Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Fél a csavarral sérülést okozó 14 éves, szegedi fiú

Szeged - Nagyon megbánta tettét az a 14 éves, szegedi fiú, aki múlt szerdán egy vascsavarral okozott életveszélyes sérülést a 74 éves Szügyi Istvánnak. A fiú a klinikán kért bocsánatot a bácsitól, de az idős férfi egyelőre nem fogadja el. A tinédzser azóta az utcára sem mer lemenni.
– Szeretném, ha tudnák: nagyon megbántam, amit tettem, és nem akartam megsebesíteni a bácsit – mondta szomorúan Dani, az a 14 éves, szegedi fiú, aki múlt szerdán a Gát utca 8. szám alatti, rekonstrukció alatt álló panelház előtt egy vascsavarral megdobta az ott lakó 74 éves Szügyi Istvánt. Az idős férfinak a hasába fúródott az eszköz, és életveszélyes sérüléseket szenvedett.

– Tudom magamról, hogy hirtelen haragú vagyok. Akkor kapom fel a vizet, ha véleményem szerint igazam van, de azt mások nem ismerik el. Emiatt hosszú ideig jártunk édesanyámmal orvoshoz, de aztán azt mondták: nincs semmi bajom – mesélte a fiú.

Ahogy azt megírtuk, a felújítandó ház állványzatánál zajongott négy fiatal, ami nem tetszett az egyik garázsban lakó István bácsinak.

– Nem rugdostuk az állványokat, mindössze egy ott lévő vödörre kötöttünk huzalt, amibe véletlenül belerúgtam. Erre a hangra jött elő a bácsi, és torkollt le minket: miért nem hagyjuk békén a munkások eszközeit? Ezután elvette az egyik barátom kerékpárját. Azt mondta: csak akkor adja vissza, ha a rendőrségi vizsgálat lezárult. Ezért kaptam fel a vizet – mesélt az előzményekről Dani. Amikor meglátott egy vascsavart a közeli bokor mellett, fölkapta, és a növényzet mögül dühében az idős férfi felé hajította. – Eszembe sem jutott, hogy ennyire megsebesülhet tőle – védekezett. A tragikus dobás után még tett egy kört az ötemeletes ház körül, majd barátai tanácsára hazament.

Szügyi István sajnálja a fiút, de egyelőre nem tud neki megbocsátani. Fotó: Schmidt Andrea
Szügyi István sajnálja a fiút, de egyelőre nem tud neki megbocsátani. Fotó: Schmidt Andrea

– Másnap hívta édesapám anyukámat, hogy voltak nála a rendőrök. A következő reggel már nálunk kopogtattak, és bevittek – elevenítette fel a rendőrökkel való találkozását. Azt is elmondta, hogy még soha életében nem került szembe a törvénnyel. A Gát utca mögötti játszótérre azért jár, mert barátai környékbeliek.

– Anyukám sírt, és ideges volt. Másnap reggel pedig azt mondta: menjünk be a klinikára meglátogatni a bácsit, és kérjek tőle bocsánatot. Ezt én is így gondoltam – beszélt a 14 éves fiatalember. Elmondása szerint nagyon félt, hogyan reagál majd István bácsi. – Arról beszélt, hogy ezt nem tudja megbocsátani. Jó negyedóráig voltunk nála, anyukám a hogyléte felől érdeklődött. Bent volt a bácsi egyik hozzátartozója is, aki a szemet szemért, fogat fogért elv alapján beígért nekem egy verést. Azóta nem merek még az utcára se lemenni, nemhogy a játszótér fele nézni – mondta csüggedten Dani.

Szügyi István a kórházban tegnap elmondta: értékeli, hogy bementek hozzá, de nem tudja meg nem történtté tenni az eseményeket. – A verést természetesen nem gondolta komolyan a vejem. Sajnálom a fiút is, de egyelőre tényleg nem tudok megbocsátani neki – mondta az idős férfi, akit pénteken engednek haza.

