Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Fegyverek és zöldségek a balástyai fesztiválon

Majdnem 60 kilós óriás sütőtök és mintegy félkilós vöröshagyma is várta a látogatókat a hagyományos balástyai zöldség- és virágfesztiválon. A rendezvényházban a lélek, a szabadban a gyomor töltekezett. A község nevét és a dátumot rózsaszirmokból komponálták meg a bejárat előtt.
Megörökítésre érdemes zöldségek. Fotó: Segesvári Csaba
Ahol előző este még a Desperado erősítette a popkultúrát, szombaton reggel tárogató muzsika hívogatta a helybélieket és vendégeiket. A balástyai rendezvényházban több mint száz termelő legszebb zöldségeit és virágait állították ki. Most kuriózumként kerti tó díszelgett a nagyterem közepén, igaz, a kövekkel ékített csobogó miatt a többség nem időzött mellette sokáig, különben jelentősen nőtt volna a toalett forgalma.

– A mezőgazdaság krízise remélhetőleg hamar elmúlik, de talpon maradunk és fejlődünk – adta ki a jelszót Ujvári László polgármester, aki megígérte: a jövőben szakmai előadásokat szerveznek a településen, hadd áramoljon az információ. Eközben az előtérben valaki pálinkát keresett egy butykosban, a többség azonban ámuldozva szemlélte a kuriózumnak számító terményeket. Losonczi Antalné és Tari Jánosné egyaránt 58 kilós sütőtököt hozott, de elismerő csettintésre adott okot Maróti Józsefné majdnem másfél kilós burgonyája is.

Tóth József ezúttal sárgarépát adott a közösbe, az kellett ugyanis a szervezőknek. Nem panaszként, de megjegyezte: a paprikának nyáron jobb ára volt, mint most. Csányi József viszont a virágosok nehéz helyzetét ecsetelte: – Az import nagyon erős, elözönlik a magyar piacot a külföldi virágok. Innen viszont csak elvétve lehet kijutni Romániába és Ukrajnába. A bécsi piacra például be sem engednek bennünket – mondta. Az sem növeli jó kedvüket, hogy a kertészeknek manapság a jogszabályokat kell jelentős óraszámban bújni ahhoz, hogy minden előírást megismerjenek.

Míg bent, a rendezvényházban a szakma, odakint, a szabadban a show dominált. A színpadon épp Thomas, a bűvész varázsolt, átellenben Palotás Istvánék ezer adag marha-, birka- és pacalpörköltet készítettek. Mint kiderült: a jó időért imádkoztak, ami a hétvégére megérkezett, a vendégsereg pedig nyilván nem otthoni ebédet tervezett. A kínálat ezúttal találkozott a kereslettel.

A balástyai zöldség- és virágfesztivál egyik legnépszerűbb standja a technikai járművek baráti köréé volt. Palotás Sándor büszkén mutatott egy I. világháborús Mausert, amelyet egyik rokona talált még a régmúltban, egy erdőben. De a második világégéskor használt, felújított Willis Jeep is hódított. Az amerikai katonai jármű még ma is helyt állna. Szerencsére a káposzták, paprikák és rózsák tengerében nem volt szükség rendfenntartásra.

P. Á.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polgármesterből megyei képviselő

Magyari László (képünkön) 21 év után búcsúzott a röszkei polgármesteri széktől. Nem marad azonban… Tovább olvasom