Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Félezer éves a Mária-ábrázolás

Felbecsülhetetlen értékű, Mária megkoronázását ábrázoló festményt mutatnak be vasárnap a Móra Ferenc Múzeumban. A most restaurált ötszáz éves műkincs a híres szegedi Enyedi (Eisenstädter) család gyűjteményéből származik.
A karácsonyi ünnep tiszteletére a Móra Ferenc Múzeum dísztermében rendkívül értékes, késő középkori, festett táblaképet mutatnak be a képzőművészeti gyűjtemény elfeledett ritkaságaiból. A városnak szánt meglepetést a múzeum dísztermében a Harmonia Consort ingyenes adventi koncertjén leplezik le vasárnap délután 5 órakor.

– A Mária megkoronázását és a megszületett gyermek Jézust ábrázoló, itáliai származású reneszánsz műremek hosszú évtizedeken keresztül félretéve nyugodott az intézmény helyreállításra váró tárgyai között – tudtuk meg Szabó Tamás restaurátorművésztől. – A közelmúltban eltávolítottuk a képről a javítófestéket és helyreállítottuk az aranyozott keretét. Közben laboratóriumi vizsgálatokat végeztünk, hogy azonosíthassuk a festmény pontos korát. A mikroszkópos anyag- és eredetiségvizsgálatok bebizonyították, hogy a mű a 15–16. század fordulóján készült. A múzeumi leltárkönyv 1925-ös bejegyzése szerint a táblakép özvegy Enyedi Lukácsné Zsótér Ilona hagyatékából Móra Ferenc igazgatósága idején került a közgyűjteménybe más itáliai műremekkel együtt. A valós értékét akkoriban 20 ezer–30 ezer aranykoronára, vagyis 410 millió papírkoronára becsülték. A húszas években három házat lehetett ennyi pénzért kapni.

A táblaképet a toszkánai iskola munkájaként jegyezték be, ám az újabb művészettörténeti kutatás nyomán a leltárkönyvi eredet-meghatározás pontosításra szorul. A Mária koronázása egy Bernardino Pinturicchio befolyása alatt álló mesternek tulajdonítható. Pinturicchio, az umbriai festőiskola egyik kiváló tagja, aki Perugino vezetése alatt a római Sixtus kápolna freskóin is dolgozott. Az angyalok, kivált a koronázó angyalok kivitelezése gyenge iskolamunka.

– Arra nincs adat, hogyan került a szenvedélyes képgyűjtő tulajdonába. Enyedi Lukács gyűjteményének legszebb darabjait a budai Eötvös utcai pazarul berendezett otthonában helyezte el – tette hozzá a múzeum főrestaurátora. – A szegedi gyűjtő, Enyedi (Eisenstädter) Lukács Szabadkán született, újságíróként kezdte pályáját. 1878-ban ő alapította az első helyi napilapot, a Szegedi Naplót, melyet tíz éven át szerkesztett. Enyedi karolta fel a fiatal Mikszáth Kálmánt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezárt a Krisna-templom

Bezárták a Sándor utcai Krisna-templomot. A szerzetesek a pappal együtt elmentek Szegedről. A… Tovább olvasom