Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Feleannyi a büntetés a szegedi parkolóhelyeken

Szeged belvárosában közel száz felfestett parkolóhelyet csak külön engedéllyel lehet használni – ezt sokan figyelmen kívül hagyják. Három éve SMS-ben is lehet parkolást venni, azóta felére csökkent a büntetés.
– Csak beugrottam egy pillanatra a postára befizetni a csekkeket – mentegetőznek sokan, amikor a pókautó el akarja szállítani parkolójegy nélkül várakozó gépkocsijukat. Gyakori jelenet, mégis jóval többen vannak, akik szabályosan parkolnak. – Az öt százalékot sem éri el a szabálytalanul parkolók száma. 2004 októberében bevezettük a mobiltelefonos vásárlást, azóta feleannyi piros zacskót kell kiosztanunk, mint korábban – tudtuk meg Forrai Gábortól, a Szepark parkolási ágazat igazgatójától.

A szabálytalanul parkolók egy része a megállni és a várakozni tilos táblákat hagyja figyelmen kívül, vagy zöldterületen és garázsok előtt állítja le az autóját. Sokan ugyan érvényesítik a parkolócédulájukat, de olyan felfestett parkolóban állnak meg, amelyeket csak külön engedéllyel lehet használni.

– A Széchenyi téren, a táblabíróság és a megyei bíróság előtt, valamint a II-es kórház környékén csak az ott dolgozók állhatnak meg. A külön engedély szükségességét tábla jelzi. A múzeumnak a rakparton, az önkormányzatnak és a MÁV-nak a Fekete Sas utcában, a Szegedi Fegyház- és Börtönnek a Cserzy Mihály utcában, míg a rendelőintézetnek a Tisza Lajos körúton biztosítunk külön parkolóhelyeket – mondta el Vaskeba György, a városüzemeltetési iroda környezetgazdálkodási osztályvezetője. Ha valaki mégis ezeken a helyeken parkol, hiába az érvényes parkolójegy – elszállíthatják a gépkocsiját.

Fotózzák a horpadásokat

Ha egy gépkocsi elszállítása közben sérülés keletkezik az autón, akkor a Szepark a biztosítóján keresztül megfizeti a kárt. – Minden elszállítás előtt készítünk a járművekről egy állapotfelmérő videót, és le is fotózzuk az autókat. A felvételek bizonyítják, ha valóban mi okoztuk a kárt. Sokan próbálkoznak azzal, hogy a karosszéria már meglévő hibáit velünk fizettessék meg – árulta el Forrai Gábor.  
– Nincs kiemelten figyelt területünk, a kollégáink a város teljes parkolási területét bejárják. Ha valaki szabálytalanul áll meg, a parkolási területen belül bárhol számíthat büntetésre. Az autók elszállításáról kizárólag a közterület-felügyelet és a rendőrség dönthet – beszélt az autósok legnagyobb bosszúságáról Forrai Gábor.

Kerékbilincset csak rendkívüli esetben alkalmaz a Szepark. Tavaly nyár óta mindössze két alkalommal bilincseltek le kereket, amikor a rendszám alapján tudták, hogy a gépkocsi tulajdonosa több százezer forinttal tartozik a cégnek.

Amikor az SZKT átvette a Szeparkot, a cégnek hatalmas kintlévősége volt. Ez mára gyakorlatilag megszűnt. – Akik nem rendezik a tartozásukat, hatvan napon belül fizetési felszólítást kapnak. Ha ez sem eredményes, akkor bíróságra megyünk. Tavaly három és fél millió forint volt a legnagyobb befizetés, amikor felszámolási eljárást indítottunk egy cég ellen, és be is hajtottuk a pénzt. Olyan esetünk is volt, amikor egy magánszemélynek – több mint száz bírság után – másfél millió forintot kellett fizetnie – tudtuk meg a parkolási ágazat igazgatójától.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat sérült a szegedi Rókusi körúti balesetben

Szeged - Megkülönböztető jelzést használó tűzoltóautóval ütközött délután ötkor a szegedi Rókusi… Tovább olvasom