Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Félidőben a szegedi kórházfelújítás

Hamarosan költöznek a műtők a II-es kórházban: félidejéhez ért a kórház felújítása. Az osztályok helycseréje folytatódik: jelenleg az urológia területén dolgoznak, ezért a betegeket a már felújított épületbe helyezték. Megszépül kívülről is a ház; a jövőben meleg vizet nyernek a nap energiájából; új műszereket vesznek a műtőbe. A munka a jövő év tavaszán fejeződik be.
Fotó: Miskolczi Róbert
Befejeződött a közel kétmilliárd forintos kórház-rekonstrukció első üteme a szegedi II-es kórházban. A Kálvária sugárúti épületben megújul a műtőblokk és energetikai fejlesztések is lesznek – hangzott el tegnap az intézmény felújított egységeinek műszaki bejárásán. Botka László polgármestert Pajor László igazgató vezette körbe a munkaterületen és az elkészült szárnyban. Az intézményt 1 milliárd 300 millió forintos címzett támogatásból építik át. Az összeg 90 százaléka a központi költségvetésből származik, míg 10 százalékot az önkormányzat biztosít.
Az első ütemben befejeződött a pszichiátria épületének teljes felújítása.

Felvonót építettek be, illetve a korábbi lapos tető helyett sátortető fedi az épületet, javult a hőszigetelés, az ablakok mellett már nem fúj be a szél. A padláson hatalmas szabad tér keletkezett, amelyet jelenleg raktározásra használnak. Az intézmény vezetői szerint ezen a területen tovább bővíthetik a kórházat. A műtőblokkot is felújították: legfelső szintjét szeptember 10-én adják át, ezt követi a földszinti, traumatológiai műtő, majd a középső, sebészeti és urológiai műtő, ahol a legtöbb operáció történik. A fejlesztés során a kórház folyamatosan működik, az osztályokat azonban időnként át kell költöztetni. Mivel most az urológia területén dolgoznak a munkások, ezért a betegeket a már felújított pszichiátriai épületbe helyezték. Már dolgozik a kivitelező Ferroép a homlokzaton is. A festett téglaburkolatot megtisztítják, és eredeti, nyers formájában állítják helyre.

A felújítással egyidejűleg 360 millió forint uniós támogatással a kórház fűtését modernizálják: a napfénygyűjtőket már föltették a tetőre. Ezt rákötik a hőközpontra, így olcsóbban tudják az épület működéséhez szükséges hőt előállítani.

A harmadik szakaszban 300 millió forintos egészségügyi eszközbeszerzésre is sor kerül, amelynek 50 százaléka önkormányzati támogatás, a fennmaradó részt a központi költségvetés biztosítja. Ennek egy része az új műtőkbe kerül: új asztalokat, lámpákat, állványokat, altatógépeket szereznek be. Pajor László, az intézmény vezetője kiemelte: az új szövetforrasztó készülékkel elektromos hőkezelés után a szöveteket könnyedén át lehet vágni, és mivel azok így nem véreznek, több órával is rövidülhet a műtetek ideje. Az új műtőket sokkal jobban ki tudják használni, mert a kiszolgáló helyiségeket célszerűbben helyezhetik el. A kórház felújítása jövő év február végéig tart.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint nyolcmilliót kaszált a növényvédelem

Ellenőrzést tart a vidékfejlesztési hivatal: az agrártámogatások nyerteseinél adatokat és… Tovább olvasom