Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Felére csökkent a borravaló

Szeged - Az elmúlt fél évben nemcsak a forgalom, de a borravaló is érezhetően megcsappant – mondják a megkérdezett „jattos" szakmák szegedi képviselői. A gazdasági válság miatt a legtöbb helyen a korábbinak a felére esett vissza a jatt, van, aki még 10 forintot is visszakér.
– Rossz fejszámoló vagyok, ezért mindig 10 százalékot adok borravalónak, mert azt könnyű kiszámolni – válaszolt viccelődve a Vendéglő a Régi Hídhoz étteremben ebédelő Székács Péter tegnap délben. Arról kérdeztük, mennyi jattot ad, mióta gazdasági válság van. Azt mondta, a fodrásznál még bőkezűbb: az árhoz 25-30 százalék borravalót számol hozzá, mert – mint mondta – a jó fodrász nagy kincs, kapcsolatuk bizalmi viszony, amit ezzel is meg kell erősíteni. Hozzátette viszont: ő a ritka kivétel, a barátai is egyre kevesebb jattot adnak – ha adnak.

– Az utóbbi 1-2 hónapban érződik, hogy kevesebb a borravaló – erősítette meg a vendég tapasztalatait az egyik felszolgáló, Faragó Tibor is. Úgy látja, sokan inkább fölfelé kerekítenek, mint borravalót adnak. A 10 helyett 4-5 százalékosra csökkent „felár" főként a nagyobb számláknál jellemző, a kisebbeknél még gyakoribb a rendes borravaló. Azok a törzsvendégek viszont, akik eddig adtak jattot, most is így tesznek.

Faragó Tibor is úgy látja, kevesebb a borravaló.
Faragó Tibor is úgy látja, kevesebb a borravaló. Fél év alatt érezhető a jelentős változás.
Fotó: Segesvári Csaba

– Kétharmadára csökkent fél év alatt az utasok száma, és a jatt is hasonlóan alakul – mondta a nagyáruház mögötti taxidroszton várakozó Gregus Lajos, aki 1963 óta taxizik. Egy tegnapi számlát mutatott, amelyen 990 forintos fuvardíj szerepelt. – A hölgy az útért egy ezrest adott, majd visszakérte a tízesét – magyarázta. Így még sosem járt – mondta a veterán taxis –, de mostanában a legnagyobb borravalója sem volt több 100 forintnál. Kollégáitól úgy tudja, éjszaka sem sokkal jobb a jatthelyzet.

Lehőcz Szilvia: Most 20 százalékkal kevesebb vendégem van, mint korábban. Fotó: Segesvári Csaba
Lehőcz Szilvia: Most 20 százalékkal kevesebb vendégem van,
mint korábban. Fotó: Segesvári Csaba

– Észrevehetően kisebb a forgalom és a borravaló is tavaly október óta. Most 20 százalékkal kevesebb vendégem van, mint korábban, pedig másfél éve nem emeltem árat – magyarázta Lehőcz Szilvia kozmetikus. Egy 4500 forintos nagykezelésért korábban 4700 forintot, most egy százassal kevesebbet hagynak ott a vendégek. Sokan a szokásosnál kevesebb szolgáltatást kérnek, vagy előre szólnak: ritkábban fognak jönni.

Beépítve

Bár számos szolgáltatónál bevett szokás a pluszborravaló, van kivétel is. Egy kolléganőnk húga Pesten ment kozmetikushoz, majd a kezelés végén – mivel elégedett volt – borravalót is adott. A kozmetikus visszaadta. Azt mondta, áraiba már eleve beleszámolták a jattot, ezen felül nem fogad el semmit.

Olvasóink írták

 • 18. flexsnake 2009. április 13. 22:03
  „16. elcseszted, most már mindenki kajáját tele fogják köpködni :D”
 • 17. flexsnake 2009. április 13. 22:03
  „16. elcseszted, most már mindenki kajáját tele fogják köpködni :D”
 • 16. frakk 2009. április 13. 15:17
  „Tisztelt Dávid! A mennyiséget kifogásoltam az árakhoz képest. Nem a Hús mennyiségét , hanem a köretet.
  A kiszolgálással semmi problémám nem volt, a megfelelő borravalót meg is adtam érte. !!!! Azt is tudom nem a pincér tálal, a szakács meg néha elnézi a zóna és és teljes áras kaját. Annyit kérek , a köret mennyiségére ügyeljetek. Maradok továbbra is vendégetek, Tisztelettel:))”
 • 15. leventedavid 2009. április 12. 19:25
  „Tisztelt Frakk! A Régí Híd vendéglőben egyetlenegy köret kerül 500 ft-ba az pedig a vaslapon sütött zöldség ami a következőkböl áll:pritaminpaprika,paradicsom,gomba,cukkini,répa. Ugye nem kell felsorolnom ezek bekerülési költségét? Sokak által ismert sültburgonya pl.:350 ft! Szeretnélek megkérni hogy a közeljövőben csak olyat állíts amiben biztos vagy! Maradok tisztelettel: egy alkalmazott”
 • 14. flexsnake 2009. április 12. 12:59
  „11. a jobb helyeken a pincér ajánlja fel hogy becsomagolja amit nem tudtál megenni. Nem te kéred. Na persze lehet hogy te a kisdugványosi köpködőben ezzel nem szoktál találkozni.
  A borravaló az elégedettség jele és nem elvárás alapon meg.”
 • 13. Serina 2009. április 12. 10:27
  „Én annak adok borravalót, akinek a munkájával (itt értendő a szakmai oldal és az emberi hozzáállás/viselkedés is) meg vagyok elégedve, plusz szeretnék neki olyan pénzt adni, ami valóban az övé marad. Pl. a fodrászom alkalmazott, amit én mint a vágás költségét fizetek neki, az egy az egyben a főnöke zsebébe vándorol, ő meg kap valami éhbért, amit a főnökének van pofája fizetésnek nevezni. Az a párszáz forint, az csak az övé, személy szerint neki adom, nem a fodrászatnak, nem a főnöknek, hanem neki.

