Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Félig férfi, félig nő

Horváth Péter világsikerű darabját, a Csaó, bambínót ma este mutatják be a kisszínházban. Félig férfi, félig nő az a kiismerhetetlen figura, akit Jakab Tamás alakít. A népszerű színész visszatért Veszprémből, ettől az évadtól újra a szegedi társulat tagja.
Jakab Tamás a Színész különös jelmezében. Fotó: Karnok Csaba
– Egy bárban zongorázó különös éjszakai pillangót játszom, aki férfi és nő is egyben. Erről a kiismerhetetlen figuráról a pesti Gong presszó jutott először eszembe, ahol annak idején Őze Lajost többször is láttam fellépni egy roppant eredeti bárzongorista kíséretével. Hasonlóan furcsa szerzet a Színésznek nevezett figura is, akit most életre keltek: igazából nem lehet eldönteni róla, hogy férfi vagy nő. Régi slágereket, sanzonokat játszik, a darab szerint a Nagyapát és Nagyanyát, Király Levi bácsit és Fekete Gizit próbálja újra összehozni. Sikertelenül. Énekelek is: az egész darab teli van az '50-es és '60-as évek slágereivel, a Tűzpiros virág volt minden csókod kedvesem című dal jutott nekem. Biztosan imádja majd a közönség – mondja Jakab Tamás. A népszerű színész azt is elárulta: a darab jelmeztervezője, Csík György találta ki a félig férfi, félig nő maszkot és ruhát. A szokásosnál jóval több időt, legalább 40 percet igényel a meghökkentő fizimiska előállítása. Leszedése is legalább annyit.
Sok fura szerepet eljátszott már, de ilyen macerás maszkkal még nem volt dolga. Két fodrásznő, Marika és Rózsika dolgozik rajta egyszerre. Maga is megdöbbent, amikor először pillantott a maszkban a tükörbe. Az is nehezíti a dolgát, hogy egyik lábára magas sarkú női cipő került, nem egyszerű így közlekednie a színpadon.

– A fiataloknak tanulságos történelmi példázat, az idősebbeknek kellemes nosztalgia lehet a Csaó, bambínó. A csütörtök esti házi főpróbán még a lépcsőkön is ültek, és óriási siker volt. Én 1962-ben születtem, emlékszem még arra, hogy a szüleim is a Járom az utamat és a többi slágert hallgatták a rádióból – meséli Jakab Tamás, aki néhány éves veszprémi kitérő után újra a Szegedi Nemzeti Színház társulatának teljes jogú tagja lett. A Csaó, bambínó mellett A dzsungel könyvében Balut, a Hamletben pedig Király Leventével a két Színészkirályt és a két sírásót játssza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magukon kezdik a megszorítást

Kevesebb pénzből működik majd az új szegedi közgyűlés: harminc százalékkal, 45 ezer forinttal… Tovább olvasom