Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Fél pénzért inkább nem vagyunk betegek

Szeged - Míg más európai országokban aki táppénzen van, fizetése egészét, de legalább háromnegyedét megkapja, Magyarországon a felét. Nem csoda, ha hét év alatt felére esett a betegállományba vonulók száma.
– Dehogy akarok táppénzre menni. Szedem a gyógyszereket, és kész. Működik a kezem és a lábam – tudok dolgozni – mondja Nagy Gyula, akit mellhártyagyulladással akart nemrégiben pihenni küldeni orvosa.

A férfi azt mondja, évek óta nem volt sem ő, sem a felesége betegszabadságon – nem engedhetik meg maguknak. Ha a gyerekek betegek, szabadságot íratnak ki, vagy a nagyszülőket kérik meg, hogy segítsenek. – Mi pedig bírjuk a strapát – tette hozzá.

Lengyel Ágnesnek csak egy-két táppénzes betege van. Fotó: Karnok Csaba
Lengyel Ágnesnek csak egy-két táppénzes betege van.
Fotó: Karnok Csaba

Egyre többen vállalják a hosszabb gyógyulási időt vagy az esetleges szövődmények kialakulását csak azért, hogy ne kelljen lemondaniuk fizetésük jelentős részéről. – Féltik az állásukat – tette még hozzá Lengyel Ágnes. A szegedi háziorvosnak a terheseken kívül mindössze egy-két táppénzese van. – Természetesen fertőző betegség esetén nem engedhető meg, hogy a beteg dolgozzon, minden más esetben azonban csak saját érdeke ellen tesz, ha nem fekszi ki.

Újabb változások

Ha a parlament elfogadja, júliustól megváltozik a táppénz számítása. Míg eddig az előző évben elért jövedelem naptári napi átlaga alapján állapították meg az összeget, jövő hónaptól az alap a jogosultság kezdő napját megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafele számított 180 napi jövedelem lesz. Amennyiben valakinek nincs ennyi jogviszonya, akkor a táppénzre jogosultságot közvetlenül megelőző 180 napi jövedelem képezi az ellátási alapot. Akik az adott fél éven belül váltottak munkahelyet, azoknál csak az aktuális kereset számít a táppénz kiszámításánál. Aki pedig még fél év munkaviszonyt sem tud felmutatni, annál a minimálbérhez igazítják a táppénzt. Ezentúl viszont minden olyan jövedelmet figyelembe vesznek, amely után egészségbiztosítási járulékot kell fizetni.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai szerint hét év alatt felére esett a betegállományban lévők száma. Bár 2007 és 2012 között 3 millió 486 ezerről 3 millió 769 ezerre nőtt a táppénzre jogosultak száma, a táppénzes eseteké a hét évvel ezelőtti 1,2 millióról 810 ezerre csökkent. Naponta átlagosan kevesebb mint 55 ezren voltak betegállományban tavaly, miközben hét évvel korábban számuk még meghaladta a 102 ezret.

Igaz, az elmúlt két évben sokat szigorítottak a táppénzes szabályzáson. Megszüntették a passzív táppénzt, vagyis a lehetőséget, hogy a munkaviszony megszűnte után 3 napon belül igényelve még 30 napig járjon ez a juttatás. Sőt: tavaly nyár óta már a betegség ideje alatt is felmondhatnak a munkavállalóknak. Mindemellett csökkentették a táppénz összegét: a napi átlagkereset 70 százalékáról 60-ra, kórházi kezelés esetén 60 százalékáról 50-re. Maximális összege naponta 6533 forint, vagyis háromszázezer forintos havi jövedelem felett a jövedelemkiesést egyre kisebb arányban fedezi.

