Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Felborult idén a kérészrajzás megszokott menetrendje a Tiszán

Szeged - Több helyen is a megszokottnál gyengébb intenzitású volt az idei kérészrajzás, melynek menetrendje is felborult az elmúlt évek, évtizedek tapasztalataihoz képest – közölte a Tisza Klub civil természetvédelmi szervezet elnöke.
A napokban összesített adatokból kiderül: a június 5-16. között a Tiszán és annak mellékfolyóin egyaránt kedvező vízszint, illetve hőmérsékleti viszonyok mellett lezajlott kérészrajzás sikeres volt hazánkban - tájékoztatott Bíró Réka hozzátéve, hogy a jelenség általánosnak mondható „forgatókönyve" azonban 2011-ben némileg felborult.

Míg ugyanis más években a mellékfolyókról indul, majd az alsóbb szakaszokról halad a Közép- és Felső-Tisza felé a rajzás, addig idén ez Szeged környékén körülbelül ugyanakkor zajlott, mint Szolnok térségében. Ugyanakkor a Bodrogon figyelték meg leghamarabb - június 5. és 9. között a kérészek nászrepülését.

Az alsó szakaszon tapasztalható késés és gyenge rajzási intenzitás leginkább a helyi esős, zivataros, lehűléssel járó időjárásnak tulajdonítható, míg az ugyancsak szerény szolnoki virágzás a környékbeli partszakadásokkal, homoklerakódásokkal és valószínűleg a gyaloghídépítés munkálataival is összefüggésbe hozható – fogalmazott a vezető. Mindezek mellett alapvetően befolyásolhatta a három évvel ezelőtti rajzás jellege és sikere, hiszen a most kirepülő rovarok a 2008-as szaporulatból származtak.

Hangsúlyozta: a tiszavirágzás évenkénti dokumentálása és az adatok hozzáférhetővé tétele fontos kiindulópontja lehet a szakmai kutatásoknak. A Tisza Klub 2000-ben és 2001-ben végezte el legutóbb a rajzás átfogó felmérését széleskörű társadalmi összefogással: civil szervezetek, turisták, halászok és horgászszövetségek közreműködésével.

Idén e kezdeményezést újból életre keltve a Tisza Klub a kérészrajzással kapcsolatos információgyűjtés mellett közösségi adatbázis fejlesztésébe kezdett partnerszervezeteivel karöltve. A 2011 júniusában interneten és telefonon beérkezett 50 megfigyelés legfontosabb paramétereit a Tisza Klub honlapján rögzítették. Itt részletes - a következő években folyamatosan bővülő – adatokat találhat minden érdeklődő az észlelés helyéről, a rajzás idejéről, intenzitásáról és egyéb tényezőkről – hívta fel a figyelmet az elnök.

A tiszavirág - latin nevén Palingenia longicauda - Magyarország és Európa legnagyobb méretű kérésze, mely látványos rajzása révén vált közismertté. A faj egykor egész Európában elterjedt volt, 1922-ben pusztult ki a Loire-ból, 1952-ben pedig az utolsó nyugat-európai lelőhelyéről, a Rajnából is eltűnt. A Duna mentén 1974-ben látták utoljára, így a tiszavirág ma már egész Európában csak a Tiszában és vízrendszerében található meg.

A kérész Magyarországon 1993 óta védett. E jogszabályi oltalom az élőhelyére és minden alakjára, így a lárvára, szubimágóra, imágóra és az elpusztult egyedre is kiterjed. Emellett 2002-ben a berni konvenció II. függelékébe került, a fokozottan védett állatok közé, ezzel európai szintű védelem alá is esik.

Olvasóink írták

  • 2. vadruca 2011. július 06. 07:02
    „Makón az elmúlt héten aranysakált is lőttek. Ez a nagyon káros dél-európai ragadozó most van elterjedőben az országban és nagy pusztítást végez az őzállományban. Erről se ír a sajtó.”
  • 1. Pierre_Quatre 2011. július 06. 00:26
    „Bezzeg a makóiról nem írtatok semmit, lezajlott jó egy hónapja, ezért fizetitek a Szabó Imrét?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Támogatás a bordányi könyvtárnak

Bordány - A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) a Márai-programban első körben 400 millió forintból… Tovább olvasom