Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Fél év alatt 60 ezresre dagad a mikuláscsomag

Szeged - Nem éri meg kísérletezni a szegedi mikulácsomagokkal, a parkolócég ugyanis minden fillért behajt. A végsőkig elmegy, és ha kell, bírósággal vagy végrehajtóval, de utoléri a nemfizető autósokat. Kevés a renitens, a parkolási büntetés csúcsát egy cég tartja 3,5 millió forinttal, de kifizették.
Mindent behajt az Szegedi Közlekedési Társaság parkolási üzletága (Szepark), nincs olyan parkolási ügy, amit félbehagyna. A társaság elmegy a végsőkig, ha egy autós nem fizet, és nem is keresi a megoldást. A piros mikuláscsomagba idén januártól 6510 forintos csekk kerül. A belügyminisztériumtól lekért adatok alapján másfél hónap után küldik az első felszólító levelet – plusz csekket, ugyanezzel az összeggel. Ha az ügyfél erre sem lép, újabb másfél hónap után már a háromszorosát számlázzák: 18 ezer 910 forintot.

– Érdekes módon erre sokan észbe kapnak, és kezükben a nagy csekkel befizetik az első kisebb összegűt – tudtuk meg Forrai Gábortól, az SZKT forgalmi és parkolási üzletág-igazgatójától. Bár ezt bevételezi a Szepark, a dolog ezzel nincs elintézve. A vonatkozó rendelet szerint kiküldik a számlát a különbözetről, ami 12 ezer 400 forint.

A büntetések a bíróságon is megállják a helyüket. Fotó: Miskolczi Róbert
A büntetések a bíróságon is megállják a helyüket.
Fotó: Miskolczi Róbert

Ha az autós erre a második felszólításra sem reagál, a Szepark ügyvédje bírósághoz fordul, és fizetési meghagyást kér. Ha erre sincs válasz két héten belül, akkor jogerőre emelkedik. Akkor persze már illeték és ügyvédi díj terheli a büntetést (11 ezer 300). Összesen tehát 30 ezer 200 forintot kell kifizetni.

– Abban az esetben, ha az autós kifogással él, akkor fél év sem telik bele, és az ügy perré dagad. Nagyon ritkán, de előfordult, hogy mi hibáztunk, de ezt mindig orvosoljuk. Amikor az ügyek már bíróságra kerültek, mindig hitelt érdemlően bizonyítottuk igazunkat – tette hozzá az igazgató. 2006 decembere óta nem számíthatnak fel kamatokat, igaz, nem is várnak sokáig: fél éven belül bíróságra viszik a renitensek ügyeit. Az utóbbi évben 1000 perük volt, és mindet megnyerték. A perköltséggel együtt egy-egy eset már jóval többe kerül: nagyjából 60 ezer forintba. Ez tehát annyit jelent, hogy fél év alatt egyetlen 6510 forintos mikuláscsomagból tízszeres összegű fizetnivaló kerekedik ki.

A Szepark minden tartozást behajt. Fotó: Miskolczi Róbert
A Szepark minden tartozást behajt.
Fotó: Miskolczi Róbert

A Szepark 15 nap türelmi idő után a bírósági határozatát a – bíróság által kijelölt – végrehajtónak adja át. Nem érdemes kivárni, mert az ő közreműködése is csak tovább fokozza a költségeket. A végrehajtás díja ugyanis 20-30 ezer forint. Így összeszaporodhat akár egy 90 ezres számla is, azaz az eredeti mikuláscsomag majd tizenötszöröse.

A többség nem halogat

Öt éve 100 millió forinttal tartoztak az autósok a Szeparknak, mostanra a kintlévőség az egytizedére zsugorodott. Az alapbüntetést az autósok 80 százaléka befizeti, az emelt összegű büntetés 17 százalék, és csupán 3 százalékot terelnek jogi útra. Részletfizetésre nincs lehetőség. Korábban volt, de az első részlet után elmaradtak a befizetések. Az összes büntetésnek alig egy százaléka érik bírósági perré.