A kis fizetés 60 vagy akár 50 százalékának elvesztése azonban talán még nagyobb érvágás – főleg ha figyelembe vesszük a mai magyar béreket, és azt, hogy abból hogyan lehet kijönni. Egykeresős családokban ez gyakorlatilag a csődöt jelenti. Szétnézve más európai országokban látszik, hogy a betegség büntetése magyar sajátosság. Németországban például a munkáltatónak törvényben foglalt kötelessége legalább hat hét betegszabadságot biztosítani a munkavállalónak – teljes fizetés mellett. A hat hét leteltével a munkavállaló utolsó fizetése 70 százalékát kapja, amelyet az állami egészségpénztár fizet egészen addig, amíg a beteg fel nem épül, vagy nem nyugdíjazzák sérülése vagy betegsége miatt. Dániában a táppénzt órabér alapján számítják ki, amit a munkavállaló akkor kapott volna, ha nem lenne beteg. Ez a kereset háromnegyede vagy teljes összege. Még Romániában is a fizetés 75 százaléka jár betegség esetén, sürgősségi beavatkozás, gümőkór, AIDS és más fertőző betegségek esetén viszont száz százalék.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. Lackó50 2013. július 01. 17:00
  „Gondolom, hogy ezt nevezik a tipikus álszent magatartásnak. Itt nem fontos a megelőzés. anyagilag belekényszerítik az embereket egy felvállalhatatlan szituációba. Hogy ebbe hány ember hal bele, mert nem mer elmenni az orvoshoz, az nem probléma. De a dohányzás káros hatásaitól nagyon lelkesen óvják az embereket. Ha eddig 10 helyen árultak egy bizonyos árú mennyiséget, és azt most csak 2 embernek engedik meg, (ráadásul nekik még nagyobb haszonkulcsot is engedélyeznek az árúra) akkor az isten nem menti meg azt a 2 embert, hogy milliomos legyen. Végül is erre ment ki a játék és nem arra, hogy én kevesebbet dohányozzak. Vagyunk éppen elegen. Még így se jut munka mindenkinek. Csak még arra nem jöttem rá, hogy a nagy "bébi bumm" programban hol a svindli. Mert hogy abban is van valami sumákolás, az biztos, mert nem értem, hogy miért van szükség több munkanélkülire, ha a jelenleg élő embereknek se tudnak biztos gondtalan megélhetést biztosítani, megfelelő egészségügyi ellátással.”
 • 22. öreganyó 2013. június 30. 22:59
  „Eternette a mártír!!! A 80-as években még elmehetett táppénzre. Tudta mindenki, hogy táppénz után
  még van munkahelye. Az biztos, hogy aki sokat volt beteg, akár saját, akár gyerek miatt - nem nagyon
  szerették. Volt aki bizony az első tüsszentéskor szaladt az orvoshoz. Azt + aztán végkép sehol nem
  szerették, ha valaki nagy betegen volt a m.helyén. Részben, mert lefertőzte őket, másrészt + a munká-
  ját sem tudta ( vagy csak nehezen ) elvégezni. Amennyiben sosem fertőzött le senkit, akkor csupa
  minden fertőzés ellen védettek voltak a körülötte élők.”
 • 21. kisvirag.simon 2013. június 28. 08:02
  „A ott a magyarázat: A BETEGSÉG BÜNTETÉSE, Szégyen ez az ország!”
 • 20. polo 2013. június 28. 06:57
  „Még egy fontos dolog ha a beteg nem megy el az orvoshoz nem kezelteti magát a fertőzést átadja kollégáinak is több embert fertőz meg tesz beteggé. Úgy gondolom nekem Magyar állampolgárnak jogom van az egészséges élethez!!!
  Ha pedig antibiotikumot szed és ezt a kúrát nem megfelelően végzi a baktériumok immúnisak lesznek arra a gyógyszere, és és olyan betegségek jönnek létre melyeket nagyon nehéz vagy egyáltalán nem lehet gyógyszeresen kezelni.”
 • 19. 48as 2013. június 27. 21:44
  „Tisztelt: 18.x 2013.06.27. 17:58
  "Ma már többen jönnek az országba, mint 1956-ban. Na, a szovjet katonákat kivéve, miért?"

