Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Feketelistán a klinikai szívgyógyszer

Szeged - Felfüggesztették itthon is azoknak a főleg szívműtéteknél használt gyógyszereknek a forgalmazását, amelyektől Kanadában nemrég meghalt egy beteg. A medicinákat – amelyekkel vért lehetett megspórolni – régóta és gyakran használták a szegedi szakklinikán is.
Szívműtéteknél használt gyógyszerek forgalmazását függesztette fel – az EU szakhatóságának előírására – az Országos Gyógyszerészeti Intézet, mert egy hete Kanadában vélhetően ettől halt meg a beavatkozás után egy beteg. Az aprotinin tartalmú Trasylol és Gordox itthon nem kapható közforgalmú patikákban, csak a kórházakban és klinikákon használják injekció vagy infúzió formájában.

– Legalább harminc éve használjuk itt ezt a szert, de mivel tudjuk, mire kell figyelni ilyenkor, eddig nálunk nem okozott problémát – tudtuk meg Forster Tamástól, a szegedi II. számú belgyógyászati klinika és kardiológiai központ vezetőjétől. A professzor elmondta: a napi klinikai praxisban gyakran használt szerről van szó, amelynek nincs teljes értékű helyettesítő készítménye. A veseproblémákkal küzdőknél viszont akár veseelégtelenséghez is vezethet a használata. Más orvosi vélemények szerint pedig a szív- és agyi infarktus kockázatát is felerősíti.

Az aprotinin tartalmú Trasylol és Gordox itthon nem kapható közforgalmú patikákban, csak a kórházakban és klinikákon használják injekció vagy infúzió formájában. Illusztráció: Segesvári Csaba

Az aprotinin tartalmú gyógyszereket azért adják a betegeknek – főként szívsebészeti beavatkozások után –, hogy a műtét előtt kapott véralvadásgátlók hatását felfüggesszék. A készítmény használatával csökkenthető a műtéti vérzés, illetve a felhasznált idegen vér mennyisége – ami nagyon drága. Mivel a szer használatát az újabb, várhatóan több hónapig tartó vizsgálatok eredményéig nem javasolják, a betegeknek addig mindenképp több egység vérre lesz szükségük, így emelkedhetnek a műtéti költségek – mondta el a professzor.

– Az aprotinin kockázatai körüli vita nagyjából két éve folyik szakmai berkekben. Valójában viszont minden gyógyszer használatának van előnye és kockázata is, a kérdés az: a várható előny meghaladja-e az esetleges hátrányt. Bár szerintünk megfontoltan, de használható lenne a szer, amíg a vizsgálatok nem tisztázzák pontosan a kockázatokat, mi is lemondunk róla – hangsúlyozta Babik Barna a szegedi szívsebészeti osztály aneszteziológusa. A szakorvos elmondta: szívsebészeti műtétek mellett gyulladáscsökkentésre és traumás sokk kezelésére is jó eredménnyel használhatóak az aprotinin tartalmú szerek. Úgy próbálják majd helyettesíteni, hogy ezután két különböző készítménnyel látják el azokat a problémákat, amelyeket eddig eggyel is képesek voltak kezelni.

Bár egy műtét alatt adott aprotininadag egy beteg esetében 45-50 ezer forint értékű, a klinikának nincsenek felhalmozott készletei, így kár sem éri őket. Ha az engedélyeztető hatóság végleg betiltaná használatukat, csupán néhány ampulla maradna a klinikai méregszekrényben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Irányelvek a méhnyakrák elleni vakcinával kapcsolatban

Az American Cancer Society (Amerikai Rák Társaság) megfogalmazta irányelveit a nemrég óta hazánkban… Tovább olvasom