Bírságrekordok

A mikuláscsomagok száma egy év alatt csökkent, tehát van visszatartó erejük. Ettől függetlenül előfordult, hogy valaki – ügyvédje tanácsára – nem fizetett a parkolásért, és egy hónap alatt tíz büntetést felhalmozott. Ellene is megszületett már a jogerős bírósági döntés. Az utóbbi öt év büntetési csúcsát egy – nem szegedi székhelyű – cég tartja a városban: 3,5 millió forinttal tartozott, tőlük felszámolási eljárás indításával sikerült behajtani a pénzt. Egy szegedi fiatalnak a szülei vásároltak születésnapi ajándékautót, azzal halmozott fel 1,5 milliós büntetést. A fizetési meghagyásnál jöttek rá otthon a dologra. És fizettek. (Kiszámoltuk: 1,5 milliós büntetésből a mostani árakon 1130 forintos napijeggyel 5 évig parkolhatnánk, 9900 forintos kombinált havi bérlettel több mint 12 évig, és 69 ezer 750-es éves bérletettel, 21 esztendőn át.)

Olvasóink írták

 • 20. micsibucsi 2008. április 07. 21:59
  „A múltkoriban épp elfogyott a parolójegyem és sietnem kellett volna. Gondoltam magamba épp erre találták föl az SMS parkolást. Elővettem a kis kézikönyvet amiben lépésről lépésre le van írva mit kell tenni, hát így tettem. Rövidesen jön egy válasz, hogy az általam elküldött SMS formátuma nem megfelelő. Innye gondoltam biztos valamit elgépeltem, küldöm mégegyszer a válasz ismét ugyanaz! Az ön által küldött formátum nem megfelelő! Mondom ha ennyire balfék vagyok akkor mégiscsak elszaladok valahova jegyért. Így is tettem, elvégeztem a dolgomat, és már el is felejtettem a történetet, amikor a következő hónapban jön a részletes telefon számla, és azon két tétel leemelve a sikertelen formátum ellenére a parkolási társaság javára. Természetesen a bizonyítékként szolgáló SMS-eket nem őriztem meg. Tényleg ennyire sérthetlenek volnának, hogy teljesen tehetetlenek vagyunk velük szemben? Nincs egy jóképű ügyvéd aki helyretenné őket?”
 • 19. ????gézu 2008. április 07. 11:39
  „Tisztelt Ellenzéki!
  Óvatosan a rendszám nélküli parkolással, mert KRESZ szabály szerint a mellékutakon 30 napig állhatsz érvényes hatósági jelzés nélkül. Utána csak közterületfoglalási engedéllyel. Ha nincs műszakid, de van rendszámod a matrica alapján a 31. napon már bírságolható és elszállítható a sofőr/autó.
  Főútvonalról azonnal elszállítható a rendszám nélküli autó (pl: Petőfi S. sgt.).

  Kérdezz meg egy troli sofőrt, teli van az szkt telephely rendszám nélküli autóval.”
 • 18. d 2008. április 06. 21:30
  „..remélem a vezetőknek itt is jár majd a millios végkielégítés v. jutalom, hiszen tisztességesen , becsületesen és nagyon lelkiismeretesen megdolgoztak érte.....”
 • 17. redastra 2008. április 06. 10:10
  „Nekem is van egy csomagom tavaly nyárról.Meg tudja valaki mondani,hogy van-e mód a törzstőke tartozás rendezésére(első felszólítás:hatezer párszáz forint)?”
 • 16. joy 2008. április 06. 07:52
  „[1] Hazudsz!”
 • 15. Raptor 2008. április 05. 22:18
  „Az utóbbi években a fizető zónákat kiterjesztették, a parkolási díjakat az infláció mértékénél drasztikusabb mértékben emelték azzal a demagóg hülye dumával, hogy javítsák a "morált". Ezzel szemben az Önkormányzat dolgozói részére fenntartott parkolóhelyek számát (Széchenyi tér) nem csökkentették, of course. Tessék megnézni, majd száz parkoló van fenntartva az Önk. dolgozói részére, amire a kiemelt figyelmet fordítanak a parkolási társaság emberei. A lopósautók atomóra pontossággal reggel 8-kor ott teszik meg első körüket, hogy a végrehajtó hatalom tulajdonát képező parkolókat ne érhesse invázió!

