Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Fekete Mercédesz 22 évesen lett Dömötör-díjas

Szeged - A kaktusz virágában nyújtott alakításáért idén Fekete Mercédesz, a Szegedi Nemzeti Színház tánckarának 22 éves szólistája nyerte el a legjobb táncosnak járó Dömötör-díjat. Most nagyoperettre, táncjátékra készül.
– Mindennap száz százalékot szeretek nyújtani: hatkor kelek, héttől kilencig futok, edzek, délelőtt 10 és délután kettő között a színházban próbálok. Kettőtől az egyik művészeti iskolában tanítok balettot és modern táncot, este 6 és 9 között pedig újabb színházi próba vár. Örülök, ha enni van időm. Ez azonban nem maradhat el, ugyanis a fogyókúra nem érdekel – oszt meg velünk számos életrajzi adalékot Fekete Mercédesz, a Szegedi Nemzeti Színház tánckarának 22 éves szólistája, aki idén elnyerte a legjobb táncosnak járó Dömötör-díjat.

– Nagyon népszerű manapság a tánc, a szórakoztató táncos műsorok miatt még többen érdeklődnek: egy kislányt például egész nyáron arra készítettem fel, hogy elinduljon a Csillag születik tehetségkutató versenyen – mondja, s azt is megtudjuk: az ovisoknak tartásjavítást, izomhasználatot, a balett alapjait tanítja. Maga hároméves kora óta táncol. – Akkor jó egy táncos, minél sokoldalúbb – ismerjük meg ars poeticáját, melybe az is belefér: „ha jön egy koreográfus, és azt mondja, latin táncokat tanulunk, kapok rá két hetet". Máskor pedig egykezes cigánykereket kell prezentálnia.

Emelés a táncparketten

Fekete Mercédesz néha azért a szórakozásra is fordít időt. – Egész nap táncolok, ám a kikapcsolódást is ez jelenti – közli. Persze a táncparketten nem a klasszikus balett elemei kerülnek elő a repertoárból, a férfiaknak pedig jó hír: nem kell Travoltának lenniük, ha közelednének hozzá. Bár egy régen látott kollégája egy alkalommal annyira megörült neki, hogy egy emeléssel szempillantás alatt a táncparkett fölé repítette.

Utóbbit biztosan láthatjuk tőle idén: szerepel zenés játékokban, Kálmán Imre nagyoperettjében, A Cirkuszhercegnőben, valamint Bal József és Ladányi Andrea Szeretsz engem? című táncprodukciójának novemberi bemutatójára készül – így akár „élettársat" is összetáncolhat majd díjának. Bár nem ez hajtja elsősorban. – Annál nagyobb elismerés nem kell, mikor az előadás végén hatszáz ember megtapsol, vagy a gyerekek a nyakamba ugranak a balettóra előtt – mondja Mercédesz, aki „mellékesen" harmadéves jogász a szegedi egyetemen.

Nem véletlenül keveredett jelentkezési lapja a jogi karra. – A táncos szakma rövid és kiszámíthatatlan, ha lesérülök, ki tudja, folytathatom-e. Később a bíróságon szeretnék dolgozni, a táncosok ugyanis nem arról híresek, hogy egy helyben tudnak ülni – szerződéseket kötni, irodában ülni nem az én műfajom – ismeri be a dekoratív lány, aki kétségkívül bármelyik esküdtbíróságra nagy hatással lenne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutatók Éjszakája 2007 a Szegedi Tudományegyetemen

Ismét kinyílnak a laboratóriumok ajtói, a kutatók kibújnak fehér köpenyükből, és hétköznapi nyelvre… Tovább olvasom