Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Felavatták a Don-kanyarnál elesettek szegedi emlékművét

A Rákóczi téren avatták fel szombat este Kligl Sándor szobrászművész Háború című alkotását.
Felavatták Kligl Sándor szobrászművész Háború című, a Don-kanyarnál elesett Csongrád megyei áldozatoknak emléket állító alkotását szombaton este a szegedi Rákóczi téren.

Ez az emlékmű nem csupán egy szobor, hanem a jelen tisztelgése a múlt katonái és hősei előtt - mondta Schmitt Pál, az Európai Parlament (EP) néppárti alelnöke az ünnepélyes avatáson. Ha egy nép képtelen tisztán emlékezni, valószínűleg képtelen tisztán gondolkodni, nem tudja meg sose, mi történt vele, és összemosdik a hamis is az igazi áldozat értéke, a tragédia és a balszerencse - hangsúlyozta a politikus. A doni katasztrófa a magyar hadtörténet legnagyobb veresége volt, idegen földön, idegen érdekekért négyszer annyi ember pusztult el, mint a mohácsi csatában. Magyar katona a keresztes háborúk óta nem harcolt ilyen messze hazájától, mint ekkor. A világégés során ez volt az első jelentős véráldozat, mely végső soron hiábavalónak bizonyult - fogalmazott az EP-képviselő.

Ez az emlékmű nem csupán egy szobor, hanem a jelen tisztelgése a múlt katonái és hősei előtt - mondta Schmitt Pál. Fotók: Schmidt Andrea

Magyar Anna (Fidesz), a szobrot állító Csongrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke szerint "mind a mai napig bennünk él az évtizedeken keresztül elfojtott fájdalom, mind a mai napig nem tettünk eleget a hősök emlékének ápolásáért, és mind a mai napig vannak, akik félnek kimondani: a doni áldozatok hősök". A szobor segíti az emlékezést, s annak kimondását, hogy a Donnál elesett 150 ezer magyar katona és a túlélők nemzeti hősök - hangsúlyozta a politikus.

Kigl Sándor szobrászművész két és fél méter magas, mintegy egy tonnás bronz szobra két egymásba kapaszkodó, botjára, illetve fegyverére támaszkodó sebesült honvédet ábrázol, a szélfutta télikabátok azonban üresek, hiányoznak belőlük az emberek. A Csongrád Megyei Önkormányzat még 2008-ban azzal a szándékkal döntött a szobor felállításáról, hogy az emlékműnél a mártír katonák hozzátartozói nyilvánosan is leróhassák kegyeletüket. Csongrád megye második világháborús embervesztesége megközelíti a 20 ezer főt, az áldozatok mintegy fele a Don-kanyarban esett el. Szeged 4728 fős teljes emberveszteségéből 2500-3000 fő volt a doni áldozatok száma.

Olvasóink írták

66 hozzászólás
 • 66. KaszaOne 2009. november 04. 13:32
  „42. Yossarian
  Komolyan meglepődöm azon, amit írsz. ,,Hortynak meg lett volna a lehetősége nemet momndani. de nem tette. és ha kicsit még visszamegyünk az időben, láthatjuk, hogy a szovjetunió (akkor így hívták) megtámadásáűhoz a németek nem is igényelték a magyar haderő részvételét. valójában Horty és a magyar vezetés erőltette a részvételt, mert féltek, hogy a remélt győzelem után kimaradnak az osztozkodásból, ha nem veszünk részt a harcokban."

