Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Fél éve várják a fizetésüket a közmunkások tanárai

Szeged, Szentes - Több mint fél éve nem fizetik ki néhány tanárnak a bérét a közfoglalkoztatottak téli óráiért. A legtöbb iskola már márciusban fizetett, az egyik szentesi intézménynél viszont hiába reklamálnak. Mint kiderült, nem sikerül az iskolának a helyes dokumentációt beadnia a pályázatról, ezért nem kapja meg a finanszírozást.
Emlékezetes a közfoglalkoztatottakat iskolapadba küldő téli program. Mint akkor megírtuk: lényegében írni-olvasni tanítottak felnőtt embereket. Csongrád megyében 7593-an vettek részt a téli közfoglalkoztatásban, képzést közülük 4766-an kaptak. Minderre 4,1 milliárd forint állt rendelkezésre, a képzést ezen felül 877 millió forint uniós támogatás fedezte.

Úgy tűnik, a programmal kapcsolatos visszásságoknak még most sincs vége. A napokban felkereste szerkesztőségünket Guba János, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének képviselője. Arról tájékoztatott, hogy az egyik szentesi iskolában tanító szegedi pedagógusok a mai napig nem kapták meg bérüket.

– A programban a József Attila iskola mezőgazdász szakcsoportját is felkeresték. A pedagógusok a Bartha János Kertészeti Szakképző iskolában oktattak meghatározott óraszámban és óradíjért. Szerződésükben még azt is rögzítették, hogy átutalással kapják meg fizetésüket. Megbízásuk február 5-én lejárt, bérük azonban a mai napig nem érkezett meg.

Guba János elmondta, hosszú ideje levelezget az iskolával, illetve a munkaügyi központtal: egymásra mutogatnak. – A probléma ezt az iskolát érinti, és ezt a szakcsoportot. Mindenki más megkapta rendben a pénzét – tette hozzá.

Megoldást most már csak a fizetési meghagyásban látnak, illetve azt tervezik, hogy tájékoztatják az iskolafenntartó Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumot, hogy az intézmény nem tesz eleget kötelezettségének.

Fél éve várják a fizetésüket a közmunkások tanárai. Fotó: Frank Yvette
Fél éve várják a fizetésüket a közmunkások tanárai. Fotó: Frank Yvette

Az ügyben megkerestük az iskola főigazgatóját. Taskovics Péter elmondta, valóban nem fizettek még, aminek az az oka, hogy ők sem kapták meg az erre fordítható összeget a munkaügyi központtól, annak ellenére sem, hogy már régen elszámoltak. Hozzátette: intézkedett az ügyben, a jövő héten saját költségvetésük terhére utalják az óradíjakat.

A Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola tagintézménye Csongrád megyében mezőgazdasági munkás szakirányban 5 tanfolyam indítására nyert pályázatot. Ebből három 2013 decemberében, kettő pedig 2014 januárjában indult Szegeden és Makón. A munkaügyi központ arról tájékoztatta lapunkat, hogy öt képzésből négy költségeit már kiegyenlítették, ezt az egyet azonban valóban nem, ennek feltétele ugyanis, hogy a projektdokumentációt, valamint a képzési számlákat a képző intézménnyel kötött együttműködési megállapodásban foglaltak szerint nyújtsák be.

– A dokumentációk, illetve a képzési számlák késedelmes benyújtását követően az elmúlt időszakban több alkalommal – segítségnyújtás céljából – személyesen kerestük fel a képző intézményt, hogy a projektdokumentációk pótlása, javítása megtörténjen, mivel az egyéb formában történő egyeztetések az együttműködés ellenére sem vezettek eredményre Az egyeztetések sikeres befejezését követően azonban ezen képzési költségeket is kiegyenlítjük. Mivel a projekt utófinanszírozásos, és jogviszonyban az oktatók a képző intézménnyel vannak, a kifizetés már megtörténhetett volna, hiszen a tanárok a szerződésben meghatározott feladatot elvégezték – közölte Bakos László Attila, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának általános igazgatóhelyettese. Az egyeztetések sikeres befejezését követően ezeket a képzési költségeket is kiegyenlítik. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Juhász Gyula: érthetetlen a püspöki beavatkozás

- Egy hét sem telt el azóta, hogy megrongálták a plakátjaimat - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Juhász Gyula. Tovább olvasom