Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Fegyvermentes övezet a szegedi Mars tér

Nem kaptak engedélyt vadászfegyverek bemutatására a cégek a Mars téri vadászati-íjászati-horgászati kiállításon. Először szerveztek ilyen rendezvényt az egész dél-alföldi régióban.
Az első regionális vadászati, íjászati, horgászati kiállítás ma is várja a látogatókat Fotó: Segesvári Csaba
– Csak a minap derült ki: a rendőrség nem engedélyezte lőfegyverek kiállítását. Akkor már nem volt visszaút, meg kellett tartanunk a bemutatót – mondta Pál Ildikó , a Szegedi Vásár- és Piac Kft. rendezvényszervezője. Nagyon sok résztvevő cég nem állíthatott ki, de sokan közülük máris jelezték: jövőre mindenképpen jönnek. Azért sok mindent láthatnak ma is a természetkedvelők a Mars téri kiállítási pavilonban. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) standjánál madárhangkazettáktól és -CD-ktől kezdve számtalan szakkönyvön át odúkig sok minden látható-beszerezhető.

– Az a kerek nyílású odú cinkéknek való, ez a másik, melynek téglalap
Madármegfigyelő napok

Világszerte, így Magyarországon is megrendezik október 7-én és 8-án a nemzetközi madármegfigyelő napokat. Szabó Andrea, az MME megyei csoportjának munkatársa mondja: hetedikén Fehér-tavi madármegfigyelő kirándulásra invitálják az érdeklődőket, reggel 8-kor megy az érdeklődőket szállító busz a Mars-térről; másnap a vadasparkban folytatódik a program. Az egyesület a napokban gólyavédelmi munkafüzeteket juttat el a szegedi, s a megye más településein lévő iskolákba.  
alakú a röpnyílása, rozsdafarkúaknak – mondja egy apuka a gyermekének. Az odúkihelyezés nemsokára aktuális lesz: télen éjszakai szállásul használják a madarak, tavasszal pedig ott költenek.

Dámvad- és őzbak-agancsok függnek a Dalerd Zrt. standja falán. – Őzbak-agancsban a világranglista hatodik helyén van Magyarország – halljuk Répási Zsolttól. A zrt. apróvad- és nagyvad-vadászati lehetőségeket egyaránt kínál. Apróvadvadászatra Derekegyházon nyílik mód a közelben, s dámvadra is lehet menni a régióban. A dámvadszezon épp most kezdődik.

A horgászstandnál Takács Antal éppen gubancgátlót ismertet egy érdeklődőnek. – Vége azoknak az időknek, amikor a horgász csak utólag, a készség kitekerésekor jön rá: gubanc miatt nem volt kapás – magyarázza. A másik újdonság a környezet színét fölvevő, a hal számára abszolút láthatatlan zsinór.

Íjászok is képviseltették magukat a bemutatón. – Szegeden már több íjászegyesület, és több száz íjász működik – mondja Demkó György. Íjat és nyilat egyszerre csak becsomagolt állapotban szabad szállítani közterületen, használatra alkalmatlanul, hisz ez a sportszer súlyos sérülést is okozhat. De Szegeden – amióta világ a világ – nem volt íjász okozta sérülés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1990–2006: Variációk városházi koalícióra

Lippai Pál és Szalay István polgármestersége idején még egyeztettek és egyezkedtek a pártok a… Tovább olvasom