Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Felér egy keresztrejtvénnyel

Egy keresztrejtvénnyel is felér a gázszámla, mivel a gázmérő köbméterben, a szolgáltató megajoule-ban számol. A múlt hónapban cifrázta a helyzetet az, hogy egy számlázási időszakon belül kétszer is emelkedett a gáz ára. A Dégáz az unióra és gázszolgáltatót kötelező rendeletre hivatkozik.
Ember legyen a talpán, aki érti, miért ennyit fizetett. Fotó: DM/DV illusztráció (A nagyításhoz kattintson a képre!)
„Csak így lehet rajta elmenni" – mondja a Dégáz ügyfélszolgálatán egy idős férfi, s ezt illusztrálja is: leteszi a földre a papírt, majd rálép. Ennek az az oka, hogy a gázóra köbméterben méri az elfogyasztott gázóra mennyiségét – ezt látjuk mi is otthon –, a szolgáltató azonban egy 2004-es rendelet óta megajoule-ban (MJ) állítja ki a számlát. Az ügyfélszolgálatosok megsúgják: szorozzuk meg a feltüntetett MJ-adatot 34-gyel, és akkor körülbelül megkapjuk a köbméterek számát.

A legutolsó gázszámla még jobban feladta a leckét. Az a fogyasztó, aki egyéni szerződése miatt októberben egy augusztus 21-étől szeptember 20-áig tartó időszakról kapott elszámolást, kétfajta összeget olvashatott: az egyik augusztusra, a másik szeptemberre vonatkozott. Felhívtuk a zöldszámot, ahol elmagyarázták: mivel szeptember 1-jétől – mellesleg az augusztusit követően másodszorra – megint drágult a gáz az áfakulcs mértékének emelkedése miatt, kétfelé bontották az elszámolást. De hogy mekkora volt a júliusi gázszámlánkhoz képest a kétszeri drágulás mértéke, és azt miként enyhítette a közben módosított támogatási rendszer, ahhoz nem találtunk támpontot. A számla hátoldalán hiába olvasható, hogy keressük fel a Dégáz honlapját, az ott olvasható legutolsó tarifák az augusztus 1-jei állapotot tükrözik.

Januártól változik a támogatás

A segítőkész ügyfélszolgálatos elmondja azt is: 51 ezer MJ durván 1500 köbméternek számít, ekkora hőmennyiség alatt még nagyon támogat bennünket az állam. Aki havi átalányt fizet, és többet fogyaszt, mint 1500 köbméter, már az év elején „feléli" a támogatását. Rosszul jár, ha a „gázév" számára most októberben kezdődik, mert 2007 januárjától már nem alanyi jogon támogatja az állam, így el nem fogyasztott kedvezményeink egy része elveszhet.

Holott jó lenne tudnunk, mennyivel támogat bennünket az állam, hiszen a MJ-ban megadott fogyasztás árából a számlakészítő program kivonja a támogatás összegét. Csak azt nem tudjuk, miért éppen annyit. A mínusz előjelű számokat találjuk meg a számlán lentebb, ezeket kell előbb összeadnunk, majd kivonnunk a legelsők összegéből.

Megkérdeztük természetesen a Dégázt is arról, miért nem lehet köbméterben számolni, hiszen az elfogyasztott gáz mennyiségét ebben a mértékegységben mutatja az óra. Iváncsics Sándor kereskedelmi és ügyfélszolgálati igazgatóhelyettes azt mondta, a szolgáltató energiát, hőmennyiséget ad el a fogyasztónak, ezt kell „leszámlázni", ezt írja elő az unió is. Hozzátette: egy megajoule-ban mérő műszer 10-12 millió forintba kerülne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aranyollós szűzleányok és a drága fehér tea

Tanulságos megvizsgálni: az élelmiszer-szakboltok vagy a bevásárlóközpontok tudnak-e többet, jobbat… Tovább olvasom