Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Felfüggeszthetnek tíz kórházi részleget Csongrád megyében

Szeged - Szakorvosok és tárgyi feltételek hiánya miatt ideiglenes ÁNTSZ-engedéllyel működik tíz részleg is a megyei kórházakban és klinikákon. Ha határidőig nem teljesítik a minimumfeltételeket, elvileg be is zárhatják őket. A gyakorlatban persze az ellátási érdek is nyomós súllyal esik a latba.
Hazánkban 46 olyan kórház működik – az Országos Tisztiorvosi Hivatal november végi adatai szerint –, amelynek valamelyik részlege nem teljesíti maradéktalanul a törvény által előírt minimumfeltételeket. Az ilyen ellátásokra ezért nem kaptak végleges, csak ideiglenes működési engedélyt. Ha a hiányzó feltételeket nem teljesítik határidőre, az ÁNTSZ elvileg felfüggesztheti vagy akár be is zárathatja az ezt végző osztályokat.

A Csongrád megyei kórházakban, klinikákon összesen tíz részleg működik, amelynek csak ideiglenes működési engedélye van – tájékoztatta lapunkat Mucsi Gyula, regionális tiszti főorvos. Ilyenekből akad a makói, a vásárhelyi, a szentesi kórházban és a szegedi klinikai központban is. A régiós tiszti főorvos szerint viszont „általában elmondható, hogy a hiányosságok megszüntetése szükséges, de a közvetlen betegellátást nem veszélyeztetik".

A Gyermekklinika fertőző részlegének az elkülönítő kórterem hiánya miatt nincs végleges engedélye. Fotó: Schmidt Andrea

Más forrásból ugyanakkor úgy értesültünk: mivel a szóban forgó ellátásoknak nincs alternatívája – azaz nem tudják a környéken máshol megoldani – akkor sem függesztenék föl ezeket, ha komolyabb hiányosságra bukkannának. Az ÁNTSZ a gyakorlat szerint ilyenkor mérlegel, ugyanis a szabályok mechanikus betartásával akár nagyobb bajt is okozhat a fennállónál.

– Bár előírás, nincs helikopter-leszálló a sürgősségi betegellátó osztályunkhoz, ennek költségét viszont egyedül nem tudjuk előteremteni – magyarázta Várkonyi Katalin az SBO-ra kiadott engedély ideiglenességét. A szentesi kórház főigazgatója elmondta: egyelőre hiányzik az onkológiai team szobája is – ennek kialakítására májusig kaptak haladékot. Ezen kívül az ÁNTSZ szerint kevés a hematológus szakorvos, és az elavult patológiai osztályt is át kellene építeni. A problémák fő oka a pénzhiány, de rendezésük – megyei és a városi önkormányzat segítségével – folyamatban van.

A klinikai intenzív részlegen egy zsilipkapu problémája akadályozta az ideiglenes állapotot.
Fotó: Schmidt Andrea

A vásárhelyi kórház gyermekgyógyászati rehabilitációs részlegén jelenleg nincs szakorvos, az osztály azonban működik. Kallai Árpád főigazgató elmondta: mivel korábban nem volt náluk ilyen ellátás, érthető, hogy szakorvosuk sincs hozzá. Két kollégájuk most végzi a szakvizsga-előkészítőt, őszre megszerzik a kellő képesítést – addig kaptak halasztást az ÁNTSZ-től.

Makón is a rehabilitációs szakorvos hiányzik, de a szakképzést vállaló orvos a kellő papírt legfeljebb jövő év júliusáig megszerzi – ígérte Baráth Lajos főigazgató. Emellett másik két nagyobb beruházást kell elvégeznie a kórháznak: egy 15 milliós eszközbeszerzést, és egy 20-23 milliós átépítést. A vezető elmondta: azt vállalták, június végéig mindkettőt teljesítik.

Határidők

A jogszabályok szerint az ÁNTSZ által megállapított hiányosságok pótlására személyi feltételeknél három hónap, tárgyi feltételeknél három év áll az intézmények rendelkezésére. A határidők azonban meg is hosszabbíthatók.

