte meg az Anna fürdő átépítését, az 1,2 milliárd forint értékű munka azonban 2004-ben fejeződött be. Az Annában egy 19 méteres úszómedence működik. Újszegeden 2003-ban levehető sátrat vettek a SZUE-ba, azaz hivatalos nevén a Ligetfürdőbe, az öltözőt felújították, téliesítették. A Szegedi Fürdők Kft. idén egy lízingkonstrukció segítségével élményfürdővé építtette át a „kettes" medencét, mindkét nagy medencét vízforgatóval szerelték fel. A Városi Sportigazgatóság a sportuszodát két éve újíttatta fel. Úszómedence található még a Gombában, azaz a gyógy- és termálfürdőben, ezt elvben jövőre vízforgatóval kellene ellátni. Botka említette még a sziksósi lehetőséget is: a város meghívásos pályázaton kér ajánlatokat fürdő és szálló létesítésére.

A polgármester – egykori vízipólós – hozzátette: benyújtotta Szeged az igényét, hogy a Sport XXI létesítményfejlesztési programban támogassa a kormány Szegeden fedett uszoda építését. Ezt egy állami, önkormányzati és magánberuházásban képzelik el (PPP konstrukció), majd 15 éven keresztül fix összegű támogatás járna a működtetésre, amelyben a magánbefektető is részt vállalna. A beruházást a kormány bonyolítaná le – emelte ki Botka László. Három helyszínt említett a polgármester, de többet is vizsgálnak. Eddig szóba került az Etelka sor, a Deák gimnázium környéke, a vadaspark környéke. Fontos, hogy nemzetközi versenyek rendezésére alkalmas, jól megközelíthető legyen a terület, és elég parkolót lehessen kialakítani.

A Nemzeti Sporthivatalnál lapunk kérdésére csak annyit mondtak: konkrét pályázatról egyelőre nincs szó, tegnapelőtt kapták meg a szegedi önkormányzat levelét, amelyben együttműködést kértek tőlük, mert versenyuszodát akarnak létesíteni. Egyelőre ebben az ügyben semmilyen tárgyalás nem folyt a várossal, így nem tudnak arról nyilatkozni, milyen formában épülhet versenyuszoda. Az NSH honlapján található tájékoztató szerint egyébként a Sport XXI létesítményfejlesztési program keretén belül minden megyében legalább egy megyei szintű sportlétesítmény – többcélú sportcsarnok, fedett uszoda vagy jégcsarnok – valósulhat meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száztízmilliárd a vízminőségre

Több mint egymillió ember életét érinti a Dél-Alföldön az ivóvíz minőségét javító program, amelynek… Tovább olvasom