Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Feke Pál félretette a régi Istvánt

Szeged - Az élete részévé vált az István, a király, kisgyermekként bakelitlemezről tanulta meg a nemzeti rockopera számait Feke Pál. A 30. jubileumi előadásban jól érzi magát, az új feldolgozáshoz félre kellett tennie mindazt, amit eddig a darabról és az elénekléséről gondolt.
– A mostani István, a király teljesen más lesz, mint az eddigiek. Mindazt félre kellett tennem, amit a darabról, az alapműről és az éneklésről gondolok. Sok szempontból nehéz feladat volt, de úgy érzem, sikerült. Rengeteg munkát fektettem bele, és a legnagyobb alázattal próbáltam végig az elmúlt másfél hónapot. Alföldi Robi olyan előadást hozott létre, amelyben nagyon jó benne lenni – hangsúlyozza Feke Pál színművész-énekes, aki a címszerepben lép színpadra ma este a Dóm téren, az István, a király 30. jubileumi bemutatóján.

Egy hét, kétféle István

Egy héten belül két teljesen különböző rendezésben játssza Istvánt Feke Pál. Augusztus 25-én a Kolozsvári Magyar Napokon 50 ezer nézőre számítanak a város főterén, ahol A Társulat tagjai lépnek színpadra a Zsuráfszky Zoltán által rendezett produkcióban. Fekének nem az jelenti a nehézséget, hogy más elképzelések szerint kell bemutatni a szerepet, hanem inkább az, hogy Szegeden át is van fogalmazva az előadás. Egyelőre azonban csak a jelenre koncentrál.

– A világ legnagyobb musicaljeiből és operáiból is készül kortárs, modern előadás. Semmi baj nincs azzal, hogy 30 év után ehhez a rockoperához is egy kicsit merészebben hozzányúlunk, picit más szemszögből mutatjuk be. Kívánom a nézőknek, hogy nyitott szívvel tudják végignézni az előadást, és kérem, hogy hagyják maguk mögött mindazt, amit az eddigi produkciókról gondoltak. Nyilván lesznek olyan részek, amelyek megosztják az embereket, amire azt mondják, hogy miért kellett? A színháznak viszont az a lényege, hogy katarzist okozzon, elgondolkodtasson és kérdéseket vessen föl – vélekedik a Junior Prima és Artisjus-díjas művész. Feke Pál szerint nem lehet elvonatkoztatni a Dóm téri szakrális környezettől, és az élmény mellett óriási nyomás is számára, hogy Magyarország „legszebb és legnagyobb múltú szabadtéri színpadán" játszhat újra. Legutóbb 2008-ban és 2009-ben alakította Istvánt a szabadtérin a Szikora János rendezte előadásokon. 2002-ben debütált a Tisza-parti város csillagtetős színpadán az Attila, Isten kardja című rockoperában, amely szintén Szörényi Levente szerzeménye. 2003-ban, 22 évesen a Jézus Krisztus Szupersztár címszerepét kapta.

Feke Pál a Dóm téri színpadon. Fotó: Segesvári Csaba
Feke Pál a Dóm téri színpadon.
Fotó: Segesvári Csaba

– Az István, a király szinte az egész életemet végigkíséri. Amikor egészen kicsi gyerek voltam, a rockopera szeretete ezzel a darabbal indult. Bakelitlemezen megvolt otthon az előadás, ezért már akkor kívülről tudtam a számokat. 2001-ben találkoztam először színpadon a művel, egy amerikai turnén Koppányt énekeltem. 2003-ban Kecskeméten Tordát játszottam. A legnagyobb szakmai áttörést A Társulat című televíziós műsor hozta 2008-ban, amely a 25 éves jubileumi előadáshoz kötődött. Akkor is a címszerepet játszhattam. Nagyon régóta velem van a mű, már-már az életem része – mondja a színész-énekes, akinek eddig négy lemeze jelent meg, a legutóbbi tavaly, a Paul & Hód nevű zenekarával. Jelenleg a Madách Színház állandó művésze, a Jézus Krisztus Szupersztár címszereplője, valamint vendégművészként szerepel a Budapesti Operettszínházban. Ifjú herceget, kegyetlen bíborost, forradalmárt, szovjet katonatisztet, egyiptomi hadvezért is alakított már pályája során.

