Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Fekete-élelmiszer Öttömösön

Akár 10-15 millió forintra is megbüntethetik azt a Pest megyei székhelyű kft.-t, melynek öttömösi telephelyén illegálisan működő élelmiszert feldolgozó és tároló üzemet találtak. A közel 93 tonna befőttet és savanyúságot a két ünnep között akarták forgalomba hozni. Ekkora Csongrád megyei fogásra Szigeti Sándor főállatorvos nem emlékszik.
A Csongrád Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrzési Állomás munkatársai lakossági bejelentés alapján illegálisan működő élelmiszert feldolgozó, tároló és csomagoló üzemet fedeztek fel Öttömösön – közel 93 tonnányi készlettel. Ezért a szabálysértésért akár 10-15 millió forintos minőségvédelmi bírságot is kiróhatnak. A megyében ekkora tömegű fekete-élelmiszert még nem koboztak el. Hasonló illegális tevékenységért egy évben átlagosan összesen öt-hat millió forintos bírságot szabnak ki .

Az öttömösi váratlan ellenőrzéskor az asszonyok éppen almát hámoztak és a jelek arra utaltak, hogy befőttet készítenek. Ezt a Pest megyei székhelyű cégnek a hatósági vizsgálaton megjelent képviselője tagadta és azt mondta: pálinkafőzéshez gyártották az alapanyagot. A rajtaütéskor – a jegyzőkönyv szerint – 92 ezer 262 kilogramm félkész és készterméket, befőttet, savanyúságot találtak. Az eredetét vizsgálják. Az ellenőrök találtak olyan befőtteket is, melyek legálisan működő konzervgyárakból származtak, de az is előfordult, hogy a vizsgált üveg nem azt a terméket tartalmazta, amit az alkalmazott jelzésen feltüntettek.
A kft. képviselője ígéretet tett arra, hogy az általa legálisnak vélt termékek dokumentumait bemutatja az ellenőrző állomásnak.

Éjszaka is dolgoztak

Az öttömösiek szerint csütörtökön éjszaka nagy sürgölődés volt a cég telephelyén. Egész éjszaka égtek a lámpák, feltehetően dolgoztak. Tegnap egy kamion is megjelent, amiről lerakodtak, majd a telephelyet lezárták. Információnkat a Csongrád Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomáson is megerősítették. A főállatorvos elmondta: a rajtaütéskor több mint ötven fotót készítettek munkatársai, ami bizonyítja az illegális működést. Az eljárásban az akkor tapasztaltakat veszik figyelembe.  
A cégnek az öttömösi telephelyen csak a helyi önkormányzat által kiadott göngyölegtárolási engedélye van. A Csongrád Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomáson nem kérte regisztrálását, vagyis növényi eredetű élelmiszerek tárolásával és feldolgozásával nem foglalkozhatott volna. A vizsgálat során a vállalkozó elismerte a tárolást, de a feldolgozást tagadta. Elmondása szerint a befőtteket és a savanyúságot a két ünnep között akarták forgalomba hozni. Ha egy hetet késett volna az élelmiszer-kommandó, veszélyes ételek kerülhettek volna az üzletek polcaira.

– Az egykori tsz-majorban kritikus, nem megfelelő higiéniai körülmények között dolgozott kilenc ember – fogalmazott Szigeti Sándor főállatorvos, aki nem zárta ki a lehetőségét, hogy a növényi eredetű élelmiszerekbe olyan kórokozók kerültek, amelyek az embereknél különböző betegségeket okozhatnak.

Megtudtuk: közel egy évvel ezelőtt a vállalkozó már összetűzésbe került az élelmiszer-ellenőrző állomással, akkor a szolgálat kisebb mennyiségben foglalt le és semmisített meg termékeket. Már ekkor figyelmeztették, hogy regisztráltassa tevékenységét – ez azóta sem történt meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bolt, jégpálya, vásár és könyvtár

Szegeden az üzletek többsége december 24-én délután 2 óráig tart nyitva. Vasárnap és hétfőn zárva… Tovább olvasom