Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Fekete péntekkel kezdődik a fekete szeptember

Íme egy csaknem teljes lista arról, minek megy fel az ára szeptembertől. A Délmagyarország és a Délvilág becslést készített arról is, mennyivel nőhetnek egy négytagú család kiadásai.
Az ötszázalékos áfaemelés növeli az árakat. Fotó: Karnok Csaba
Szeptember 1-jétől éreztetik hatásukat a Gyurcsány-csomag megszorító intézkedései. A középső áfakulcs 15-ről 20 százalékra emelkedik, az alapvető élelmiszerek mellett drágulnak a gáz- és a távhőszolgáltatás, a vezetékes víz, a közlekedés díjai. A gáz ára már augusztus 1-jétől közel 30 százalékkal, a villanyé 15-tel emelkedett, az áfakulcs 5 százalékos emelése szinte csak hab a tortán. Változik a gázfogyasztáshoz kötődő támogatási rendszer: az évi háromezer köbméternél többet fogyasztók már a teljes árat fizetik. Nő a cigaretta és a szeszes italok jövedéki adója, a dohányé 5,7 százalékkal, az alkoholé a bor kivételével egységesen 7 százalékkal.

Havi 125 ezer forint lesz a minimális járulékalap a jelenleg minimálbér után járulékot fizető vállalkozók számára. Ez a havi, mintegy harmincezer forintos járulékkiadás megduplázódását jelenti. A rendelkezés egyaránt vonatkozik a foglalkoztatókra, a főállású egyéni vállalkozókra, az evázó egyéni és a társas vállalkozókra. A jogszabály sokakat érint, hiszen a minimálbért bevallók száma csaknem egymillió, s közülük hatszázezren munkavállalók, négyszázezren vállalkozók. A munkavállalói járulék 2,5 százalékkal emelkedik. Négy helyett hatszázalékos lesz az egészségügyi járulék.

Húszszázalékos kamat- és tőzsdei árfolyamnyereség-adót vezet be a kormány, de a szeptember 1-je előtt elhelyezett betétek még kamatadó-mentességet élveznek. További változás, hogy aki több nyugdíj-előtakarékossági számlával is rendelkezik, annak meg kell jelölnie, hogy azok közül melyiknek az adómentességét kéri, mert a kedvezmény csupán egy számlára érvényesíthető.

A nagyításhoz kattintson a képre!
Négyszázalékos különadót vezetnek be a hatékonyan működő vállalkozásokra. Az evában fizetett átalányadó pedig 15-ről 25 százalékra nő, vagyis a befizetendő közteher ettől kezdve már meghaladja az áfát.

Emelkedik a járművek átírási költsége, így ráfizetnek azok is, akik szeptember 1-je után vásárolnak gépkocsit. Jelenleg az 1890 köbcentiméternél kisebb autóknál köbcentinként 15 forintot kell leróni az átíráskor, ez 18, míg a nagyobb lökettérfogatú autók esetében most 20 forintos tarifa 24 forintra emelkedik. Az ötszáz köbcentisnél nagyobb motorkerékpároknál szintén 24 forint lesz az átírás költsége. A többlet a legkisebb autóknál is 3 ezer forint körül lesz, de ez a viszonylag jelentéktelennek tűnő változás a járművet vásárlóknak összességében többmilliárdos többletkiadást jelent.


Drágul a liszt is

A megyében jelentős piaci részesedéssel és malomipari kapacitással rendelkező, a Szabolcs Gabona cégcsoporthoz tartozó ABO MILL Zrt. vezérigazgatója, Sütő Gábor elmondta, a tavalyi intervenciós 101 eurós ár határozta meg az idei szezon kiinduló, kilónkénti 24-26 forintos árszintjét. Ha ezt a tavalyi 17-19 forintos búzaárhoz viszonyítjuk, másfélszeres a különbség. Az ABO MILL ezért jelentett be már augusztusban húszszázalékos áremelést. A további búzaáremelések, valamint az üzemanyag- és energiaárak növekedése miatt azonban valószínűleg októbertől újabb húsz százalékkal drágul a liszt kilója. Mivel a liszt bolti ára csak 70-80 forint, és a drágulás után is egy százas alatt marad, az emberek inkább a kenyér árában érzik majd meg az emelkedést. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Építkezés a Vedres szakközépiskolában: gyakorlat és kaland

A szegedi Vedres építőipari szakközépiskolában két évig építők dolgoznak. Az egyik szárnyban… Tovább olvasom