A szegedi klinikákon nem személyi, hanem tárgyi feltételek hiányoznak, ezért több ellátásra is csak ideiglenes működési engedélyt adott ki a régiós ÁNTSZ. Hiányzik a műszerek egy része a szövet- és sejtbanki munkához, a gyermek fertőző részlegen pedig egy elkülönítő kórterem. Úgy tudjuk, a zsilipkapu hiánya, illetve meghibásodása miatt jó ideje ideiglenes engedéllyel működik két intenzív részleg is – noha az előírt feltételeket már régen teljesítették. Vimláti László, az aneszteziológiai és intenzív terápiás klinika vezetője kérdésünkre ezt megerősítette. A professzor elmondta: szinte rögtön megoldották a problémát, és erről azonnal értesítették is az ÁNTSZ-t, ami ezt tudomásul vette. Végleges engedélyt azonban azóta sem kaptak, mert azok „elvesztek az adminisztráció labirintusában". A vezető azonban hangsúlyozta: bár ideiglenes az engedélyük, elsőrangú felszereléssel hatékonyan dolgoznak azóta is.

Olvasóink írták

 • 6. 6664 2008. január 25. 05:08
  „(Dr.Hanó) végre egy értelmes hozzászólás, aminek valóságszaga is van. Igazán kíváncsian várom akár a DM, akár Vimláti (hasonlóan realista, és nem önfényező) reakcióját. Ugyanakkor csodálkoznék, ha a megyében csak a körITO-n volna ilyen szomorú a helyzet.”
 • 5. 6664 2008. január 25. 05:08
  „(Dr.Hanó) végre egy értelmes hozzászólás, aminek valóságszaga is van. Igazán kíváncsian várom akár a DM, akár Vimláti (hasonlóan realista, és nem önfényező) reakcióját. Ugyanakkor csodálkoznék, ha a megyében csak a körITO-n volna ilyen szomorú a helyzet.”
 • 4. Jo Bacsi 2008. január 24. 17:57
  „Zarjatok be idiotak,
  Teljesen mindegy ehinsegbe vagy betegsegbe halnak bele az emberek.
  A gazdasagot mar teljesen tonkre tettetek most mar igazan ideje azt a keves egeszsegugyet is tonkre tenni ami meg maradt. De az se marad sokaig mert a naci Apeh szervezet azt is tonkre teszi Kb. ket harom even belul.
  Az egesz infrastukturajat tonkre teszitek az orszagnak. Nem is erdemeltek mast mint ragalyt hogy minel hamarabb tul essetek a kinszenvedeseteken. Zarjatok be !!!! Mire vartok??????”
 • 3. Cc 2008. január 24. 17:16
  „Eddig úgy tudtuk, hogy az egészségügy legfőbb kerékkötői az orvosok, de mostmár látjuk, hogy a nyílászárók is besegítenek. Már csak a reakció hiányzik.”
 • 2. Dr. Hanó elemér 2008. január 24. 13:54
  „,,Mivel a szóban forgó ellátásoknak nincs alternatívája - azaz nem tudják a környéken máshol megoldani - akkor sem függeszti föl ezeket, ha komolyabb hiányosságra bukkannának" - írja a cikk.

  A Belgyógyászati Intenzív Terápiás Osztályról beszélek - már csak a pontosság kedvéért, hogy a közismertebb és érthetőbb, leánykori nevét használjam a jobb időket is megélt klinikai egységnek.
  Ez tehát, mindig rendelkezni fog ÁNTSZ engedéllyel, akár megfelel a törvényes feltételeknek, akár nem, hiszen nincs alternatívája. Azért mi lenne, ha végre olyan feltételek között is működhetne, ami nem veszélyezteti a zavartalan betegellátást és ráadásul a törvényi előírásoknak is megfelel? Ugye ez nem megvalósíthatatlanul nagy kívánság?

  ,,A szegedi klinikákon nem személyi, hanem tárgyi feltételek hiányoznak, ezért több ellátásra is csak ideiglenes működési engedélyt adott ki a régiós ÁNTSZ." - írja az újságíró.

  Valami itt sem stimmel. Legalábbis a ,,60/2003. (X. 20.) ESzCsM rendelet az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimumfeltételekről" másként vélekedik a személyi feltételekről.
  A törvény így rendelkezik: ,,...III. szint: egyetemi/országos intézeti szintnek megfelelő... Optimális nővér: betegarány 1:1 műszakonként."
  Őszintén sajnálom, amiért az ÁNTSZ ,,elfelejtett" tájékozódni erről. Az pedig több mint szomorú, hogy a nyilatkozó Vimláti dr. hallgat arról, hogy a 8 ágyra redukált osztályon 3 éjszakás és ugyanannyi, ritkán 4 nappalos ápoló jelenlétét.