Feke Pál jó csapatnak tartja a mostani szereplőgárdát, sok művészt ismer korábbról. – Stohl Bucival elképesztő együtt dolgozni, magánemberként és szakmailag is nagyszerű ember, hihetetlenül alázatos színész. Mondhatom, hogy barátok lettünk – fogalmaz a legendás Szörényi–Bródy-rockopera Istvánja. Szabadidejében szeret teniszezni, négy éve golfozik, a borászat is a kedvenc időtöltései közé tartozik.

Olvasóink írták

 • 7. Aqua 2013. augusztus 18. 17:50
  „Buci leülte a drogos balhéját! annyira gáz, hogy vannak mindig olyanok akik még ezen pörögnek. Feke Pál pedig nagyon Király.”
 • 6. szegedifiú 2013. augusztus 18. 09:14
  „" ... Stohl Bucival elképesztő együtt dolgozni, magánemberként és szakmailag is nagyszerű ember, hihetetlenül alázatos színész. Mondhatom, hogy barátok lettünk - fogalmaz a legendás Szörényi-Bródy-rockopera Istvánja. Szabadidejében szeret teniszezni, négy éve golfozik, a borászat is a kedvenc időtöltései közé tartozik. ..."
  És a kábítószerrel való visszaélés! Kifelejtette a művész úr ezt a fontos tényt!”
 • 5. szegedifiú 2013. augusztus 18. 09:12
  „4.
  Így van - sajnos!”
 • 4. hagymi 2013. augusztus 18. 09:02
  „Nem mellesleg, ha Feke Pál nem játszana, egy kalap "sz" sem érne ez a rendezés.”
 • 3. hagymi 2013. augusztus 18. 08:31
  „"A színháznak viszont az a lényege, hogy katarzist okozzon, elgondolkodtasson és kérdéseket vessen föl" Igen-igen, de nem az előadás módjával kapcsolatban, hanem a darab mondani valójával kapcsolatban.
  "A mostani István, a király teljesen más lesz, mint az eddigiek. Mindazt félre kellett tennem, amit a darabról, az alapműről és az éneklésről gondolok. Rengeteg munkát fektettem bele, és a legnagyobb alázattal próbáltam végig az elmúlt másfél hónapot." Ez elég gáz, nem? Ez egy elég egyértelmű mondat arra vonatkozóan, hogy bakker ezért a pénzért megcsináljuk!
  De ezt elnézem neki, mert nagyon jó színész-énekes és végül is ez még nem jogerősen elítélendő bűncselekmény.”
 • 2. AN 2013. augusztus 17. 17:32
  „A:R.
  Jack Nicolson veri a nőket, és a szexben durva, perverz. Akkor most el kellene tőle vitatni olyan alakításokat, mint a Száll a kakukk fészkére, vagy a Szelíd motorosok?
  Stohl egy gyenge, nem túl tiszteletre méltó ember, de jó színész. El kell választani a két dolgot. Ezt persze csak akkor tudod megtenni, ha LÁTTAD már szinházban játszani.”
 • 1. A.R. 2013. augusztus 17. 10:15
  „Borászkodást kedveli? Hát igen majd Bucika mutat neki új dolgokat is (drogozás, ittas vezetés, baleset okozás+helyszín elhagyása+barátnőre kenni az esetet).”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Begyűjtik a használt étolajat

A használt étolaj veszélyes hulladék, ezért fontos, hogy ne a kukában vagy a lefolyóban végezze. Bioüzemanyagot és biogázt gyártanak belőle, de csak ha a megfelelő helyre kerül. Tovább olvasom