Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Fekete kígyó a Tisza alatt

Nyolc óra alatt átfúrtak a Tisza medre alatt, és háromszázötven méter hosszú csövet húztak át Tiszaszigetről Hattyastelepre. Ebben áramlik majd a szennyvíz az új tisztítóba, és innen a megújuló víz két méter átmérőjű betonvezetéken keresztül visszakerül a folyóba. A munkát a Szeviép Rt. végzi.
A Tisza alatt áthúzott cső már a hattyasi szennyvíztisztító felé tart. Fotó: Gyenes Kálmán
Ki gondolná, hogy a Tisza medrét keresztben át lehet fúrni nyolc óra alatt? Márpedig a Szeviép Rt. ezt bemutatta Tiszasziget és Hattyastelep között. A munka persze nagyon is komoly volt, a szegedi csatornázási program része. Ennek keretében a Szeviép Rt. szennyvíztisztítókat épít, átemelőket újít föl, valamint két helyen a Tisza alatt csöveket vezet át.

A mederfenék alatti fúrást a Tiszaszigetnél fölállított berendezéssel végezték. Összesütötték a 630 milliméter átmérőjű egyenként 18 méter hosszú vezetékeket, s miután a fúrással közel nyolc óra alatt végeztek, megkezdődhetett a cső behúzása. Körülbelül két óra alatt bújt ki a vezeték a hattyasi oldalon. Műszaki okok miatt a vezeték nem merőleges a mederre, hanem hegyesszöget zár be a parttal. Tegnap a kiálló csonkhoz rögzítették a parton várakozó szakaszt, ami majd a gátoldalban épülő átemelőhöz csatlakozik, s innen halad a szennyvíztisztítóhoz.

A meder alatt két ilyen vezetékrendszert fektettek le, ami majd a szennyvizet az újszegedi oldalról Hattyas felé szállítja. Így most már két 350 méteres „fekete kígyó" húzódik a szennyvíztisztítók között. A tiszta víz Hattyastelepről két méter átmérőjű összeillesztett betongyűrűkön keresztül jut a folyóba. A nyomvonalat már kiépítették, és az elemek is a gát tövében várakoznak.

A négymilliárdos projekthez tartozik még a gyermekklinika és a Heavytex közötti részen a vezetékrendszer megépítése, valamint a szennyvízátemelők felújítása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Babszemekből kirakott országtérkép

Nyolcvanöt kilós sütőtököt is láthattak az érdeklődők Balástyán, a hét végén megrendezett zöldség-… Tovább olvasom