  Szerintem tanulj többet, mert borzasztó buta vagy!”
 • 65. KaszaOne 2009. november 04. 13:16
  „21. Flexi

  Ha ott a parkolód, egyszer bevárlak, és a rendszeres, Magyarellenes provokációid miatt szétrugom az ocsmány fejedet.”
 • 64. 140 2009. november 03. 08:32
  „Hányinger, amit itt leírtok néhányan.”
 • 63. apátfalvifaszagyerek 2009. november 02. 21:34
  „Megtérni? A bűnbe esni vagy az eltévelyedni helyesebb kifejezés volna...”
 • 62. Csecs 2009. november 02. 16:06
  „apátfalvi, olvasd csak bátran a kurucot, hátha megtérsz. EGy megtért bűnös még mindig többet ér, mint egy képmutató bűntelen :)”
 • 61. ellenálló 2009. november 02. 11:42
  „A szokásos Délmagyar cikk, a szokásos hozzászólásokkal, "Kunstár" Csaba értékrendjéhez hű jegyzetével.
  Miért nem lepődök meg?”
 • 60. andreasz 2009. november 02. 09:14
  „apátfalvifaszagyerek 2009.10.31. 20:11 "...Apátfalván van Trianon- emlékmű"
  Hol található és fotód van-e róla?”
 • 59. madártej 2009. november 02. 08:27
  „56-nak. Bocsi, neked meg annyit kellett volna tudnod, hogy 1939 szept. 1 után sem volt sok ugra-bugra Horthyéknak, ne hidd el, ha bárki mást mond is erről!”
 • 58. Lehiggadt 2009. november 02. 08:20
  „A cikkhez miért egy FIDESZ-es politikust mutatnak, és miért nem a szobrot?
  A cikk szerint NEM Schmitt Pált avatták!?!”
 • 57. apátfalvifaszagyerek 2009. november 01. 20:29
  „"A magyar nép csak úgy képes tisztán emlékezni, hogy nem emlékezik olyan idegenszívűek balszerencséjére minden héten, akik évszázadok óta csak a magyar nép elpusztításán munkálkodik." Aha, tehát a magyar nép elpusztításán munkálkodott sok (most a számokon ne vitatkozzunk, maradjunk annyiban hogy sok) gyermek, akik sosem tértek haza a deportálásból, a magyar nép elpusztításán munkálkodott Radnóti vagy Szerb Antal, vagy Kecskeméti Ármin, akinek a magadfajták szétverték az emléktábláját, vagy több neves sportolónk (kétszeres olimpiai aranyérmest kínoztak halálra a munkaszolgálaton, de rajta kívül még több sportolónk is áldozatul esett a "balszerencsének" ), és persze - sokak mellett - ők is idegenszívűek voltak, és egészen biztosan utálták a magyarságot... A holokausztnak egyébként semmi köze ehhez a témához, szánalmas gyűlölködésed pedig qrvára nem hiányzik a hősök emlékéhez... ezt inkább a kurucon tedd, ne itt (tudod, délMAGYAR, és nem délKOLLABROÁNS, vagy délNYILAS)”
 • 56. Conquer 2009. november 01. 20:21
  „"Ha egy nép képtelen tisztán emlékezni, valószínűleg képtelen tisztán gondolkodni, nem tudja meg sose, mi történt vele, és összemosdik a hamis is az igazi áldozat értéke, a tragédia és a balszerencse - hangsúlyozta a politikus."

  A hamis és az igazi áldozatok értéke, a tragédia és a balszerencse. Az igazi áldozat és a tragédia a Don-kanyarban elhunytak tragédiája, a hamis áldozat és balszerencse meg a holokauszt, ami nem úgy történt, ahogy történt. Kemény szavak ezek, de ebben az aspektusban igazak igazán. A magyar nép csak úgy képes tisztán emlékezni, hogy nem emlékezik olyan idegenszívűek balszerencséjére minden héten, akik évszázadok óta csak a magyar nép elpusztításán munkálkodik.