  ,,A jogszabályok szerint az ÁNTSZ által megállapított hiányosságok pótlására személyi feltételeknél három hónap, tárgyi feltételeknél három év áll az intézmények rendelkezésére. A határidők azonban meg is hosszabbíthatók."
  - olvasható tovább.

  Olyan érzésem van, mintha lenne is jogszabály, meg nem is. Nincs is ezzel addig baj, amíg egészséges az ember fia és csak séta közben látja az intenzív osztályt - kívülről. Mert bent, ahol csak restrikció tapasztalható már évek óta, reform helyett, már nem annyira vidám a helyzet. Persze mind a kettő r-rel kezdődik, az igaz... Vagy ezek a szavak szinonimák lennének? Már lassan kezdem azt hinni.

  ,,...a zsilipkapu hiánya, illetve meghibásodása miatt jó ideje ideiglenes engedéllyel működik két intenzív részleg is..." - látom a cikkben, és kezdem azt hinni, hogy valami hazugságáradat félével van dolgom, miközben olvasom e nagyhírű újság hasábjait.

  Az a bizonyos zsilipkapu ugyanis nem más, mint egy, már meglévő csapóajtó megkettőzése, ami a kórtermet a közlekedő folyosótól választja el. Sosem romlott el, szerepe semmi, egyszerűen haszontalanság. Körülbelül annyit ér, mint zacskón a lakat.

  ,,Vimláti László, az aneszteziológiai és intenzív terápiás klinika vezetője...hangsúlyozta: bár ideiglenes az engedélyük, elsőrangú felszereléssel hatékonyan dolgoznak azóta is." - olvasható a cikk végén.

  Első rangú felszerelésekről akkor beszélhetnénk, ha azok nem romlanának el oly´ gyakran, de ha mégis, akkor haladéktalanul meg lehetne azokat javítatni, és addig is kéznél lenne a tartalék. Továbbá, ha mindegyikhez rendelkezésre állna elegendő mennyiségű, illetve minőségű tartozék, ha az eszközök - melyek elengedhetetlenül szükségesek és feltételei a valóban hatékony intenzív terápiának - mindig elérhetőek lennének és beáramlásukat senki, illetve semmi nem gátolná, akadályozná. Senkit nem szeretnék untatni a részletekkel, de sorolhatnám még az indokaim, miért gyanús az elsőrangúság az osztály felszereltségét illetően.
  A hatékonyság? Biztosan jó lenne az is, ha nem telefon doktort játszana Vimláti dr., aki sem a beteget sem annak dokumentumait nem látja, nem ismeri. Telefonon hívják az osztályos orvosok, és csak azt követően derülhet ki, kaphatja-e a beteg a ,,drága" gyógyszert, vagy nem. Persze azt előbb fel kell írni, aztán át kell juttatni a professzorhoz, aki vagy elérhető éppen, vagy nem. Szerencsés esetben, ha megvan az aláírás, akkor már át lehet hozatni a gyógyszertárból a készítményt.
  A betegek természetesen ezt a procedúrát nem ismerik, de általában élve végig várják. Általában...
  Viszont mennyivel gördülékenyebben - az újságíró szavait idézve - hatékonyan menne mindez -, ha ezt az osztály szakorvosai önállóan intézhetnék. Dolgozik ott néhány olyan is, aki több, sőt nemzetközi szakvizsgával is rendelkezik. Ha még ez is kevés lenne, akkor pedig a részleget vezető professzornak is akad talán akkora jártassággal, hogy dönteni tudjon, mikor, mit kell kapjon a beteg. Mondom a BETEG. Csupa nagybetűvel, mert érte dolgozik egy csapat - ezek szerint - majdnem minden tagja.”
 • 1. kapitány 2008. január 24. 10:12
  „Ja..

  http://szeged.hir6.hu/story/080115_tiz_osztaly_vigyazz.html”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindenkit érinthet a tőzsdepánik

Szeged - Nemcsak a tőzsdéző kisbefektetők, hanem az átlagemberek sem lehetnek teljesen nyugodtak a hétfő óta tartó tőzsdepánik miatt. Tovább olvasom