Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Fekélybetegségek

A Park Egészségközpont orvosainak segítségével olyan betegségeket, gyógymódokat mutatunk be, amelyek sokakat érintenek. Ezúttal a fekélybetegségekről olvashatnak összeállítást.
A fekélybetegség korunk népbetegségének számít, a felnőtt népesség kb. 10 százalékában jelentkezik élete folyamán. A fekélybetegség során a gyomor vagy a nyombél nyálkahártyája sérül. A nyálkahártya-károsodás akkor jön létre, ha a nyálkahártyát védő és azt károsító tényezők közötti egyensúly az utóbbiak irányába tolódik el. A betegség bármely életkorban előfordulhat, de jellemzően a gyomorfekély 55-70 éveseknél, a nyombélfekély a 30-55 éves korosztálynál a leggyakoribb. A férfiaknál kissé gyakrabban fordul elő. A fekélybetegség hátterében az esetek 50-60 százalékában helicobacter pylori fertőzöttség áll.

A fekélybetegség jellemző tünetei közé tartozik a fájdalom (gyomorszáji), amely legtöbbször tompa jellegű, máskor lehet éles, égő.

Nyombélfekélynél a fájdalmat az étkezés megszünteti, majd 30-60 perc múlva fokozódik. Gyomorfekély esetén jellemző az étkezés meg után jelentkező fájdalom, amely a gyomor kiürülésével megszűnik. További jellemző tünet a hányinger, hányás. A fekélybetegségben jellegzetes tünet az étkezést és emésztést kísérő kellemetlen érzés megjelenése. A felsorolt tünetek típusosak, ez azonban nem jelenti azt, hogy minden esetben mindegyik előfordul, illetve fordítva is igaz, ezeknek a tüneteknek a hátterében más betegség is állhat. Az is előfordulhat, hogy a fekély semmilyen panaszt nem okoz, csak a szövődmény fellépésekor derül rá fény. Ez főként gyógyszer okozta fekély esetén fordul elő. A betegség kialakulásában szerepet játszó tényezők: számos adatot ismerünk a fekélyt elősegítő tényezőkről, illetve ismeretes, hogy mely esetekben gyakoribb a fekély előfordulása.

Fekélyt elősegítő tényezők közé tartozik a túlzott savképződés és bizonyos gyógyszerek szedése. A gyomor- és nyombélfekélyek kb. 20-30 százalékában kiváltó ok bizonyos fájdalom- és gyulladáscsökkentők, vagy acetilszalicilsav tartalmú gyógyszerek tartós vagy rövid ideig tartó használata. A fenti gyógyszerek által 65 éves kor felett okozott fekélyek esetén a szövődmények kialakulásának kockázata négyszeresére növekszik.

Kimutatható, hogy a dohányzóknál szintén gyakoribb a fekély előfordulása. A helytelen étrend és a túlzott alkoholfogyasztás a fekélybeteg panaszainak fokozódását idézi elő, és hátráltatja a gyógyulást. A fekélyt elősegítő tényezők közül kiemelkedő jelentőségűvé vált a helicobacter pylori baktérium és fekély kapcsolatának felismerése. A legpontosabb diagnózis gyomortükrözéssel állítható fel. A tükrözés során lehetőség van szövettani mintavételre, ebből vizsgálható a helicobacter pylori jelenléte, valamint a rosszindulatú elváltozás is. A röntgenvizsgálat a gyomortükrözés térhódításával háttérbe szorult, mert kisebb diagnosztikus értékkel bír, ráadásul szükséges szövettani mintavételt sem tesz lehetővé.

A betegség az esetek döntő többségében gyógyszerrel gyógyítható, sebészeti beavatkozásra csak igen ritkán van szükség. Gyógyszeres kezelés mellett étrendi változások is szükségesek, ügyelni kell a rendszeres étkezésre. A koffeintartalmú italok fokozzák a savtermelést, fogyasztásukat kerülni kell. A dohányzás, és az alkoholfogyasztás abbahagyása elengedhetetlen. A kezelésre ma már hatékony savtermelés-csökkentő gyógyszerek állnak rendelkezésre. Helicobacter pylori jelenléte esetén antibiotikus kúra is szükséges.

Dr. Kiss Irén
belgyógyász,gasztroenterológus főorvos, Park Egészségközpont

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy nap a szegedi tűzoltólaktanyában

Szeged - Ottjártunkkor nem riasztották a szegedi tűzoltókat, de így sem tétlenkednek. Napos úti… Tovább olvasom