  Tehát saját maguk tanúsítanak önmérsékletet. Ebben az országban azt csinálhat mindenki, amit akar, mert birkák vagyunk.”
 • 14. Ellenzéki 2008. április 05. 19:18
  „Nem rég láttam egy jó sztorit.
  Beáll a fizető parkolóba egy Opel Astra.
  Gazdi kiszáll, gyorsan szét néz első-hátsó rendszámtáblát kiveszi a tartóból, beteszi a kocsi utas terébe - gondolom nem látható helyre - és elmegy, parkoló jegy, bérlet, nincs.
  Nemsokára jönnek a csőszök, nézegetik a rendszám nélküli autót, látszik rajtuk, hogy tanácstalanok, aztán fejcsóválva elmennek, nem videozták.
  Meg kell hagyni, ügyes.
  Ugyanis csak azzal foglalkoznak ami beazonosítható, de a lopósok is csak azt viszik el amin rendszám van.”
 • 13. Ellenzéki 2008. április 05. 19:11
  „Mivel nem bűnügy az autós üldöző cég video felvételei nem bizonyító erejűek - manipulálható!”
 • 12. homer 2008. április 05. 19:00
  „Ezek még az apehnál és a providentnél(hogy két végletes példával éljek) is nagyobb rablók! Fél évre 10szeres lóvét kaszálni(mert ugye az ügyvédek, végrehajtók is k.va jól kaszálnak) egész egyszerűen felháborító!
  Európa más részein ezeket már rég felkoncolták volna!”
 • 11. gretzki 2008. április 05. 17:07
  „Behajtanak minden fillért..
  Súlyos mütéten átesett fiamat vittem fejlesztésre a belvárosban. Nem volt parkoló, mire találtunk, késében voltunk. Nem raktam ki a mozgássérült parkolójegyet. Mire visszaértünk a kocsihoz rajta volt a mikuláscsomag. Akik kirakták 50 m-rel arráb. Ők nem tehetnek semmit, menjek be a központba, rendes az igazgató, méltányosságból elengedik, bla-bla-bla...
  Természetesen nem engedték el.”
 • 10. nagypappa 2008. április 05. 17:03
  „Szerintem az egész ott sántít, hogy a cégnek egyátalán nem a parkolási díj beszedése a célja... Sőt annyira alacsony -NEVETSÉGES- jutalékot ad a jegyek eladása után, hogy minél kevesebben vállalják az árusítást. Minél nehezebben jut a gépkocsivezető a jegyhez, annál könnyebben esik a szabálytalan parkolás csapdájába. Kiváncsi lennék még arra is, hogy ki milyen jogszabály alapján állapította meg a bírság mértékét? Korrekt dolog-e ebben az esetben, ha valaki -teszem azt vidéki vagy külföldi- míg elmegy keresni egy olyan helyet ahol véletlenül tud vásárolni jegyet addigra megbírságolják. Miért nem szerelnek fel jegykiadó automatákat mint Pl. Budapesten? HA már a bírságot beszedi a cég, miért maradhat nála a beszedett bírság, miért nem támogatja Pl. a gyermekklinikát.
  Klinika, ami a klinika környékén folyik, a temérdek bírságolás, autók elszállítása, külön megérne egy misét.
  Mentő nem hozza a beteget, a betegszállítás, olyan amilyen. A szerencsétlen hozzátartozó, saját autón, pénzen behozza a klinikára a beteget, nem tudja pontosan a parkolás rendjét, megbírságolják, esetleg elviszik az autóját. Akik ezt kitalálták, van ezeknek az embereknek szívük, lelkük?

  Ilyen gátlástalan üzletpolitikával nem nehéz nyereségesnek lenni.
  De én megértem, kell a repülőtérre a sok lé.”
 • 9. A HÍR! 2008. április 05. 16:55
  „http://index.hu/sport/080319szeged/”
 • 8. Gábor1 2008. április 05. 16:06
  „Hát igen, jól hangzik ez , hogy azért kell a parkolási díj, és azért kell jól felemelni, hogy kevesebben parkoljanak a belvárosban.

  Ezzel csak két dolog sántít:
  1. A parkolási díjfizető zónát folyamatosan terjeszik kifelé, oda is ahol semmiféle belváros vagy nagy forgalom nem indokolja (lásd szegeden a felső tisza part, és pl a rakpart is ---> tehát ez egyszerű pénzbeszedés, sarc.
  2. Lehet látni, hogy hiába emelték meg a díjakat, pár napig igaz hogy kevesebb volt a parkoló autó, de már látszik, hogy semmit sem csökkent ----> tehát ez is csak pénzbeszedés.

