Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 14°C Még több cikk.

Feleannyi a kátyú

Az enyhe tél miatt kevesebb a kátyú Szegeden. Tavaly 1600, az idén 800 kátyút kellett sürgősen kijavítani a városban, az önkormányzat ebben az évben feleannyit költ útrekonstrukcióra, mint tavaly. Szakemberek szerint évi egymilliárd kellene útfelújításra.
Feleannyi kátyút kell Szeged önkormányzati útjain kijavítani, mint egy évvel ezelőtt. Az idei kegyes tél miatt csak nyolcszáz kátyúval kellett megbirkóznia Szegedi Környezetgazdálkodási Kht.-nak. Eddig tízmillió forintot költött az önkormányzati cég kátyúzásra – tudtuk meg Serege Jánostól, a kht. városüzemeltetési részleg vezetőjétől. A foltszerű javításokat folyamatosan végzi a kivitelező. Elsősorban a tömegközlekedési utakat és a forgalmasabb helyeket részesítik előnyben. A cég ebben az évben harmincmillió forintot költhet útburkolati hibák javítására.

Nagyfelületű útjavításokat is végeznek majd, de ez csak májusban kezdődhet el, amikor a keverőüzemekben is elkezdődik a munka. Kósa János, a városüzemeltetési iroda munkatársa elmondta: a költségvetésben százmillió forint szerepel úthálózat rekonstrukcióra. Ebből közel a fele kátyúzás jellegű útjavításokra költhető el, míg a másik ötvenmillió önerőként szolgál egy DARFT-os pályázathoz, amelyen útjavításhoz nyerhető pénz. Tavaly az önkormányzat 80 millió forintot nyert.

Országutak

Az országban jelenleg 108 ezer kátyút tartanak nyilván. Tavaly ilyenkor ez a szám még 250 ezer volt. Az elmúlt egy évben a Magyar Közút Kht. 1,3 millió kátyút javított ki. Ehhez 104 ezer tonna aszfaltot használtak fel.

– Összességében, ha a pályázat sikeres lesz, akkor 200-250 millió forint költhető el majd útrekonstrukcióra – jegyezte meg a városüzemeltetési iroda munkatársa. Tavaly az önkormányzat több mint ötszázmilliót költött erre.

A megkérdezett taxisok úgy érzékelik, hogy jótékonyan hatott az idei tél a szegedi utakra, hiszen jóval kevesebb a kátyú. Arra azért felhívták a figyelmet, hogy több helyen is felgyűrődött az aszfalt. Ilyet tapasztalni a Kálvária sugárúton, a városi kórház előtt.

Lapunk több mint egy évvel ezelőtt az országos kátyúvonalon jelezte, hogy Újszegeden, a Népkert soron, az egészségügyi főiskola előtt felszabdalt az aszfalt. Ezt se javították javították ki. Serege János kérdésünkre elmondta, hogy a 460 kilométer hosszú önkormányzati fenntartású útnak csak egy tizedét tudják évente kijavítani. Ez körülbelül 70-80 utcát érint. Az igény ennek többszöröse. A belvárosi Nádor utca négy év után tudta „beverekedni" magát az aszfalt szőnyegezési programba.

– Ha minden évben közel egymilliárd forintot költene útjavításokra az önkormányzat, akkor lehetne elérni a kátyúmentességet – jelentette ki a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. városüzemeltetési részleg vezetője.
Javít a szegedi útállapotokon, hogy a szennyvíz-csatornázási programmal 160 kilométer önkormányzati út kapott aszfaltszőnyeget, amelyek egy ideig bírják a kiképzést. Főleg, ha olyan enyhe tél lesz a jövőben is, mint az idén volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kórház vagy klinika: hová utalják a szegedieket?

Lapzártánk után ért véget az a tárgyalás, amelyen a betegbeutalási rend módosításáról egyeztettek a… Tovább olvasom