Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Fekete pont: mállik a szecessziós vakolat

Szeged - Nagy darabokban mállik a vakolat a közel három éve műemléki védelem alatt álló Tisza Lajos körúti Gróf-palotáról.
A háromemeletes szecessziós épületet Gróf Árpád Márton megbízásából emelték 1912–13-ban. A homlokzat felújításához – ahogy minden építészeti beavatkozáshoz – a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) engedélyére lenne szükség, a hivatal fővárosi központjában azonban nem kértek ilyet. Azt viszont elmondták: a tulajdonos kötelessége a renoválás, ha erre nem hajlandó, a KÖH kötelezi rá. Veszélyhelyzet elhárításánál ezt záros határidőn belül el kell végezni, ha „csak" esztétikai problémáról van szó, nem szabnak határidőt.

Mállik a szecessziós vakolat. Fotó: Schmidt Andrea
Mállik a szecessziós vakolat.
Fotó: Schmidt Andrea

Pénteken még nem tudtak a málló vakolatról a tulajdonos szegedi önkormányzatnál sem, de a városüzemeltetési irodán azt ígérték: megvizsgálják az épületet, értesítik kezelőjét, az IKV Zrt.-t, és mielőbb nekiállnak az állagmegóvó munkának.

Olvasóink írták

  • 1. varadipal 2009. február 19. 14:33
    „Pénteken hajnalban kezdett mállani a vakolat, /ennek 3 éve/ ez a felvételről nyilvánvalóan megállapítható. A Széchenyi téren a Bíróság épületére 5 méterenként kicédulázták, hogy mállik a vakolat. A cédulák biztosan ezt akadályozzák meg!Olcsó és hatékony,de nem végleges megoldás.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százmilliós pályázatot nyert a szabadtéri

Szeged - A Szegedi Szabadtéri Játékok jelentős pályázati támogatást nyert eszközberuházásra: az… Tovább olvasom