  Hőseink előtt pedig tisztelgek, származástól függetlenül.”
 • 55. apátfalvifaszagyerek 2009. november 01. 19:54
  „Itt azon megy a vita, hogy Horthynak volt-e választása a katonai szerepvállalást illetően, miközben a kurucon Lipusz Zsoltika ilyet le mert írni, hogy 44´-ben Mo. előtt csak a Szálasi által meghatározott út volt a járható ... szegény hősi halottaink, foroghatnak a sírjukban, amikor egyesek ilyet merészelnek leírni...”
 • 54. Rozsdás 2009. november 01. 19:39
  „55. madártej 2009.11.01. 19:24
  Bocsi hogy bele @gatok!!
  Ehhez csak annyit kellene tudni mi a NATO és az ENSZ..”
 • 53. madártej 2009. november 01. 19:24
  „Yoss öcsém, te mit is szólsz ahhoz,hogy magyar katonák haltak meg a távoli afgán földön,mi, kisfiam? Mi a franc közünk van az afgánokhoz? Azon kívül, hogy semmi.”
 • 52. Rozsdás 2009. november 01. 19:08
  „Nagyon rendben találom a cikket,helyén kezeli a dolgokat,se több se kevesebb mint ami valójában!
  A történelmi tények döntik el kik a hősök,és kik a mártírok.
  Tanulni kell belöle és továbblépni a jövőt alakiva mert az az amin még változtatni lehet.
  Azt még most írják, fogjunk "tollat" inkáb mint a múlt hibáin révedezve mások irnák meg helyettünk!!”
 • 51. Yossarian 2009. november 01. 18:59
  „moderálva”
 • 50. samsung10 2009. november 01. 18:58
  „Még utolag sem könnyü aválasz”
 • 49. Logaritmus 2009. november 01. 18:39
  „49. hozzászólás samsung10: utólag már könnyű a válasz az I. és a II. vh. vonatkozásában is. :D”
 • 48. Logaritmus 2009. november 01. 18:38
  „"...nem lehet nemet mondani egy még teljes erejében lévő nagyhatalomnak, mint ahogy Kádár sem mondhatta ´68-ban, hogy nem megyünk Csehszlovákiába."

  Nem semmi kishitűség van a szavaidban. Azt aláírom, hogy Kádár János és Horthy Miklós is nagyon nehéz korszakban voltak Magyarország vezetői. Háborúskodó nagyhatalmak között kötelező volt ide vagy oda állni, habár az I. vh. után a jobboldali magyar belpolitika is revíziót akart, a közhangulat is ebbe az irányba fordult teljesen. Ez egy dolog. A másik az, hogy azért államférfi valaki, hogy felvállaljon nehéz döntéseket. Néha az életével is játszva. Úgy tudom, Horthy lenézte Hitlert, sőt Szent-Györgyi Albert miatt Horthy nem kevés kritikát kapott Horthytól. Mi több, egy kiugrási kísérletet - amikor Szent-Györgyi elment Törökországba tárgyalni - maga Horthy segített a háttérből. Ez nemes dolog. Az viszont gyalázatos és szerintem soha nem megbocsátható, hogy azt a több tízezer embert a Don-kanyarba elküldte úgy, hogy tisztában volt vele, mi lesz szerencsétlenekkel. Ami most Afganisztánban van az nem szerencsés és nem is feltétlenül tiszta háború DE oda a magyar katonák kvázi zsoldosként, saját döntésük alapján mennek ÉS egyáltalán nem lukas bakancsban, élelem és fegyver, biztonságos szálláshely nélkül indulnak útnak. A 68-as csehszlovákiai gyalázat miatt Magyarország a mai napig szégyellheti magát a szlovákok és csehek előtt. Kádárnak senki nem nyomott fegyvert a tarkójához, hogy küldjön ki magyar katonákat. Senki. Vállalhatta volna, hogy a SZU megvonja a bizalmat tőle de kitart amellett, hogy mi maradunk a fenekünkön, menjen Csehszlovákiába az, akinek az fontos. De gyáva volt, ahogyan Horthy sem merte elküldeni a szélsőjobbosokat melegebb égtájakra...inkább kiküldte a Don-kanyarba a 200.000 élő halott magyart. :(”
 • 47. samsung10 2009. november 01. 17:57
  „Szerintetek abban az idöben melyik oldalra kellrt volna álni ,,???”
66 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napelemtolvajt fogtak Ópusztaszeren

Ópusztaszer - Ismét sikeresen tevékenykedett az Ópusztaszeri Polgárőr Egyesület, hiszen a községnek… Tovább olvasom