Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Felfüggesztett börtön Bácskainak

Egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte és lefokozta a Csongrád Megyei Bíróság Katonai Tanácsa Bácskai János dandártábornokot, a maffiaellenes központ korábbi vezetőjét a Kulcsár-üggyel összefüggésben bűnpártolás és gondatlanságból elkövetett államtitoksértés miatt. Bácskai igazságtalannak és megalázónak nevezte az ítéletet, ami ellen fellebbezni fog.
Bácskai János az ítélethirdetéskor Fotó: Schmidt Andrea
A Kulcsár-ügy kapcsán bűnpártolással és gondatlanságból elkövetett államtitoksértés vétségével vádolt Bácskai János dandártábornok, a maffiaellenes központ korábbi vezetője ellen indított büntetőügy megismételt eljárása óriási sajtóérdeklődés mellett zajlott október óta Szegeden. A Csongrád Megyei Bíróság Katonai Tanácsa az ügyben tanúként hallgatta meg többek között Kulcsár Attila exbrókert, Lamperth Mónika belügyminisztert és Tóth András titokügyi államtitkárt. A vád szerint Bácskai 2003 júniusában a K&H Equitis befektetési üzletágát vezető Kulcsár Attila kérésére közbenjárt azért, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) előtt rejtve maradjanak a bróker által elkövetett pénzügyi visszaélések. A vád szerint a dandártábornok tudatában volt annak, hogy Kulcsár – akivel több alkalommal találkozott itthon és Bécsben – bűncselekményeket követett el, és ezzel kapcsolatban rendőri vezetőket próbált megtéveszteni.

Elszállt az utolsó szó

Bácskai János tegnap 26 percet beszélt az utolsó szó jogán. Már majdnem mondandója végére ért, amikor a jegyzőkönyvvezető jelezte a bírónak, hogy baj van a számítógéppel, elszállt a begépelt anyag. Bácskai felajánlotta az utolsó szó jogán papírra vetett gondolatait a hadbírónak, Kiss Károly azonban ezt nem fogadta el, mondván, ő is jegyzetelt. Miután a bíró megtudta, hogy a távirati iroda teljes egészében rögzítette Bácskai beszédét, kérte az MTI munkatársát, hogy legyen a segítségükre. Végül nem volt szükség a távirati iroda hanganyagára – tudtuk meg Kiss Károlytól –, mert az informatikusok elővarázsolták a rendszerből az eltűntnek hitt utolsó szót.  
Bácskai János az eljárás során mindvégig ártatlannak vallotta magát. Tegnap is, amikor az utolsó szó jogán azt hangsúlyozta, hogy „a rendőrség tájékoztatásáról mindenképpen döntenie kellett, s bár az ezt követő tevékenységében lehet hibát találni, de nem volt bűnös szándék, és bűncselekmény sem történt". A tábornok azt is elmondta, hogy rendkívül kevés információ állt rendelkezésére, amikor a PSZÁF-nak egy, a K&H Equitisnél tervezett vizsgálatát megelőzően értesítette a rendőrséget arról, hogy a brókercégnél bizonyos dokumentumok veszélyben vannak.

A Kiss Károly hadbíró alezredes vezette katonai bíróság első fokon egy év – három évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte Bácskai Jánost. A bíróság mellékbüntetésként döntött a dandártábornok lefokozásáról, valamint kötelezte a felmerült bűnügyi költségek – 81 ezer forint – megtérítésére. Kiss Károly az ítélet 62 perces indoklásában elmondta: a határozat meghozatalakor tekintettel voltak arra, hogy Bácskai büntetlen előéletű, és három kiskorú gyermeket kell eltartania.

Az ítélet ellen a vádlott és védője mindkét vádpontban fellebbezést jelentett be, az ügyészség három nap gondolkodási időt kért. Bácskai János a tárgyalást követően újságíróknak elmondta, hogy az ítéletet igazságtalannak, méltatlannak és megalázónak tartja, a másodfokú eljárás miatt azonban nem kívánt részletesen nyilatkozni.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerestük, de nem találtuk a megyei adósokat

A gazdasági társaságok közül egy budapesti cég közel 10 milliárddal, egy celldömölki férfi pedig… Tovább olvasom