Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Fél óráig lőtt a fürdőző szarvasra

Kedvenc időtöltése, hogy madarakra és nagyvadakra vadászik, ám nem sörétes puskával, hanem fényképezőgéppel - Csejtei Péter, szegedi természetfotós számára egy fürdőző szarvas volt a jel.
Ha jut néhány szabad órája máris magára kapja a mellcsizmáját és a hátizsákját, hogy nekivágjon a természetnek. Csejtei Péter amatőr természetfotós két és fél éve hódol a hobbijának. Minden úgy kezdődött, hogy belépett a szegedi madártani egyesületbe. Érdekelte hogyan lehet maga is környezetvédő, különösen a madárvédelem foglalkoztatta. A sors úgy akarta, hogy akkoriban vásárolt egy komolyabb fényképezőgépet, amit magával vitt egy gemenci biciklitúrára. Óriási mázlija volt, mert egy fürdőző szarvasba botlott, a hatalmas termetű állat pedig nem zavartatta magát, majd fél óráig pózolt a kamera előtt. - Ezt sorsfordító jelnek véltem, el is határoztam akkor és ott, hogy a fotózással akarok foglalkozni - mesél a különös élményéről Péter, aki civilben elektromos karbantartóként dolgozik.

Fél óráig lőtt a fürdőző szarvasra - GALÉRIA

A 27 éves fiatalembert azon a bizonyos túrán nemcsak a szarvassal, de a szintén szegedi Balla Tihamérral is összehozta a jósors, aki korábban már Az év ifjú természetfotósa megtisztelő címet is kiérdemelte. - 10 évvel fiatalabb nálam, de őt tekintem a mesteremnek, nagyon sokat köszönhetek neki. Tihaméron keresztül több másik hozzám hasonló érdeklődésű fotóst is megismertem, azóta együtt járjuk a természetet, leginkább párosával - magyarázza Péter. Többnyire Szeged környékén kalandoznak: a deszki puszták, a mórahalmi bivalyrezervátum, a Fehértó és az Atkai holtág a kedvenc helyeik.

A madár leseket saját maguk építik, ritkán használnak fizetős helyet. Egyébként drága mulatság is lenne, a búbos banka fotózáshoz alkalmasra akár 8 ezer forintot is elkérnek fejenként. Az erdészekkel, a vadászokkal és a terület gazdájával is megbeszélik, hova építhetnek. Kétszemélyes, könnyen lebontható szerkezeteket készítenek. Kora hajnalban, 4 órakor vagy késő délután indulnak - ekkor a legjobbak a fényviszonyok.

Fél óráig lőtt a fürdőző szarvasra - GALÉRIA

- 5-6 kilogramm a felszerelésünk, a vizes terepre a gumicsizma vagy a bakancs nem elég, ilyenkor mellcsizmát húzunk. Legtöbbször órákat hasalunk a lesben, miközben várunk a jószerencsénkre - mondja a várakozásról, ezzel is példálózva, hogy a jó fotókért bizony meg kell szenvedni. Volt rá példa, hogy télen, mínusz 3 fokban, 9 órát hasalt a lesben, mert folyton jöttek az ölyvek, nem akarta megzavarni a dézsmálásukat.

A kisebb testű madarakhoz itatós lest állítanak fel, a ragadozóknak dögöt, csirkefarhátot visznek. Sokan használnak takarmányegeret, de Péter sajnálja őket. A nagyvadakat - szarvast, vaddisznót - cserkeléssel fotózzák, ilyenkor terepruhában mennek ki a pusztára vagy erdőbe. Akkor születnek jó képek - vallja Péter - ha a lehető legközelebb sikerül férkőzni az állatokhoz. Bármilyen jó is a teleobjektív, a közelséget nem helyettesítheti.

Fél óráig lőtt a fürdőző szarvasra - GALÉRIA

Péter természetfotói nemcsak a barátai, ismerősei körében aratnak nagy sikert, de már a szakma is felfigyelt rá. A Varázslatos Magyarország márciusi fordulójában a harmadik helyen végzett az egyik fotójával, amelyen egy szarvas látható. Nagy sikert aratott az a kép is, amelyen két egerésző ölyv nyaka szívet formál.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Át akarta hoznia a határon a bérelt BMW Z4-et

A luxusautót egy német autókölcsönzőből hozták el jogtalanul, hatóságok körözték. Tovább olvasom