Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Fegyelmi indul a boncmester ellen

Fegyelmi eljárás indult a szegedi patológia egyik boncmestere ellen, aki a TV 2 magazinműsorának rejtett kamerás felvétele szerint hajlandó lett volna a csatorna egyik munkatársának jó pénzért igazi emberi koponyát szerezni.
Többször is beszámoltunk arról, hogy a TV 2 Magellán című adása rejtett kamerás felvételeket mutatott be a szegedi patológiáról, ahol a magazin munkatársai egy fehér köpenyben és nadrágban, a nyakától lefelé mutatott férfitól érdeklődtek, tudna-e nekik igazi emberi koponyát szerezni megvételre. A férfi nem zárkózott el az üzlettől.

Mivel Mikó Tivadar intézetvezető orvosprofesszor az adásba kerülő képkockák alapján felismerte a patológia bejárati csarnokát, azonnali belső vizsgálatot rendelt el. A kereskedelmi csatorna szerkesztőségét egyben arra kérte, engedjék meg az egyetem által kijelölt személyeknek a vágatlan anyag megtekintését. A patológia vezetője a teljes anyagból felismerte az intézet egyik boncmesterét. – Nyilvánvalóvá vált, hogy a riportot alaposan megvágták, fontos mondatok maradtak ki belőle.

Például az, hogy dolgozónk többször is hangsúlyozta, ha tudna is megvásárolható koponyát, az semmiképpen sem a patológiáról származna. Ugyanakkor az érintett meghallgatása során elismerte, jártak nála érdeklődők, és azt is, hogy nem zárkózott el a közreműködéstől. Ez közalkalmazotthoz méltatlan magatartásnak minősül, ezért ellene fegyelmi vizsgálatot rendeltem el – mondta Mikó Tivadar.

A belső vizsgálat eredményét egyébként a rendőrségnek is megküldték, ahol hamarosan döntenek arról, indokoltnak látják-e a nyomozás elrendelését. Mikó professzor kijelentette: az ügyet a nyilvánosság felé részükről lezártnak tekintik.


Legális megoldást szeretnének

Az intézetvezető felhívta a figyelmet: ahhoz, hogy az orvostanhallgatók megfelelő szinten elsajátíthassák az anatómiát, valódi emberi koponyára van szükségük. Elismerte, a diákok számára jelen pillanatban nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiség belőlük. A professzor ezért kezdeményezni fogja, hogy az orvosképzés hazai intézményeinek dékánjai és anatómiai professzorai tekintsék át ezt a fontos kérdést, és tegyenek javaslatot az illetékes hatóságok és döntéshozók felé a probléma legális megoldására. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Decemberben is esszük, pedig júliusban lejárt

Akciós zöldségkonzervet vásárolt egy család karácsony előtt. Kiderült, az üvegen két címke van,… Tovább olvasom