Olvasóink írták

91 hozzászólás
 • 91. közöd???? 2008. június 28. 23:31
  „85.: a.ny.á.d.a.t. mit nemtok irni tudok te b... csak röviditek!!! Tiszta szégyen vagy ha azt se tod h mit jelent!!!! Mellesleg én nem voltam ott és jobb lenne ha te nem szolná bele me azt se tod h mi volt. am ha engem elkezdenek ütni pvc csövel hidd el én se hagynám magam !!!! Tiszta szégyen vagy !!!! am miért???-nek igaza van!!!!!!!”
 • 90. miért?? 2008. június 22. 13:01
  „Miért szépítsük a dolgokat,ha a Délmagyar azt már nem írja bele,hogy István bácsi kihegyezett pvc csövel jött ki!!!Én elhiszem,hogy a bácsi nagy sérülést szenvedett de a fiú is nagy lelki traumán megy keresztül,de oda mert állni a bácsi elé és bocsánatot kérni tölle!Akkor mi értelme a vádaskodásnak,ha nem is tudják az eredeti verziót,csak azt amit az újság ír!!”
 • 89. DBLaci 2008. június 21. 19:37
  „A cikkből úgy tűnik a bácsi is elég érdekesen állt a dologhoz. Ez alapján én egyik oldalra se foglalnék állást. Eleve milyen csavart lehet beledobni egy ember hasába, hogy életveszélyes sérülést okozzon... Kicsit fura ez. Nem védem a gyereket, de ez alapján egyiket se tudom elítélni.”
 • 88. városi 2008. június 20. 14:25
  „Zsebi!
  Nagyon igazad van,én sem helyeslem az általánosítást,de sajnos az emberek hajlamosak rá.Főleg a szemellenzősebbje. Nekem is 15 éves a fiam,egyedül nevelem,vannak barátai,járnak szórakozni és nekem is rosszul esik hogy őt is egy kalap alá veszik a bűnös fiatallal. Szerintem a gyerek szülő kapcsolat a döntő.Ha jó a kapcsolatuk akkor nem a haverokkal kell bizonyítani,hogy milyen vagányok,hanem otthon is megvan a megerősítés és a szeretet.Ha ez hiányzik akkor van nagy baj.”
 • 87. CID 2008. június 20. 11:25
  „Hát, 85, ajánlom figyelmedbe 86-ot :)”
 • 86. Zsebi 2008. június 20. 11:20
  „Érdekes, hogy a nagy, okos felnőttek arra tanítják a gyerekeiket, hogy nem lehet általánosítani egy esetből. És tessék: történik egy eset, ahol a fiú igenis agresszív és hibás, és a hozzászólások nagy részében megjelenik, hogy a " mai fiatalok agresszívek, gorombák...stb". Én 16 éves vagyok, az én szüleim is elváltak, nem élük hú de milyen jó körülmények között, mégsem vagyok agresszív vagy tisztelatlen vagy akármilyen, amilyennek ma gondolják a fiatalokat. Én is eljárok néha esténként a barátaimmal ide- oda, igen néha hangosak is vagyunk, de nem hiszem, hogy a bácsi vagy akármelyik hozzászóló nem volt soha fiatal. Mindenki volt már fiatal, csak éppen az igazuk bizonyításának érdekében ezt hajlamosak elfelejteni gyakorlatilag mindig, ha egy idős és egy fiatal között van konfliktus. Félreértés ne essék, én nem helyeslem amit a fiú csinált, és nyilván kell érte büntetést kapnia. De az egyáltalán nem fair, hogy egy esetből általánosítanak az összes fiatalra. Mert aki ezt teszi, az nagyot téved, és először meg kellene bizonyosodni róla, hogy tényleg minden fiatal ilyen-e.”
 • 85. 85 2008. június 19. 23:40
  „kÖZÖD????
  LÁTSZIK, HOGY TE SEM AZ ISKOLAPADOT SZOKTAD KOPTATNI. ÍRNI SEM IGAZÁN TUDSZ, ÉS NE VÉDD AZT A GYÖKÉR HAVERODAT, GONDOLOM TE IS OTT VOLTÁL A CSIPET-CSAPATBAN. INKÁBB HALGASS ÉS TANULJ MEG TISZTESSÉGESEN ÍRNI. AKKOR ESTE VALAKI MEGSÉRÜLT ÉS EZEN NINCS MIT SZÉPÍTENI.”
 • 84. közöd???? 2008. június 19. 19:45
  „78.Gyblasz: Sztem ha megtudnák "azok a rohadékok a börtönbe"
  hogy te ilyeneket mondasz rájuk ,hát nem is tom sztem otthalná meg te is!!!!! Mellesleg ha nem is tod a történetek csak ebből a szar Délmagyarbol olvasod akko meg ne irjá ilyeneket!!!!!

