Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Fejlesztések a kampányban

A választási kampányra időzítettek több avatást is Szegeden a város vezetői. Négy éve nem tudtak ennyi beruházást fölmutatni a fideszesek. Akkor Bartha László nem indult újra a polgármesterségért, mégis sok párhuzamosságot találni.
A Dugonics téri körforgalmakat a két választás között, 2002. június végén adták át. Fotó: Miskolczi Róbert
Ha végignézzük a négy évvel ezelőtti újságokat, látszik: röpködtek a milliárdok, az elvégzett beruházások értéke volt a kampánytéma. Így van ez most is. A jelenlegi kormányzó erők azonban jobban állnak, uniós és kormányzati támogatásoknak köszönhetően az elmúlt négy évben jóval nagyobb értékű beruházásokat hajtottak végre Szegeden, mint korábban.

Avatnak

A mostani vezetés sok látványos átadást tartogat az utolsó pillanatra. A pontosan időzített kiskörúti homlokzatfelújítások a kampány finisére fejeződnek be, csakúgy, mint a Szent István tér rekonstrukciója.
A fejlesztési szándék négy éve is megvolt. 2002. július elseje után arról írt lapunk, hogy a Radnóti gimnázium felújítása elkezdődik, a napokban arról, hogy a Vedres szakközépé. Akkor fejeződött be a Hangár kiállítási és konferencia-központ és környékének kiépítése, megújult az újszegedi szabadtéri színpad. Négy éve, a kampány idején elkészült a Zápor-tó szépítése, épült a TIK, az utána sok bajt hozó parkolóház.

Párhuzamosságok

Sok a párhuzamosság a négy évvel ezelőtti és a mostani avatások között. Akkor például Bartha László a megújult Vadkerti téri feszületet adta át, a napokban Botka László a Mária-szoborcsoportot avatta. Kampányoltak akkor is, most is játszótéravatásokkal.

Bartha milliárdjai

Bartha László polgármester 2002-ben lapunknak azt mondta: vezetése alatt a város pályázaton 19 milliárd 826 millió forintot nyert. Ehhez szerinte hozzá kell adni a csatornázás és hulladékberuházás kormányzati önrészét is hatmilliárd forintot, a TIK építésére az egyetem által megnyert 8 milliárd 500 millió forintot. Ehhez jön még a helyi vállalkozások által nyert pénz, és a cégek befektetései. Így jön ki az általa az előző ciklusra kiszámolt 50 milliárd Szegedre áramlott forint.

A Fidesz által megkezdett fejlesztéseket a szocialisták több helyen folytatták. Beszámoltunk 2002-ben arról, hogy díszkivilágítást kapott Szőreg temploma. Azóta az összes Szegedhez csatolt falu temploma fényárban úszik. 2002. június végén adták át a Dugonics téri körforgalmakat, a Tisza Lajos körút középső szakaszát viszont már a következő ciklusban építették át. 2002-ben írtuk, kész a Csillag téri pihenőpark – bővítése nemrég készült el. Négy éve arról szólt egy cikk, hogy Tápén nagy nehezen halad előre a művelődési ház építése, azóta már öt külső városrészben megújult a kultúrház.

A Fidesz annak idején a választások előtt avatott garzonházat a rendőrség mellett és egy hatalmas önkormányzati épülettömböt a Szent István téren. A szocialisták a Cserzy Mihály és az Arany János utcában adtak át az elmúlt években városi bérházat. A Kárász utca környékén végrehajtott látványos tömbrehabilitációt a szocialista vezetés a Kelemen utca felé folytatta. A fideszes városvezetés a Szentháromság utca sarkán álló rendelőintézet felújításával büszkélkedett, ebben a ciklusban a „kettes" kórházat korszerűsítették. A panelrekonstrukcióra Bartháék még csak néhány százmilliót költöttek, Botkáék már 10 milliárd fölött.

Akkor is, most is a munkahelyteremtés az egyik legfontosabb kampánytémává vált. A Fidesz akkor például a konzervgyár megmentésével próbálkozott – hiába. A mostani kampányban az épülő logisztikai központ kaphat szerepet.

Botka milliárdjai

A szocialisták az elmúlt négy évről nem készítettek összesítést. Elmondták viszont, hogy Szeged idén 66 milliárd forintból gazdálkodhat. Ebből 30 milliárdot fordítanak fejlesztésekre, beruházásokra. Ez országos összehasonlításban is egyedülálló – mondta Botka László. 2004 fejlesztési forrásainak nagyságrendje megegyezett az 1998-as év, valamint az ezt követő két esztendő fejlesztési forrásainak összegével. 2005-ben ez közel a duplájára nőtt.

A mostaninál kisebb léptékben, de csatorna, út és esővizes árok épült négy éve több városrészben. Az unió támogatta csatornázás és a hulladékgazdálkodás fejlesztése viszont áthúzódó ügy. A tervezés, pályáztatás még az előző ciklusra esett, a kormányzati önrész vállalásról a szerződést még az előző városvezetés írta alá. Az építés minden nehézségével már a szocialistáknak kellett megküzdeniük. Hasonló a helyzet az Anna fürdővel. A döcögősen alakuló felújítást még az előző ciklusban kezdték el. Bartháék emeletes Mars téri piaca viszont nem valósult meg, ellenben Botkáék egy kisebb léptékű átépítést véghezvittek.

Európai díjak, ünnepek

A város pénzügyeivel kapcsolatos párhuzamosság, hogy négy éve a magas költségvetési hiányt, most a jókora hitelállományt emlegette az ellenzék. Hasonlóság még, hogy annak idején Bartha László nagyszabású Európa-fesztiválon ünnepelte, hogy Szeged elnyerte az Európa Tanács Becsületzászlóját, Becsületplakettjét. Most Botka László hasonló ünnepségen veszi majd át az Európa-díjat – 9 nappal a helyhatósági választás előtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem ünneplik meg a tízmilliárdos beruházást

Noha Szeged város honlapján és korábbi cikkeinkben is 2006. szeptember 19-e szerepel az ISPA által… Tovább olvasom