  Helyesbíteni kellene, nem hozzánk, hanem rajtunk keresztül akarják, az élhetôbb országokat elérni, ha tudnák mennyire kicsi az esélyük? A Trianon óta milliók hagyták el a hazát, és az egész világ otthont, menedéket adott a magyarnak, ezt valamilyen formában visznozni kellene, talán több emberséggel, mint ami ebben az országban van.”
 • 18. x 2013. június 27. 17:58
  „15. 48as "Ma már többen elhagyták az országot, mint 1956-ban. Na, miért ????"
  Változnak az idők.
  Ma már többen jönnek az országba, mint 1956-ban. Na, a szovjet katonákat kivéve, miért?"”
 • 17. eternette 2013. június 27. 16:52
  „queenmargareth1-- másrészt nagyon hamis a te szádból a kétkezi munka emlegetése, mert valamelyik kommentbe azt írtad, hogy egészen fiatal vagy (30-as...) és rokkantnyugdíjasként kommentelsz egész nap. Szóval te a munkát nemigen ismerheted.”
 • 16. eternette 2013. június 27. 16:49
  „10. queenmargareth1--hogy te milyen rosszindulatú vagy...Honnan veszed, hogy bárkit is megfertőztem? Hogy gondolod ezt? Nem fertőző beteg voltam, te szerencsétlen...még a családomban sem lett beteg miattam soha, senki. Pedig őket betegen is elláttam. A diplomát nem irígyelni kell, hanem tanulni érte 5 évig, már akinek megvannak hozzá a képességei...”
 • 15. 48as 2013. június 27. 16:44
  „Ma már többen elhagyták az országot, mint 1956-ban. Na, miért ????”
 • 14. polo 2013. június 27. 15:19
  „A kormány azt érte el ezzel az intézkedéssel, hogy akinek tényleg szüksége lenne a pihenésre a betegsége miatt az is dolgozik. Ennek az lesz a következménye ,hogy egyre több lesz majd a szövődmények miatt orvoshoz forduló beteg, akik több gyógyszert szednek majd valamint drágább lesz a gyógyíttatásuk.
  Máshol már fel érték ésszel , hogy a megelőzés sokkal kifizetődőbb és jó pár évvel többet tudnak dolgozni az emberek, és kevesebbet járnak orvoshoz. Egyszer valami csoda történne és rájönnének, hogy fontos a munkások egészsége lelki állapota akkor ezek az emberek szívesebben dolgoznak valamint minőségi munkát végeznek így nő a termelés is szerintem.”
 • 13. zsozso64 2013. június 27. 15:09
  „Tisztelt munkavállaló kollégák! Beláthatjátok, amennyivel nagyobb százalékát veszik el fizetésünknek, társadalom és egészségbiztosításra annál kisebb százalékát adják vissza táppénzre és nyugdíjra. ( Na jó nyugdíjra egyáltalán ne számíts!) Ez egyszerű mátémátika! Ha más matekot akarsz máshova rakd az X-et, te ostoba!”
 • 12. Rotkiv 2013. június 27. 13:47
  „Más országokban Európában van érdekvédelem, nálunk el lehet menni.”
 • 11. queenmargareth1 2013. június 27. 12:25
  „sőt, még az is kiderül, hogy akkoriban a gyerekeket visszatolták nehogy megszülessen, mert az gyes.az meg főben járó bűn volt akkoriban.Mi az hogy 3 évig otthon, mikor égett a diplomások keze alatt a munka.”
 • 10. queenmargareth1 2013. június 27. 12:23
  „eternette az a lényeg, hogy most már értékelnek, hát igen a diploma nem mindig vetekszik a kétkezi munkával.mivel ne mentél el táppénzre hősiességből és iszonyat terrorból:)mást lebetegítettél, jó ötlet.komolyan.Hátha ő már nem is él ugye?De, persze te nagyon kedélyes és egyáltalán nem pesszimista ember vagy.a mindig mindennel elégedett, utólag persze nem.de most igen, mert a rendszer ezt kívánja.sok hasznos diploma van:)Jelentsd fel a brutkó 80-as éveket!Veled így nem lehetett kiszúrni!Hát Te AZ ETERNETTE VAGY!”
 • 9. eternette 2013. június 27. 11:39
  „Én soha nem mentem el saját jogon táppénzre, pedig voltam évente többször beteg. Soha nem fizették meg a munkámat, bármilyen rendszer volt (egyetemi diploma...). Amikor a gyerekeim betegsége miatt hiányoztam, mindig kitoltak velem, megbélyegeztek, nem kaptam jutalmat, megfenyegetett az igazgatónő. De a gyerekek gyógyulása első volt nekem, velük otthon maradtam, ha kellett. Nagyon megéreztük azt a néhány száz, vagy ezer forintot (80-as évek...), hiszen a férjem hasonló munkáját is hasonlóan "értékelte" az állam.”
 • 8. Aranea 2013. június 27. 11:39
  „Az 50% is gond, de nem ez az elsődleges:
  - nincs aki helyettesítse a munkavállalót
  - aki betegeskedik, jó eséllyel gyorsan röpül (természesetesn valami egyéb indokkal, illetve többnyire indok sem kell: egyszerűen nem hosszabbítják meg a hatáűrozott idejű szerződését...)”
 • 7. acidrain 2013. június 27. 11:33
  „6. nem MINDENKI maszekol, amikor betegszabadságra megy! Itt rohadnak mellettem télen a göthös, influenzás kollégák és terjesztik a kórt rám, a gyerekre, mert különben NEM TUDNÁ A SZÁMLÁIT BEFIZETNI <moderálva>!

  JÓREGGELT!

  "Egyre többen vállalják a hosszabb gyógyulási időt vagy az esetleges szövődmények kialakulását csak azért, hogy ne kelljen lemondaniuk fizetésük jelentős részéről."

  És akkor még a gyógyszer sincs ám ingyen SŐT egyre drágább. Egy hetes betegség komoly problémákat okozhat az egész család számára!

  Vajon véletlen, hogy az átlagéletkor elég alacsony? Sok a nyugdíjas?”
 • 6. istvang58 2013. június 27. 11:11
  „Pi6969
  Ki modja meg annak aki táppénzen van, hogy beteg e vagy nem?
  Ha mezőgazdasági munkára kell menni a munkahelyről, akkor az ember beteg. Jegyezd meg első a maszek.
  A munkabérből nem tudsz megélni, akor kell egy kis táppénz, egy kis maszekmunka, némi segíj, némi feketézés. Jóreggelt.”
 • 5. Pi6969 2013. június 27. 10:47
  „Én bíznék az orvosi szaktudásban, és tényleg csak a beteget venné tp. állományba, kiszűrné a csalókat, mert miattuk van ez a helyzet. Én ajánlanám, hogy aki nem beteg és tp. állományba megy, tiltsák el akár egy évre az ingyenes orvosi ellátástól, és az az illető orvos is büntessék, olyan módon, hogy meg gondolja, meg éri e neki, a csalót esetleg segíteni.”
 • 4. papsajt 2013. június 27. 10:28
  „A tapasztalatom,hogy nem az 50%-os bér a visszatartó erő.
  Nem mer az ember táppénzre menni ha beteg, de kicsit is járóképes.”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Varga Rita nyert, jogosítványhoz juthat

Szeged - Nyerd meg a jogosítványod! címmel május 16-ától június 13-áig nyereményjátékot hirdetett… Tovább olvasom