Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Fehér bot helyett négylábú támasz

Fehér bot helyett négylábú támaszKurucsai Szabolcs spéci Trabantját a legkisebbek is kipróbálták. Fotók: Frank Yvette
Kurucsai Szabolcs lapunkban is bemutatott, nappalivá alakított Trabantját is kipróbálhatták az érdeklődők szombaton szegeden. A vakvezető kutyák világnapján rövid időre beléphettek a látássérültek világába is.
– A kutyákkal és a Trabival is lehet fényképezkedni, a fotót pedig akár papírképként is haza lehet vinni – hívta fel a figyelmet egyik legnépszerűbb programjukra Kurucsai Szabolcs, az Árboc Egyesület elnöke a Széchenyi téren, miközben kutyája, Elvis a lábánál várta a következő parancsszót.
 
Barátkozások. Vakvezető kutyák az  érdeklődés középpontjában.
Barátkozások. Vakvezető kutyák az érdeklődés középpontjában.


A látássérült férfi és sorstársai a Baráthegyi Vakvezető Kutyakiképző Iskolával közösen szombaton rendezték meg a vakvezető kutyák világnapját Szegeden. Tavaly volt az első ilyen rendezvényük, ami nagy sikert aratott. Idén még több programmal készültek – mondta el az elnök. A felállított standnál az érdeklődők kipróbálhatták a látássérültek számára készült játékokat is, például a speciális Rubik-kockát.

Megírtuk (2016. március 29.: Szabi és a Trabi Szegedre menne), hogy a kisteleki Kurucsai Szabolcs a világnapra Szegedre szállíttatná átalakított Trabantját, amelyhez trélert keresett – majd talált is. Így szombaton mindenki megcsodálhatta és kipróbálhatta a nem mindennapi járgányt. – Úgy veszem észre, hogy a modern dolgokra vevőbbek az emberek. Ha valakinek fehér botot adok a kezébe, és bekötöm a szemét, azt nem találják olyan érdekesnek. De ha élménnyé tesszük, mindjárt vonzóbb lesz. Itt is ki lehet próbálni egy akadálypályán, milyen bekötött szemmel, kutyával navigálni. Egyértelmű, mennyire rájuk lehet hagyatkozni – magyarázta a látását 2009-ben elvesztő Kurucsai Szabolcs.
 
Nem harap a kutyus.
 

– Egy szombati sétára indultunk, aztán itt ragadtunk. Budapesten is voltunk a láthatatlan kiállításon: bevallom, lelkileg nagyon megterhelő volt. Fontos, hogy a gyerekek is megismerjék a fogyatékkal élők világát. Így, ha elég idősek lesznek hozzá, segíteni is tudnak majd nekik – mondta Peterdi Zita, aki kislányával, Arinával érkezett a rendezvényre.

Néhány lépésre tőlük Tyttö és gazdája, Hack János válaszolták meg az érdeklődők kérdéseit. Tyttö – akinek a neve finnül lányt jelent – hátán fekve, csukott szemmel, mozdulatlanul élvezte a gyerekek simogatását. A barátságos kutyáról talán senki sem gondolná, hogy kiképzése – mint minden vakvezető kutyáé – 2-3 millió forintba kerül.
– Vigyázni kell, hogy el ne hízzon, mert Tyttö mindent megeszik. Mindig foglalkozni kell velük, nemcsak akkor, ha épp megyünk valahová. Meghálálják a gondoskodást. Például ha itt most hangoskodás támadna, veszélyt érezne, azonnal kivezetne egy biztonságos helyre – tette hozzá Hack János. Azt is elárulta, hogy túrázni is elviszi a békés természetű labradort, sőt legutóbb Münchenbe utaztak együtt vonattal.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Külföldön futtatott prostikat egy szegedi férfi

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt egy helybéli férfival szemben, aki prostituáltakat… Tovább olvasom