Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Fél pénzt kapnak a függetlenek

Szeged - A fele pénzt kaphatják meg idén a független színházi csoportok, ezt közölte pénteken a szaktárca. A Bozsik Yvette Társulat szombati szegedi előadásán elhangzott: nem folytatják tovább. Thealter viszont jövőre is lesz. Valahogy.
A kulturális ágazatnak is ki kell venni a részét a költségvetési egyensúly helyreállítása érdekében hozott intézkedésekből – erre hivatkozik a Nemzeti Erőforrás Minisztérium a független színházak támogatására vonatkozó közleményében. Megírtuk: a független színházakat június 14-éig kellett volna értesíteni a 2010-re megítélt támogatásról. A tárca sokáig hallgatott, majd pénteken közölte: keresik a megoldást, hogy a pályázati pénzeknek legalább a felét még idén megkapják a csoportok. Országosan 108 szervezetet érintett, Szegeden különböző mértékben öt: a Szegedi Kortárs Balett, a MASZK Egyesület, a Focus Műhely, a Metanoia Artopédia és a Pinceszínház.

A Thealteren fellépő Bozsik Yvette Társulat Újravágva című – egyébként nagy sikerű – produkcióján szombaton elhangzott: ebből az előadásból nem lesz több, a társulat feloszlik. A Kossuth-díjas koreográfus korábban a szinhaz.net-nek azt nyilatkozta: minden tartalékuk elfogyott.

Balog József, a Thealter művészeti vezetője, a MASZK Egyesület elnöke azt mondta, a fele pénz arra elég, hogy november végéig kifizessék a munkatársakat, és szeptember–októberben megcsináljanak néhány olyan programot, amely iránt már elkötelezték magunkat.

– Kitaláltam néhány színpadias gesztust a fesztivált záró beszédre, de azt hiszem mégis megtartom magamnak – fogalmazott Balog, aki azt mondta, most meg kell találni azokat a szponzorokat, akik támogathatják a függetleneket.

– Az államnak nincs szüksége a párhuzamos kultúrára. Van államvallás, állami ideológia, ebbe a gondolkodásmódba nem fér bele, hogy mások másként mutatják meg azt, amit gondolnak, vagy mást gondolnak, mint amit gondolni illik. Meg fogjuk találni azt a szférát, amelyik ezt fontosnak tartja – mondta Balog, aki azt ígérte: jövőre is lesz Thealter.

Olvasóink írták

 • 2. JoGabor 2010. július 27. 11:46
  „Ha jól tudom, az finanszírozás ügymenetét törvény szabályozza (most eltekintek attól, hogy a törvény rossz,
  mert dilettáns), a törvényt az állam hozza, betartatatását pedig vigyázza, ez a minisztérium egyik fő feladata. (minster = szolga, mint tudjuk, a köz szolgája) Ehhez képest a minisztérium nem tartja be a törvényt (késés), majd megint nem tartja be (a kuratóriumok ítéletét felülbírálja: nem annyi, csak a fele).
  Nem jó ott élni, ahol az állam pimasz útonállóként viselkedik: önkényesen azt a törvényt tartja be, amelyik tetszik, és egyszerűen tesz arra, amelyik nem. Na, szépen vagyunk.
  Hab a tortán a kirívó pofátlanság. Képletesen: a szolga felesel, még annyi fáradságot sem vesz, hogy megmagyarázza, vagy legalább megpróbálja megmagyarázni a nyilvánvaló disznóságát, sőt, még neki áll feljebb.
  Az ilyen hitvány cselédet seprővel kéne keverni a házból.
  Jóska! Hajrá!”
 • 1. lidi 2010. július 26. 16:30
  „<moderálva lett>
  gondolom, nem vagy közgazdász, és kőszínházba meg a szabadtérire se jársz. Vagy azt hiszed, ezeket az intézményeket a nézők tartják el? Persze a véleményalkotásban nyilván nem is zavar, de azért elmondom, hogy az ezekre a helyekre megvett méregdrága jegyeidet még egyszer kifizeti az önkormányzat és az állam is, a te adódból (már ha adózol), ezek az "ingyenélő botcsinálta művészek" meg ebből a szóbanforgó támogatásból fizetnek például járulékot, meg adót, vissza a közösbe. Ja, és egy egész évadban "elvannak"(értsd: minimum két előadást csinálnak, próbálnak, bemutatnak stb.) átlagosan annyi pénzből, mint amennyibe egy kőszínházi, néhány előadás után a díszletraktárban porosodó díszlet kerül. De ne zavarjanak a tények, te színházi szakértő, te.
  (persze azt se felejtsük el, hogy ezek az "ingyenélők" januártól mostanáig dolgoztak, és most tulajdonképpen a bérre és fizetésre valójukat tartják vissza, tehát nem ingyenéltek, hanem ingyen dolgoztak - de persze ezen nem kell felháborodni, ezt helyeselni kell... maradjon meg csak Ákos, mert ma Magyarországon kábé ő az, akit el tud tartani a piac, meg esetleg a pornó, és talán még a stand up comedy-sták...)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hungarológiai nyári egyetem kezdődött Szegeden

Szeged - Egy hónapos hungarológiai nyári egyetem kezdődött hétfőn Szegeden; a képzés az egyetlen… Tovább olvasom