  Egyébként abszolút egyetértek azzal, hogy úrnak születni kell... :)”
 • 12. spiler 2009. április 12. 08:39
  „nyugdijam mellé én sem kapok borravalót,pedig a nyugdijam szinte borra való.
  nem fizetnek adót utánna.”
 • 11. gavallér 2009. április 11. 15:27
  „Pali a borravaló soha nem volt kütelező sehol. Úrnak viszont születni kell paraszt az terem ,mint a tarhonya.
  Engem kimondottan zavar ha egy étteremben annyi kaját adnak amit nem todok megenni. Elvből nem
  csomagoltatok el soha semmi maradékot, mert ez pitiánerség.
  frakk te honnan tudod, egy köretnek mennyi a bekerülési költsége . Az lehet , hogy húsz deka krumpli 50 ft
  ez még korántsem az előállítási költsége.”
 • 10. flexsnake 2009. április 11. 14:12
  „Egy meg nem nevezett hegyi városban 2személyes tálat ettem ami 2500ft volt a tál akkora volt hogy egy 1x2méteres asztalt beterített, csodáltam hogy van ekkora tálca. A kiszolgálás jobb volt mint eddig bárhol és még be is csomagolták amit nem tudtunk megenni. Borravalót akkor ad szívesen az ember hogyha látja a szolgáltatás is olyan. Soha nem adok borravalót. Akkor adtam.”
 • 9. frakk 2009. április 11. 12:57
  „A régi hídhoz-ban készült a kép, melyben éppen a napokban voltam. Na annyira nem voltam elragadtatva a kajával amennyire méltatják sokan. Amikor 500Ft egy köret a főkaja mellé (ez utóbbi 2szelet hús 1700-2500Ft) és éhes maradok, akkor nem is tudom miért várnak még borravalót is???. Nem tudom megérteni az éttermeket--amikor külön számolják fel a köretet, hogy van képük zónaadagot kihozni 500 FT-ért. Max fél kiló krumpli azaz 50FT bekerülési költség mellett kihoznak zóna adagot. Ha vendéglős lennék, legalább körettel megpakolnám a nagyméretű tányérokat, az elégedett vendég miatt. Sokat járok vendéglőbe, de sajnos a mennyiséggel talán két helyen vagyok csak elégedett. 1. Gőry- magasan veri a lécet. Szóval azért fizessek 2-3000FT-t hogy éhessen távozzak???”
 • 8. Jegesmaci 2009. április 10. 22:28
  „Nem csodálom, hogy ennyire lecsökkent az éttermek forgalma. Hiába nincs áremelés, akkor is sokba kerül elmenni vacsorázni. Főleg, ha a borravalóval is számol az ember. Anélkül meg el se induljon az ember, mert kinézik...”
 • 7. palimadar 2009. április 10. 22:19
  „Sohasem értettem ezt a borravalós rendszert...
  Szabjon olyan árat, amely megfelel neki, de ne várjon borravalót. Ne a borravalóért dolgozzon, hanem azért, hogy a vendég visszajöjjön. (A visszatérő vendég a taxis esetén csak korlátozottan igaz.)”
 • 6. rozator 2009. április 10. 19:48
  „Hát tudod van aki még birja!”
 • 5. flexsnake 2009. április 10. 19:34
  „Miért nem a szegedi hoszteszlányokat kérdezik meg? :D Kevesebb gumiravalót adnak-e? :D
  Meg szívesen látnék egy cikket arról hogy mikor fogják mondjuk a déli aprónál kiszűrni a ribiket a masszőrök közül. Tudtommal a prostitúció még most is szabálysértés.”
 • 4. török 2009. április 10. 18:01
  „rozator: nem, válság van, úgyhogy már 20.000-ért is megnyílnának. :)”
 • 3. egal 2009. április 10. 17:52
  „Témánál vagyunk !”
 • 2. rozator 2009. április 10. 17:41
  „Meg! 100000 ezerért!”
 • 1. Lutetia 2009. április 10. 16:26
  „Végezhetnének egy felmérést az orvosok körében is, hogy kiderüljön, csökkentek-e a hálapénzek a válság hatására. Kíváncsi lennék, megnyílnának-e úgy, mint a fenti cikk interjúalanyai.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepi megtisztulás a húsvéti bűnbánat

Szeged - Húsvét és karácsony a bűnbánat „szezonja". Nyilvános gyónás helyett azonban a katolikusok 1400-1500 éve a fülke magányába vonulnak vissza megtisztítani lelküket. Tovább olvasom