Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Fejük fölött elröpült a nikkel szamovár

Rendhagyó irodalomórán Kassák Lajos A ló meghal, a madarak kirepülnek című nagy versét mondta el tegnap Harsányi Attila színművész a Tömörkény gimnázium művésztagozatosainak. A grafika szakos diákok közben rajzoltak – munkáikat kiállítják majd a szegedi színházban.
Kassák erősen vizuális jellegű monumentális költeményét Harsányi Attila adta elő a diákoknak. Fotó: Karnok Csaba
– Kassák Lajos egyik meghatározó verse A ló meghal, a madarak kirepülnek. A költő kérlelhetetlensége, makacs önállósulási vágya fogott meg legjobban. Ez a verse számomra a művésszé válás folyamatáról, annak kétségeiről, kínjairól szól. És kicsit rólam is – mondta Harsányi Attila, a Szegedi Nemzeti Színház tagja, a Hetek Csoportjának vezetője, aki tegnap délután a Tömörkény István Gimnáziumban a művésztagozatos diákok rendhagyó irodalomóráján adta elő az 1922-ben megjelent monumentális költeményt. Zsúfolásig megtelt a tetőablakos, tágas rajzterem – elöl szőnyegeken ültek a gimnazisták, hátul a grafika szakosok rajzoltak, miközben Kassák sajátos, erős képekből építkező versét hallgatták. Amikor elhangzott a költemény sokat idézett utolsó sora is – „...én KASSÁK LAJOS vagyok / s fejünk fölött elröpül a nikkel szamovár" –, pillanatnyi csönd után vastapssal köszönték meg Harsányi Attilának az előadást.

– Fontos ez az esemény nekünk, hisz találkozik két kultúraközvetítő forma: színház és iskola, valamint irodalom és képzőművészet – mondta Kondász Rózsa, a gimnázium színjátszóként is ismert irodalomtanára.
– Ez egy nagyszerű kísérlet! Újdonság a diákjaink számára, hogy előadóművész közvetítésével kerülhetnek kapcsolatba az irodalommal.

Kíváncsian várjuk az eredményt. A grafika szakosok most csak „jegyzeteltek", azaz skicceket készítettek, amiket a következő napokban dolgoznak majd ki. Nagyobb kompozíciók is születhetnek. Az előadás nagyon szuggesztív volt, Kassák verse erősen vizuális jellegű, így szinte adta magát a szabad asszociációkhoz – vélte Kalmár Márton szobrászművész, az iskola képzőművészeti tagozatának vezetője, aki azt reméli, hagyománnyá lehet tenni az ilyen alkalmakat. A tömörkényes diákok alkotásaiból december 15-én a Szegedi Nemzeti Színházban nyílik majd kiállítás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megérkezett Szegedre a város karácsonyfája

Tíz méter magas és több mint húszéves az a fenyő, amelyet tegnap vágtak ki, és szállítottak… Tovább olvasom