Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Felhőszakadás Szegeden és Csongrád megyében

Özönvízszerű eső zúdult tegnap este 7 óra után Szegedre, különösen a belváros mélyebben fekvő területein keletkeztek károk: szennyvíz tört be a Bánomkert sor több kertjébe és pincéjébe, Újszegeden villámcsapástól kigyulladt és leégett egy ikerház tetőszerkezete.
Leszakadt az ég tegnap kora este, 7 óra után Szegeden: a belvárosra zúdult a legnagyobb eső, fél óra alatt 40 millimétert mértek az Ady téren, ugyanakkor a reptér környékén alig pár csepp hullott. A belvárosban többen jégszemcséket is láttak a lezúduló csapadékban. A tűzoltóság még vizsgálódik, de valószínűleg villámcsapástól gyulladt ki egy újszegedi ház.

A legalacsonyabban fekvő szegedi belvárosi területeken pillanatok alatt befolyt a víz a pincékbe. A vasúti töltéssel párhuzamos Bánomkert soron és környékén hömpölygött – a szennyvíz. Mint az Oldal utcában lakó Demeter Attila elmondta, a nemrég elkészült csatornarendszer „levizsgázott" ezen az estén, az utcában és a kertekben térdig kellett gázolni a fekáliában. Úgy tudjuk, az új klinikán a mentősfeljáró alatt is szennyes víz gyűlt össze.

A tűzoltókat több vízszívatáshoz riasztották, elsősorban a Szentháromság, az Alföldi, a Zászló, az Oldal utcába és a Bánomkert sorra, ahol pincéket és udvarokat öntött el a rövid idő alatt lezúdult rengeteg víz.
A hirtelen támadt erős szél a Petőfi Sándor sugárút és a Szivárvány utca sarkán egy 15 centiméteres átmérőjű fát döntött a sugárútra, amit a tűzoltók aztán kivágtak. Ugyanerre a sorsra jutott Csongrádon egy megdőlt fa.

A sörözőket nem zavarta

Az Etelka soron tegnap megnyílt sörfesztivál hölgyvendégeinek még a frizurájában sem esett kár az 1200 négyzetméternyi sátornak, az urak cipője is száraz maradt a műanyag burkolatú bejáratnak köszönhetően – tudtuk meg Puskás Lászlótól. Galambos Lajos esti szuperbulija sem szenvedte meg a vihart – hatalmas siker volt.

Szúrós szag, füst, tócsák és víz mindenütt. Ezzel a látvánnyal szembesültünk tegnap késő este az újszegedi Petrozsényi utcában, ahol Almási László ikerházának tetőszerkezetébe csapott bele a villám, nem sokkal fél nyolc után. A csapás pillanatában a férfi tizenkét éves fiával tartózkodott a lakásban.

– A feleségem a lányom elé ment, aki osztálykiránduláson volt. Amikor beszállt az autójába, nagy csattanást hallott, de mivel nem vett észre semmi különöset, elhajtott. Én a fiammal tévéztem, a dörrenés pillanatában elment az áram. Kimentem a villanyórához és visszakapcsoltam – mesélte Almási László, aki ekkor még nem vette észre, hogy a mennydörgést villámcsapás is kísérte, ami házuk tetőszerkezetébe csapott bele. – Mindig lehúzzuk a redőnyt, ha vihar van, véletlen, hogy ma este nem tettük ezt – mesélte Almásiék szembeszomszédja, Hajós Tibor. A férfi látta, amint vakító fény veszi körül Almásiék házát. Előbb a teteje füstölt, majd másodpercek múlva lángolni kezdett. – Azonnal értesítettük a tűzoltókat – mondta Hajós Tiborné, aki ezután szomszédjaival együtt próbálta Almásiék tudomásra hozni, hogy házuk teteje lángokban áll. – Próbáltak többen is csengetni, de a villám tönkretette a szerkezetet – mondta Almási László, aki végül a kopogtatásra figyelt fel. Egyik szomszédjuk átmászott kerítésükön...

Bár a tűzoltók tíz perc alatt a helyszínen voltak, az üveggyapotból és kátránypapírból épült tetőszerkezet legnagyobb része már a tűz martaléka lett. – Hihetetlen látvány volt. Szakadt az eső, és mégis lángolt az egész – mondta még mindig a történtek hatása alatt Hajós Tiborné. A pórul járt család többi tagját Almási László értesítette telefonon: ne lepődjenek meg, hogy tűzoltóautók állnak a házuk előtt. Leginkább lányát sokkolta a kiégett tető: hosszú időn át nem tudott parancsolni könnyeinek.

A tűzoltók után a Démász emberei dolgoztak azért, hogy a szerencsétlenül járt családnak ne kelljen vaksötétben eltöltenie az éjszaka hátralevő részét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi hírességeket faggattunk diplomaszerzésükről

Olimpiai bajnok vízilabdázónk, Molnár Tamás edzéssel és tanulással, Jáksó László műsorvezető ünneplő… Tovább olvasom