  A DÉLMAGYAR TISZTA KAMU , vÉNSÉG IS KAMUL CSAK AZT AKARJA H Ö NE
  KERÜLJÖN SZARBA .”
 • 83. közöd??? 2008. június 19. 19:35
  „Tiszta kamu !!!!! kurva sok nindent nem mondtak el mind1!!!! Én Danit sajnálom a legjobban, me ismerem !!!!!!!!!!!! AZ istván bácsika meg ........!!!Xd”
 • 82. hertelendi 2008. június 19. 18:10
  „Egyébként ismerem a bácsit, a szomszédom...Egy igen tisztességes, becsületes ember!
  És lehet hogy többet elért az életében, mint amennyit a Danika sohasem fog!”
 • 81. hertelendi 2008. június 19. 18:05
  „A történethez az is hozzá tartozik, hogy mindez este 10 óra körül történt...Egy 14 éves "gyereknek" nem kéne már ilyenkor otthon lenni??
  És egyébként a bácsi 8 napon túl gyógyuló sérülés(eket) szerzett...
  Vagy ez a mai világban már nem számít??
  "Szegény Danika" meg nem mer lemenni az utcára sem...nna persze...én meg el is hiszem...”
 • 80. Prower 2008. június 19. 14:17
  „Nekem az a véleményem hogy Pista bácsi egy kicsit -nagyon felkapta a cukrot nincs ki zárva hogy ittas is volt,mert minden nap meg issza a kiss borát nem is keveset,én ismerem öt,sokszor felnöt társaival is durva.Igaz hibás volt a fiatal ember is de remélem egy életre tanult az esetből és tudni fogja hol a helye.Sajnos igaz a mai fiatalok,nagyon el vannak szállva maguktól,és nem ismernek tisztelettet nem csak velünk felnötekkel,de még a társaikkal szemben sem ki a hibás?mi szülök,vagy a tanárok vagy a nincstelenség?Nekem is van két fiam az ember probálja ugy nevelni hogy jó legyen,de ez a rohanás az életben,sajnos azt kell mondani nincs időnk egymásra,pedig csak egy kicsit kellenne oda figyelnünk egymásra.”
 • 79. egyszeru polgar 2008. június 19. 08:32
  „A zart intezeti buntetes meg durvabba es technikailag csiszoltabba teszi a fiatalokat. Azok a fiatalok, akik ilyen intezetekbol szabadulnak nagyon hamar es gyakran visszakerulnek , kozben merhetetlen anyagi es erkolcsi karokat okoznak. A vegeredmeny a felnottkori borton, fegyhaz lesz. ma smegoldast kell keresni. A szuloknek nagy felelossege van. Tobb idot /meg ha idohianyrol panaszkodnak is/ kell forditaniuk gyermekeikre. A csaladi elet az alapja a kesobbi tarsadalmi beilleszkedesnek. Csaladi kozos programokat kell szervezni, foglalkoztatni a gyerekeket. Bizony, mar kicsi kortol bevonni a csaladi eletbe, foglalkoztatni, segiteni a haztartasban es nem az utcara hagyatkozni. Mindig innen erednek a problemak!!!!”
 • 78. Gyblasz 2008. június 19. 08:19
  „Szegény kisfiú hirtelen haragú, nyolc tíz év a börtönbe majd megnyugtatja, ha nem a börtön akkor majd az ott lakó hasonszőrű rohadékok!
  "Danika" remélem kapsz valami szép kis büntit és élvezni fogod minden percét!”
 • 77. Ness 2008. június 19. 02:36
  „Na nehogy már a bácsinak kelljen még bocsánatot kérni a börtönvárományos gyerektől... Emlékszem mikor kisebb voltam a mi utcánkban is lakott bolond öregasszony, aki egyfolytában lehordott minket valamiért (ne támasszuk a kúthoz a biciklit, ne igyunk a kútról, de görkorizzunk a háza előtt, stb. de érdekes módon egyikünk se dobott hozzá semmit. Pedig voltak fenyegetések rendesen. Elmentünk onnan, aztán röhögtünk rajta egy jót. Az idősek nagyon nagy változást (társadalmi, politikai, normabeli, technikai) változást éltek meg, és ezt különösen az alacsonyabb társadalmi helyzetűek nehezen dolgozzák fel. 74 évesen már képtelen egy ember az éppen fennálló normákhoz alkalmazkodni. Az önbíráskodás persze nem szép dolog, de valószínű hosszú folyamat előzte meg ezt az akcióját. Laktam én is lakótelepen és 21 éves korom ellenére meglehetősen irritálnak az arrogáns, vagánykodó, deviáns galerik, akik ellen a rendőrség fiatal korukra tekintettel SEMMIT nem tesz/tehet (persze már ha egyáltalán kiérnek addigra míg azok ott vannak, mert nem igazán jellemző az sem sajnos). Hívhatta volna az öreg a rendőrséget, de valószínű hogy aznap este telt nála be a pohár, így meggondolatlanul, a helyzetet rosszul felmérve tette amit tett, ami jegyezzük itt meg, verbálisan történt, pl nem vitt légpuskát vagy valami. Ugyanez a meggondolatlanság dolog nem menti fel a fiút, hiszen ők voltak azok akik a helyzetet alapjáraton előidézték (zajongtak). Az teljesen magától értetődő hogy a fiatalember bocsánatot kért tőle és persze megkapja méltó büntetését súlyos testi sértésért. Az meg hogy a bácsi nem bocsátott meg, azért ennyi idő után érthető. Kórházban lenni nem jó. Már akkor is traumaként éli meg az ember, ha nem súlyos (és valószínűleg igen fájdalmas) sérüléssel van bent.

