Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Fejvadászok Szegeden

Szeged - A fejvadászok inkognitóban dolgoznak. Nem adják ki megbízójuk nevét és a kiszemelt munkaerőt is a legnagyobb titokban keresik fel. Jobb szakmai feltételeket, magasabb fizetést ajánlanak – a legtöbb esetben így sikerül elcsábítaniuk munkahelyéről a rivális céghez a keresett szakembert.
Kiszemelik az állásban lévő sikeres szakembert, és egy jobb ajánlattal elcsábítják a rivális céghez – legtöbbünknek ennyi jut eszébe a fejvadász munkájáról, amely valójában sokkal összetettebb.

Meggyőzés és csábítás

Tanácsadói tevékenységet és kutatómunkát is végzünk. Ez a szakma sok kreativitást igényel – mondja ifj. Goldea Tamás, aki a Pécsi Tudományegyetemen végzett HR szervező szakon, majd Magyarország egyik legnagyobb informatikai cégénél dolgozott kiemelt ügyfél menedzserként, jelenleg pedig egy IT/Pénzügy területre specializálódott fejvadász cég ügyvezetője és vezető tanácsadója. – Vannak olyan fejvadász cégek, amelyek önéletrajzokkal kereskednek, mások pszichológiai teszteket alkalmaznak, megint mások pedig a szakmai kompetenciáik révén szakszerű szakmai előszűrésre helyezik a hangsúlyt, és így vadásszák le az adott állásra a legmegfelelőbb szakembereket. Ügyesnek kell lenni, hogy a jelölt ne tegye le rögtön a telefont, és egyrészt kíváncsivá tudjuk tenni, másrészt meg tudjuk győzni egy esetleges munkahelyváltás előnyeiről– magyarázza a fejvadász, aki pénzintézeti és informatikai területen keres szakembereket, speciális tudást igénylő feladatokra.

Célkeresztben

Hogy pontosan mely területen keresnek szakembereket a szegedi fejvadászok, azt a megbízó határozza meg. Legtöbbször kereskedelmi, logisztikai, és gazdasági vezetőkre, mérnökökre egyaránt vadásznak. Megtudtuk, a szakmai képzettség mellett a nyelvtudás és a személyiség is fontos egy-egy pozíció betöltésénél.

Titkos akció


Vida János pályakezdőként egy munkaerő-kölcsönző cégnél helyezkedett el. Az ott töltött évek alatt derült ki számára, hogy Szegeden is szükség van az akkor még újnak számító szolgáltatásra, ezért 2000-ben elsők között alapított a városban fejvadász céget.

– Általában misztifikálják ezt a szakmát, hiszen sokan nem tudják pontosan, miről szól a munkánk. Egyrészt a cégeket, másrészt pedig a munkavállalókat célozzuk meg. Ha például egy cég közép-, vagy felsővezetőt keres, de nem talál szabad szakembert a munkaerőpiacon, vagy nem akarja a nyilvánosság tudtára adni az üres pozíciót azzal, hogy hirdetést ad fel egy napilapban, hozzánk fordul. Mi megállapítjuk, hogy milyen a kínálat és megkeressük a pozíció betöltésére legalkalmasabb személyt – magyarázza. A fejvadászok az első megkereséskor titokban tartják a megbízó cég kilétét. Csak akkor fedik fel, ha a pályázót érdekli az új munka és a cég is megfelelőnek tartja a jelentkezőt.

Garanciát is vállalnak

– Szakmai segítséget nyújtunk az új munkatárs kiválasztásához – mondja Gubucz Ágnes pszichológus, aki együtt dolgozik a fejvadásszal. Különböző tesztekkel ő méri fel a jelentkezők rátermettségét. Szervezeti méréseket, értékeléseket készít, vagyis az emberről szóló információkat gyűjti össze. Így választhatják ki a legalkalmasabb jelöltet az üres pozícióra. Az új munkaerőre garanciát is vállalnak, amely 3-6 hónap, felső vezetőknél egy év. Fizetségüket pedig a keresett szakember munkájának „értéke" határozza meg, amely legtöbbször a munkavállaló éves bruttó jövedelmének 13-20 százaléka. Ezt a pénzt – szakmai nyelven sikerdíjat – csak akkor kapják meg, ha a munkavállaló aláírta a szerződést és hatékony munkaerőnek bizonyult.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jáksó és a kerek idomok

Szeged - Vizespólóversennyé alakult az eredetileg szépségversenynek meghirdetett program a SZIN-en… Tovább olvasom