Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Feldarabolják és kiosztják a kidőlt nyárfát

Szeged - A levágott, leszakadt kisebb ágakból mulcs lesz. A múlt héten a Csongrádi sugárúton kidőlt nyárfa még nedves, aminek egy-két évet kellene száradnia felhasználás előtt. A nagyobb rönköket rendszeresen kiosztja a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. a szociálisan rászorulóknak.
Megírtuk, a múlt heti viharban kidőlt egy hatalmas nyárfa Szegeden a Csongrádi sugárút 75. mögött. A fa három autót rongált meg. A fát gyökerestül fordította ki a viharos erejű szél.

A többtonnás fa gyökérzete a betont is felszakította. A nyárfát a tűzoltók darabolták föl és takarították el az útból. A környékbeliek azt mesélték, volt, aki másnap délelőtt magával vitt egy nagyobb darabot a fa törzséből – ülőkének.

Czirok Józsefné, az ötemeletes panelház egyik lakója elmesélte, a fa elszállítása napokig tartott. Olvasónk a munkásokat kérdezte a nagy mennyiségű potenciális fűtőanyag sorsáról, és meglepő választ kapott: nem rászorulókhoz kerül, hanem a szeméttelepre.

A kidőlt nyárfának még száradnia kellene 1-2 évet, csak utána lenne használható tüzelőnek. Fotó Kuklis István
A kidőlt nyárfának még száradnia kellene 1-2 évet, csak utána lenne használható tüzelőnek. Fotó Kuklis István

– Pedig ennyi faanyaggal több telet kihúzhatnának olyan családok, akiknek nem telik fűtőanyagra – mondta felháborodva Czirokné.

Megkérdeztük Makrai Lászlót, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. ügyvezetőjét, aki elmondta, a kisebb átmérőjű ágakat, rőzsét a mobil aprítógépükkel helyben darálják, és terítik az ágyásokba, parki utakba mulcsként.

– A lakossági zöldhulladékot, nyesedéket és faanyagot a Sándorfalvi úti technológiai központunkban dolgozzuk föl. Az objektum természetesen nem pusztán egy szeméttelep, ezért a faanyag nem végzi a kommunális hulladékkal együtt a lerakón, hanem az úgynevezett központi faanyag-depóniába kerül. A gally és a nyesedék a darálás után a komposztálóba kerül – magyarázta az ügyvezető.

– A nagyobb rönkökből rendszeresen osztunk ki szociálisan rászorulóknak, ha annak feldarabolását meg tudják oldani. A beszállított rönkök egyenként többmázsásak, feldarabolás nélkül alkalmatlanok háztartási felhasználásra. A kidőlt nyárfa ráadásul víznedves, aminek 1-2 évet száradnia kell felhasználás előtt. A kivágott fa a társaság tulajdona, így eltulajdonítása szabálysértés – mondta Makrai László.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óriási siker a balett Orff-estje a Margitszigeten

A Szegedi Kortárs Balett a hétvégén a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon zárta 2014/15-ös évadját. Tovább olvasom