Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Fekete gólya a mentőközpontban

Szeged - Makó belvárosában sántikált egyedül az a fiatal fekete gólya, amelyik feltehetőleg egy közös repülés alkalmával szakadt el családjától.
Valószínűleg nekirepült valaminek, mert az egyik lábára biceg. Csont és bőr volt, amikor a Körös–Maros Nemzeti Park természetvédelmi őrei a Szegedi Vadaspark Természetvédelmi Mentőközpontjába vitték. Amellett, hogy éhezett, és bicegett, még a tetvek is lepték – a gondos ápolásnak köszönhetően azonban napról napra jobban van a gólyamadár. Ízületi sérülését a vadaspark állatorvosa rendszeresen kezeli, gondozójától naponta kezdetben 10–12 alkalommal is kapott enni. Fajtársaival ellentétben nem kedveli a halat és a napos egeret, számára a fehér egér a legfinomabb falat.

A fekete gólya kedvenc eledele a fehér egér – naponta 10–12 alkalommal. Fotó: Frank Yvette
A fekete gólya kedvenc eledele a fehér egér – naponta 10–12 alkalommal.
Fotó: Frank Yvette

A fekete gólya nem csak színében különbözik a jobban ismert fehér alapszínű rokonától. Míg az utóbbit nem zavarja az ember közelsége, szívesen telepedik meg a városokban is, addig a fekete gólya a háborítatlan vidékeket szereti. Öreg erdőkben, vizek közelében fészkel. Fokozottan védett állat, egy 2000-ben készült felmérés szerint körülbelül 250 ilyen költő pár él Magyarországon. A mentőközpontba viszonylag gyakran kerülnek sérült fehér gólyák, feketék jóval ritkábban. Amint lábra tudnak állni, a gyógyult madarakat kiengedik a vadaspark egyik tavára, ahonnan szabadon elrepülhetnek. Ez a sors vár a fekete gólyára is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Startkártyával könnyebb elhelyezkedni

Csongrád megye - A pályakezdő fiatalok könnyebben helyezkednek el, ha van Startkártyájuk – áll… Tovább olvasom