  Egyébként meg van valami, amit azért jobban kellene nyomatékosítani a fiatalságban: az időseket igenis tisztelni kell. Valószínűleg az élet tette őket olyanná amilyenek. Persze itt nem a hely átadásáról beszélek a buszon (bár az is alap lenne a tényleg rászoruló időseknek), hanem az alapvető tiszteletről, ami sajnos egyre inkább kiveszik a mindennapi viselkedésből.

  Ja és azok szégyelljék magukat, akik elítélnek egy embert csak azért, mert egy garázsban lakik. Azért az mégiscsak jobb mint a hajléktalanság.”
 • 76. Ukuku 2008. június 18. 23:17
  „Én meglehetősen elítélem, amit tett, viszont ahhoz is nagy bátorság kellett, hogy egyáltalán elmenjen a bácsihoz. Ez persze nem jelent feloldozást a dolog alól, de remélem, hogy ez egy jó lecke volt neki. Mindenesetre azt is remélem, hogy egy-két szülői pofon nevelési szándékkal elcsattant.”
 • 75. re: felháborodott 2008. június 18. 22:50
  „Felháborodott! Te vagy egy nagy paraszt! Ne ítélkezz már ismeretlenül... Neveletlen... Ezzel nem leszel nagy ember...! :))”
 • 74. szegedi embörke 2008. június 18. 22:35
  „felháborodott- konkrétan kire gondolsz?”
 • 73. felháborodott 2008. június 18. 22:23
  „Ezt a sok parasztot, akik hülyeségeket írnak ide!”
 • 72. VM 2008. június 18. 22:06
  „szegedi embörke: szerintem úgy is ki fog derülni, mint ahogyan Berta nevére is fény derült (3 éves kislányát erőszakolgató "apuka"..)...
  ha csak... ha csak nem kérték, hogy ne tegyék közzé... *-)”
91 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kuka helyett a netre kerülnek a tablók

Szeged - Szinte minden nagy múltú középiskolában gondot jelent a végzősök tablóinak elhelyezése – van, ahol ezért kidobják egy részüket. Tovább olvasom