  A megoldás tényleg a parkolás kitiltása lenne, vagy földalatti parkolók építése. De ez meg senkinek sem érdeke.”
 • 7. CsImre 2008. április 05. 15:13
  „A belvárosi parkolóhelyeknél az a szolgáltatás, hogy vannak. Ha rajtam múlna, egy fillért sem kérnék értük, merthogy nem lennének.”
 • 6. Németh László 2008. április 05. 12:59
  „Nem értek egyet a parkolási rendszer működtetésével, mivel a parkolóhely kialakítását nem a társaság végezte, semmi szolgáltatást nem nyújt a pénzbehajtáson kívűl.
  Nekem egyszer volt ügyem a parkoló társasággal, amikor megálltam egy csendes útcában a menetiránynak megfelelően. Átmentem a tuloldalra és becsöngettem az egyik ismerősömhőz. Ez Kb 3 perc. Mire visszafordultam már rajta volt a nikuláscsomag a szélvédőmön.
  Mivel rokkant parkoló igazolványom volt utánna menet a parkolóőrökhöz, akik elmondták, hogy menjek a központba. Ott jegyzőkönyvet vettek fel, és az igazolványom is bemutattam.
  Kéthét múlva kaptam egy elutasító választ és az eredeti büntetés helyett nagyobb összeget kellett kifizetnem.
  Ez a "szolgáltás"!”
 • 5. polgár 2008. április 05. 10:39
  „Elöző hozzászollások mindegyíke igaz, hozzá tenném az ellentábor (gépkocsi vezetők, állampolgárok) képviseleti hiányát...! Össze fogva lehet többe érnénk el a semmit nem szolgáltató de pénzt azonnal behajtó cégek ellen !”
 • 4. Giga 2008. április 05. 09:54
  „Amennyiben, jól emléxem, Szlovákiában épp most törölték el a parkolási díjat. Alkotmányellenesnek mínősítették, mivel , a parkoló-tásaságok nem nyújtanak semmiféle szolgáltatást! Hmm... Akkor hol is van demokrácia?!”
 • 3. ppaudrey 2008. április 05. 09:05
  „Egyvalamit azért nem értek: ha 300 ft. körül van 1 óra hossza, niért is kell több ezres bírságot kiszabni? Egy kis matek: 2005. szeptemberében bírságoltak meg 3650.-ftra. Már akkor sem kaptam részletfizetést-2006 és 2007 eltelt úgy hogy egyetlen fizetési felszólítót nem kaptam, pedig ha 2 éven belül figyelmeztettek volna biztos befizetem. 2007 novemberben kaptam egy 13640.-ft-os csekket erről a bírságról. Befizettem. Ugyanakkor 2007 októberében megbüntettek és az arról szóló csekk 2008. FEBRUÁRJÁBAN már 16380.-ft volt. Kérdezem: ha 2 ÉV alatt az egyik 13640. ft-ra duzzadt, akkor a másik 3 HÓNAP alatt hogyan lett 16380.-ft????? És itt a matek!!!”
 • 2. micsibucsi 2008. április 05. 07:30
  „Mi is az a szolgáltatás ami miatt kasszíroznhatnak a parkoló cégek? Mert télen még egy Szeparkos alakulatot sem láttm a parkolók hómentesítésén fáradozni, hogy a majdan bírságolni szándékozandó autós akadálytalanul juthasson be oda! Tudtom szerint semmiféle káreset nem érvényesíthető a parkolóban bekövetkezett érvényes parkolás ideje alatt!
  Akkor ismét kérdezem miért is fizetünk mi egyre többet?”
 • 1. Lalikirály 2008. április 05. 07:19
  „A cikkel eggyetértek,már csak azon a gyakorlaton kellene változtatni,hogy ne legyenek kivételek.
  Aminek fültanúja voltam,az eggyik ellenőr a másiknak "azt nem kell nézni,az a .....kocsija " !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavalyi áron mérik a hűsítő édességet Szegeden

Szeged - Hupikék törpikékkel nem, Bandita fantázianevű fagylalttal azonban találkoztunk a szegedi cukrászdákban. Bár az idő még szeszélyes, a legtöbb helyen már nyári a kínálat. Tovább olvasom